zaterdag 2 maart 2019

In de brievenbus: Het is goed, het is mooi & De berg. Twee romans geschreven door Ivica Prtenjača en vertaald door Sanja Kregar van Uitgeverij KLINHet is goed, het is mooi & De berg
Kroatische literatuur in Nederland 12 
twee romans

Unieke kans om uitgebreid kennis te maken met deze veelgeprezen Kroatische schrijver en dichter van de jongere generatie. Het proza van Ivica Prtenjača is nu voor het eerst te lezen in het Nederlands.

'Het is goed, het is mooi' is een compacte, intieme roman vol humor en zelfspot. De hoofdpersoon is een schrijver van vierendertig die aan zijn eerste baan begint: hij gaat aan de slag als verkoper in een boekwinkel. Zijn frustratie en fijngevoeligheid helpen hem niet bepaald in het dagelijks leven, maar hij is een ras optimist die schoonheid ziet in onverwachte details. Bovendien houdt hij van verboden vruchten. Hij gaat behoorlijk over de schreef, maar komt weer sterker terug. Voortaan zal hij zijn verlangens weten te beteugelen, verleidingen beter weerstaan. Een goed en een mooi verhaal.

'De berg': drie maanden lang alleen in de wildernis op de top van een berg met slechts een ezel, slangen en everzwijnen als gezelschap. De hoofdpersoon van deze roman zoekt de eenzaamheid om zichzelf en zijn plek in de wereld te hervinden. Het is geen meditatieve retraite; hij waakt over een eiland om het te behoeden voor verwoestende zomerbranden. Als het er op aankomt, zal hij moeten handelen. Dit subtiele, actuele verhaal over identiteitsverlies, angst en weldoen speelt zich af in Kroatië, maar het schetst een universeel beeld waarin menigeen zich kan herkennen.
Ivica Prtenjača kreeg er in 2014 de V.B.Z. (uitgevers-)prijs voor, als beste Kroatische roman van dat jaar. 

De auteur:
In februari kwam een nieuw boek uit met daarin twee korte romans van Ivica Prtenjača (1969). Deze uitzonderlijk goede schrijver begon als dichter: op zijn twintigste kreeg hij zijn eerste literaire prijs en sindsdien zijn tientallen verzamelingen uit zijn poëzie-oeuvre gepubliceerd. 

Het is goed, het is mooi & De berg koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: Het is goed, het is mooi & De berg
Auteur: Ivica Prtenjača
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 232 pagina's
Uitgever: Uitgeverij KLIN, februari 2019
ISBN: 978 94 92160 14 0
Vertaald uit het Kroatisch door Sanja Kregar

Met dank aan Uitgeverij KLIN voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.