maandag 12 oktober 2020

Ik las: 'De troostende broeder' geschreven door Wilhelmina Schoonhoven

 


De troostende broeder

"De troostende broeder' is een fictieve roman. Marieke Hendriks is de dochter van de plaatselijke bakker in Sint-Geertruid, een plaatsje in Limburg.
Het is het jaar 1950 en het bakkersgezin heeft een heftige tijd achter de rug. Bovendien heeft Marieke op het gebied van mannen een slechte ervaring opgedaan. De vrouw heeft slechts één droom: onderwijzeres worden.
Om geld te verdienen gaat ze werken in de abdij op landgoed Moerslag. De monniken winnen haar vertrouwen door hun integere en open karakter, wat uiteindelijk resulteert in een onverwachte wending in het leven van de intelligente maar verlegen Marieke.

'De troostende broeder' is verschenen in 2019 en is de debuutroman van Helma Schoonhoven-Port. De fictieve, historische roman speelt zich af in 1950 en bevat semi-autobiografische elementen.
De auteur schrijft onder de naam Wilhelmina Schoonhoven, en ondanks het feit dat er nu pas een boek van haar hand verschijnt, schrijft ze geruime tijd korte verhalen, columns en blogs op haar website. 
(bron info: achterflap)

Mijn mening:

Ik werd meteen meegenomen naar de tijd vlak na de Tweede Wereldoorlog in Limburg. De personages worden stuk voor stuk zo helder neergezet dat je ze voor je ogen ziet verschijnen; het lijkt alsof je ze echt kent.

Gevoelens van vernedering, depressiviteit en onmacht komen goed naar voren in ‘De troostende broeder’, maar ook blijdschap, hoop, het verwerken van een trauma en gevoelens van liefde komen hier aan bod. Net zoals in het werkelijke leven, kun je niet alles en iedereen over één kam scheren; er zijn meer aspecten om rekening mee te houden.

“Vader staat meteen naast zijn bed en in een oogwenk begeeft hij zich naar de keuken terwijl hij de bretels over zijn schouders trekt. Daar ziet hij zijn jongste dochter zitten en kijkt haar een fractie van een  seconde aan. Haar ogen kijken recht in de zijn en zijn heel donker! Zo donker heeft hij ze nooit eerder gezien, hij schrikt ervan. Ze zit daar bewegingloos, ogenschijnlijk tot niets in staat. Het is maar een moment, maar die blik zal hij nooit meer vergeten.”

Het verhaal is vlot geschreven zonder moeilijke woorden te gebruiken, waardoor het voor een groot publiek toegankelijk is.
Het is zonder meer een knap debuut.


De troostende broeder koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:webshop Wilhelmina Schoonhoven

Boekgegevens:
Titel: De troostende broeder
Auteur: Wilhelmina Schoonhoven
Genre: historische roman
Uitgave: paperback, 210 pagina's
Druk: Pumbo.nl, september 2019
ISBN: 978 94 63457 93 4
NUR: 342

Met dank aan Helma Schoonhoven voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.