woensdag 24 februari 2021

Vandaag in de schijnwerpers: 'Popkwis Connecties - 25 jaar ondergronds'. Samenstelling en redactie door Kees Bos




Popkwis Connecties
 25 jaar ondergronds

Kees Bos, Jimmy Tigges, Paul Groenendijk, Henk Orsel, Leo Koot, Philip Zonneveld, Hans Mayer, Han Orsel, Rick Buur, Sjef Huurdeman, Frits Bos, Herman Verkerk, André de Graaf, Gerrit de Peuter, Eric de Jonge, Philippe Warnant, Peter Rijnsburger, Chris de Kruyf, Edwin Wendt, John van Markwijk, Wim Bosbär, Arjen Molendijk, Henk Koolen, Frenk van Harreveld, Arnaud Voorderhaak, René van Kaam, Peter Grootveld, André de Vette.

Popkwis Connecties ontstond in een tijd dat er in Nederland nog nauwelijks “gepopkwist” werd. Vandaag de  dag kun je ieder weekeinde kiezen uit een riant aanbod. Diverse kranten/omroepen besteden er inmiddels regelmatig aandacht aan. Ook de pubkwis deed zijn intrede en is inmiddels de popkwis in populariteit voorbij gestreefd.

In 1992 wilde Kees Bos iets doen met zijn passie voor muziek. En daar anderen in betrekken. Met een popkwis. Maar dan anders. Gebaseerd op het leggen van connecties. En tijdens die kwis verbinding maken met anderen. Kees stoorde zich bij andere kwissen vaak aan de stortvloed van korte fragmenten. Hij bedacht het format “Connecties”dat het bijna 25 jaar wist uit te houden. Heel af en toe wordt er nog wel eens een aflevering in het geheim gehouden. En misschien na publicatie van dit boek weer wat vaker. Wie zal het zeggen?

Het boek “Popkwis Connecties” is eigenlijk voor iedere popkwisdeelnemer verplichte kost, niet alleen vanwege de sappige, niets en niemand (Peter Bruyn) ontziende verhalen maar ook vanwege de uitgebreide tweedelige cursus popkwissen voor beginners van Prof. Dr. Ir. Paul Groenendijk. Zij die deze kennis tot zich nemen scoren binnenkort wekelijks hoog tijdens welke popkwis dan ook.
(bron info: achterflap)

Uitreiking van het eerste boek
Donderdag 14 januari 2021.
De dag voor het aftreden van het kabinet, gebeurden er in Den Haag meer belangrijke dingen, zoals de presentatie van het boek ‘Popkwis Connecties.’
Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Henk Koorn (Hallo Venray). De zanger/gitarist verzorgde ooit een gastconnectie tijdens de kwis (net als Felix Meurders trouwens).

Overigens, dat Rutte zich op de fiets verplaatst, heeft een goede reden; als je met de auto in centrum Den Haag aankomt stuit je werkelijk overal op wegomleggingen en afsluitingen. Het was dan ook een wonder dat we uiteindelijk maar 5 minuten te laat de Sahara (Studio) bereikten.
Daar was vooral onze cameraman Edgar Broekman zwaar onder de indruk van alle analoge apparatuur en de mega grote Revox B77 bandrecorder…

“Popkwis Connecties” bestelt u HIER.

(bron info: auteur)

De auteur:

Kees Bos (Delft, 1952) is een Nederlandse schrijver.

Hij volgde een middelbare school opleiding en studeerde later Nederlands. Met de laatste studie is hij gestopt nadat hij op het cabaretfestival Cameretten in 1974 in de prijzen viel. Hij werd winnaar van de persoonlijkheidsprijs. De groep (cabaret Kwartoverelf) waarvan hij deel uitmaakte werd tweede ( publieks- en juryprijs). In 1976 sleepte hij alsnog twee eerste prijzen in de wacht.
Hij schreef tot nu toe voornamelijk liedteksten, columns en conferences.
Deze keer schreef hij een boek met allemaal verhalen met een sterke onderlinge samenhang: alle hoofdrolspelers zijn inmiddels overleden. Kees kende ze van dichtbij en schreef er met plezier een verhaal(tje) over opdat de overledenen op deze manier nooit vergeten zullen worden.
Ze leverden niet alleen een boeiend verhaal op maar gaven Bos ook voldoende stof om een avondvullend (cabaret)programma tot stand te brengen. Voornamelijk met repertoire wat u niet in het boek terug zult vinden. Het is dan ook zeer de moeite waard om Bos ook ‘Live’ mee te maken.

Neem een kijkje op zijn website.


Boekgegevens:

Titel: Popkwis Connecties
Samenstelling en redactie: Kees Bos
Teksten: medewerkers ‘Het Bladje’
Uitgave: paperback, 195 pagina’s
Druk: BestelMijnBoek.nl, oktober 2020
ISBN: 9789082870725

Met dank aan Kees Bos voor het toezenden van een exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.