maandag 8 februari 2021

Ik las: 'Bestemming geluk', geschreven door Aline van Wijnen

 Ga nooit op reis zonder een koffer vol dromen


Bestemming geluk

Melanie Evers is bijna letterlijk geboren met een zilveren lepel in haar mond: haar vader had een juwelierszaak. Inmiddels heeft ze de zaak van hem overgenomen, leidt ze een leventje vol sterrenrestaurants en vakanties op Ibiza en staat ze op het punt om te trouwen met de knappe en succesvolle Duke. Maar wanneer ze aan de arm van haar vader naar het altaar schrijdt, beseft Melanie dat ze niet gelukkig is. Onder de verbijsterde blikken van de bruiloftsgasten draait ze zich halverwege om en gaat ervandoor.

Op zoek naar geluk heeft Alex ooit bepaalde keuzes gemaakt waar hij liever niet aan terugdenkt. Jaren later heeft hij alles in zijn leven op orde, alleen dat geluk lijkt nog steeds niet voor hem te zijn weggelegd. 

Alex en Melanie zijn in twee verschillende werelden opgegroeid, maar wanneer ze elkaar leren kennen, springt de vonk over. Is de liefde het enige wat ontbrak om gelukkig te zijn? En is hun liefde sterk genoeg om te leren leven met de fouten die ze in het verleden hebben gemaakt?

Mijn mening:

Voor in het boek kun je een gedeelte lezen van het lied ‘No Worries’ van Simon Webbe. Dit eindigt met de woorden: “We all need somebody.“

Vanaf de eerste bladzijde is het boek niet meer weg te leggen.
Je vliegt er doorheen door de heerlijke schrijfstijl van Aline van Wijnen; deze is losjes zonder oninteressant te worden en voorzien van een flinke dosis humor.
De gedetailleerde beschrijvingen zijn prachtig om te lezen; je beleeft de gebeurtenis zogezegd mee met de betreffende persoon:

“De overdaad aan verse bloemen verspreidt een wee├»ge geur. Bruiloften en begrafenissen ruiken hetzelfde, denk ik grijzend. Een sluier heeft zo zijn voordelen. Trapleuningen omwikkeld met sterk geurende bloemenguirlandes. Gigantische vazen langs de muren.”

De personages zijn heel goed beschreven door de auteur, waardoor je aan hen denkt als aan mensen van vlees en bloed.
Wat heel knap gedaan is om in te springen op de vooroordelen die vaak gelden voor asielzoekers, terwijl men niets weet over de reden van hun vertrek uit dat land. Het zijn niet allemaal gelukszoekers, zoals wel eens gedacht wordt.

Een van de personages is een beginnend auteur, die constant aan zichzelf twijfelt. Door Olivia te volgen krijg je een mooie inkijk in het boekenwereldje.
Wat ik ook mooi vond om te lezen, was dat de auteur duidelijk meer weet over juweliers en wat ze verkopen in hun juwelierswinkels.

“Eens even kijken, bij februari hoort amethist, bij juni citrien. Bij april onder andere rookkwarts. En bij september peridot – dat heeft geneeskrachtige eigenschappen en past goed bij het karakter van de Maagd.”

De familiebanden zijn belangrijk voor Melanie, maar het is goed om hier te zien dat het niet meteen ook betekent dat alle banden even sterk zijn; zo is haar band met haar vader veel sterker dan die met haar moeder en haar zuster.
Daar ligt een wereld van verschil; de een staat met beide benen op de grond, terwijl de ander uiteindelijk lijkt te bestaan uit schone schijn.

Het aantal onderwerpen in deze roman is groot; ik las hier bijvoorbeeld voor het eerst over een roman in de vorm van verzen.

Deze roman laat je vooral ook nadenken over wat jij zelf denkt over geluk en gelukkig zijn. Heb je wel een bucketlist nodig om gelukkig te zijn zoals het gros van de mensen tegenwoordig denkt, vraagt Alex zich af, of is dat gewoon meelopen met de rest?
Luister vooral naar je hart, is hier de boodschap.

Het einde is prachtig; eerst krijg je werkelijk tranen in je ogen door dat waarover je leest, waarna je de tranen weg slikt en er een glimlach op je gezicht verschijnt die weer voor een warm gevoel zorgt.

Ik heb ‘Bestemming geluk’ enorm graag gelezen en waardeer het dan ook met 4,5/5*.


De auteur:

Aline van Wijnen debuteerde in 2016 met de roman Halsoverkop nadat ze een schrijfwedstrijd had gewonnen. Haar tweede boek was het goed ontvangen Liefde met gebruiksaanwijzing
Ze woont met haar man in Almere.

Bestemming geluk koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Bestemming geluk
Auteur: Aline van Wijnen
Genre: roman, feelgood
Uitgave: paperback, 304 pagina's
Uitgever: Boekerij, februari 2020
ISBN: 978 90 22589 03 8
ISBN: 978 94 02312 29 4 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan uitgeverij Boekerij voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.