De lunchroom
Een man schrijft in een lunchroom notities over zijn grootvader, hoe hij die zich herinnert. Eerst vanuit het perspectief van een kind, later vanuit het heden waarin hij ronddwaalt door het lege huis waar zijn grootvader ooit woonde.
Hans Muiderman reconstrueert in De lunchroom het verleden niet, maar hij onderzoekt het. Hij schrijft over wat nog rest: de onvolledige vervormde herinnering. Wat niet in je herinnering past vergeet je en wat aan je herinnering ontbreekt verzin je er gewoon bij.
Een herinnering is altijd een vorm van verbeelding.
‘Even denk ik dat het onderscheid tussen heden en verleden slechts een illusie is. Dat mijn grootvader hier in de lunchroom binnenstapt en tegenover me gaat zitten en een betoog houdt over taal, dat deed hij graag. ‘Freek, ik zie je hier steeds schrijven, maar besef je wel dat die grammaticale tijd tekortschiet voor de werkelijkheid?’ Meestal wachtte hij na zo’n zin. […] En is het, Freek, weer die onvoltooid verleden tijd die toch steeds de kop op steekt? Is dat niet een beetje flauwekul, de verleden tijd is toch altijd onvoltooid? Het toont ons toch zijn sporen in een foto, een afdruk, of komt langs in een onverwachte gedachte? En hoe zit dat met de tegenwoordige tijd, die kan in de werkelijkheid toch niet bestaan? Op het moment dat je die beet wilt pakken is die al verleden tijd.’
(bron info: achterflap)
Het verhaal wordt verteld door Freek in de ik-vorm. Hij is programmeur en bezoekt iedere week Lenny’s lunchroom waar hij aan een tafeltje gaat zitten. Deze tafeltjes hebben een nummer en Freek wisselt steeds van tafel.
De lunchroom is een soort van schuilplaats voor hem. Hier wordt hij rustig.
Het verhaal bestaat uit twee delen ‘De gang’ en ‘De ladder’.
In het eerste deel lees je voornamelijk over Freek in zijn kindertijd en in het tweede deel gaat het vooral over de volwassen Freek. Maar steeds gaat het over over herinneren en vergeten. ‘Opa’ is een belangrijk onderdeel in dit verhaal.
“Mijn grootvader vertelde me dat ik altijd met ‘tijd’ bezig was, waar die naartoe ging en of er ook dingen gebeurden buiten de tijd om en of je achter de tijd terug kon keren naar wat geweest is. En of een gedachte aan de toekomst van mijzelf, wat ik wilde worden bijvoorbeeld, ook een sprong was in de tijd.”
Freek denkt over opa en vraagt zichzelf af of wat hij denkt dat er gebeurde ook wel echt heeft plaatsgevonden; of was er zelfs meer dan hij zich herinnert? Het verleden en het heden komen steeds dichter bij elkaar, en Freek hoopt nadat dat wat hij zich herinnert over Opa en de zolder van zijn ouderlijk huis blijvend zal zijn; niet aangetast door andere herinneringen.
‘De lunchroom’ is wederom een prachtig verhaal van Hans Muiderman.
Het zich herinneren van personen, dingen en gebeurtenissen die plaatsgevonden hebben maken mensen tot de personen tot wie ze uiteindelijk uitgroeien.
Soms wil je zelf iets niet vergeten of laat je omgeving dat niet toe, terwijl
een andere gebeurtenis bewust verwijderd wordt om jezelf en anderen op dat moment te kunnen accepteren. Een herinnering is wat men er van maakt; niet meer en niet minder.
Ik heb ‘De lunchroom’ graag gelezen.
Het is een verhaal dat indien je het toelaat heel dichtbij jouzelf kan komen.
De auteur:
Hans Muiderman (Den Haag) is schrijver van romans en (reis)verhalen. Tijdens het festival Winternachten/Writers Unlimited 2013 werd zijn debuutroman Souvenir Utopia gepresenteerd. Daarna verschenen Ik ben hier geboren (2014, korte verhalen) en Hank & Heinrich (2016, roman).
Muiderman is een herinneringen-onderzoeker, in al zijn verhalen onderzoekt hij hoe herinneringen werken, hoe vals en vervormd ze zijn. Dat doet hij ook in zijn reisverhalen Als al het andere voorbij is (2015) en HANZE! daar waar de reis naar toe gaat (2018).
Hij is als schrijver/ redacteur nauw betrokken bij verscheidene literaire initiatieven en medeoprichter van het literaire tijdschrift/ platform Elders. Behoudens zijn publicaties in het literair tijdschrift Extaze is De lunchroom het eerste boek van Hans Muiderman bij Uitgeverij In de Knipscheer.
Meer over Hans Muiderman op
deze site.
Eerder las ik van Hans Muiderman:
De lunchroom koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: De lunchroom
Auteur: Hans Muiderman
Genre: novelle
Omslag: door Els Kort softcover met flappen, 122 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij In de Knipscheer, november 2021
ISBN: 9789493214415
NUR: 301
Met dank aan Uitgeverij In de Knipscheer voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(Bron info: Uitgeverij In de Knipscheer)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.