zondag 9 november 2014

Ik las: 'De wegen van Valentina' een roman van Gerrit Brand (verschijnt vandaag 10.11.2014)De wegen van Valentina

Waar gaat het boek over?

Twee echtparen zijn gezamenlijk in twee sportwagens op weg naar Portugal om daar de vakantie door te brengen. Op een gegeven moment vertelt Hugo Cooper, succesvol ontwerper en tassenfabrikant, aan zijn vriend Charles Hendrix dat zijn Chinese vrouw Snow wel wat in hem ziet. Reclamefilmer Charles voelt zich niet alleen gevleid maar ziet dit ook als een kans zijn futloze bestaan nieuw leven in te blazen.

Charles’ vrouw Valentina denkt hier heel anders over. Als ze na een lange autotocht door Frankrijk en Spanje in Costa da Caparica arriveren, komt de vijfde protagonist in beeld, Luis, de eigenaar van de bungalow met zwembad waar zij hun vakantie zullen doorbrengen.

Valentina weet Charles op een gegeven moment triomfantelijk te melden dat Snow plotseling gevallen is voor Luis. Is dit waar, of heeft ze het verzonnen omdat het haar goed uitkomt?

Ik las de advance reader's edition en dit is mijn mening:

Een prachtige cover, ontworpen door Antonio Lapone, striptekenaar, graphicus en illustrator.
Lapone, in 1970 te Turijn geboren als zoon van een naaister en een Fiat-arbeider, nu woonachtig in Wallonië, België. Sophisticated en sierlijk is zijn stijl, gedrenkt in de sfeer en vormgeving van de jaren vijftig en vroege jaren zestig.

Op de binnenflap staat te lezen dat de auteur zich heeft laten inspireren door de films van Michelangelo Antioni en gaat uit van de een zijn schetsen of ideeën, Un mucchio di bugie (Een hoop leugens).

De titel behoeft geen verdere uitleg.
Hoofdstukken zonder nummers of titel.

Het is een prachtige roman, helemaal geschreven in de tegenwoordige tijd. Je bent er bij aanwezig terwijl je leest, zo lijkt het. Het is geen verhaal dat verteld wordt, maar meer het neerschrijven van gebeurtenissen waarbij de lezer tijdens het lezen zelf ervaart wat de personages beweegt, hoe ze voelen en denken.

Er staat in het hele boek maar één enkele keer een gedachte van een personage beschreven, en dat is dat dit personage niets voelt.

De personages sukkelen maar door in een heel beeldend beschreven omgeving. Je ziet in gedachten waar Hugo, Snow, Charles, Valentina of Luis zijn en hoe ze het ervaren dat ze daar zijn.

Een zin die er voor mij uitsprong:

'Valentina en Charles zijn alleen, dat wil zeggen samen zonder de anderen.'
Dit geeft voor mij aan dat ze wel alleen zijn, maar niet 'fijn alleen'. Hier hier staan twee levens beschreven, naar mijn mening. Hoe ze ten opzichte van elkaar staan op dat moment.

De titel had ook kunnen zijn: 'De wegen van Snow'. Zelf lezen waarom ik dat vind!

Ik heb nog nooit zo'n roman gelezen. Je hebt als lezer zelf veel invloed op hoe je het ervaart, want jijzelf speelt een grote rol. Er zit een heleboel humor in het boek verscholen.

Ik heb enorm kunnen genieten van dit boek en waardeer het met 5/5 sterren.

Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:
bol.com
Bruna.nl
Ako.nl


Over de auteur:Gerrit Brand werd geboren in Zwolle en groeide op in Dedemsvaart. Hij ging naar school in Hoogeveen (Gymnasium β), waarna hij aan de Rijksuniversiteit te Groningen Nederlandse Taal- en Letterkunde studeerde. Bijvakken Zweeds en Portugees. Hij behaalde zijn doctoraal in 1982 met een scriptie over het Nederlands op Curaçao. Tevens behaalde hij een eerstegraads lesbevoegdheid Nederlands.
Banen in het onderwijs waren begin jaren '80 schaars en Brand werkte enkele jaren als barkeeper en als freelance tolk‐vertaler Portugees. Daarnaast schreef hij, vingeroefeningen voor zijn latere werk.
Sinds 1984 werkt hij als zelfstandig ondernemer in het communicatievak en als uitgever.
Gerrit Brand behaalde in 2002 een vliegbrevet (PPL- Private Pilots License) en is zeer actief in de vliegerij.
Hij bekleedt een aantal bestuursfuncties, o.a. in de vliegerij: Bestuur Vrienden Groningen Airport Eelde (2002- heden), Bestuur AOPA Netherlands (Aircraft Owners and Pilots Association) (2004-2014).
In 2007 verscheen zijn eerste roman, Tolvlucht. Nu ook als e-book bij Uitgeverij Nobelman.
In 2011 volgde Een heel nieuw leven.
In 2014 verschijnt De wegen van Valentina. Voor dit boek heeft Gerrit Brand zich laten inspireren door filmmaker Antonioni.

De wegen van Valentina heeft een eigen Facebook-pagina.Meer gegevens over het boek:
Auteur: Gerrit Brand
Genre: roman
Uitgave: softcover met vleugels, 210 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, 10 november 2014
ISBN: 978 94 91737 06 0

4 opmerkingen:

 1. Mieke, heel mooi verwoord hoe jij het verhaal vindt en hoe jij het hebt ervaren. Ik ben er heel nieuwsgierig naar, vooral naar de manier van schrijven...lieve groet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een heel speciaal boek, Ellie! Het leest alsof je naar een film kijkt. De fantasie van de lezer is ook belangrijk. Hoe ervaart de lezer wat hij leest?

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige voorkant en wat een wervende recensie! Deze gaat ook weer op de eindeloze nog-te-lezen-lijst :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je voor je reactie! We boffen maar dat we leven in deze tijd van prachtige vertelsels. Zo'n lijst is inderdaad eindeloos lang. Warme groet.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.