woensdag 5 juli 2017

'Eén minuut voor twaalf', geschreven door Annemarie Jongbloed

Twee detectives en zeven onderzoeken

Eén minuut voor twaalf


Boekgegevens:
Titel: Eén minuut voor twaalf
Auteur: Annemarie Jongbloed
Genre: avonturenboek (vanaf tien jaar)
Uitgave: hardcover, 126 pagina's
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, april 2017
Illustraties van Jasmijn Bakker
ISBN:  978 94 91886 46 1

Welk geheim hebben juf Janny en meester Mo? Is buurman Baard een terrorist? En waarom wil papa Yusef dat Jesse bij zijn moeder gaat logeren?
Jesse en Alek gaan dit uitzoeken. Ze richten een detectivebureau op. 
Maar wie heeft hun kantoor gesloopt?

Er gebeurt enorm veel in een mensenleven en daarbij wordt niet gekeken naar leeftijd.
Je komt mooie, maar ook minder mooie dingen tegen en soms valt het niet mee om iets een plaatsje te kunnen geven. Dat is zeker het geval wanneer je net als Jesse nog op de basisschool zit en je voor jezelf nog een plekje moet zoeken in je nieuwe omgeving.
Hij is een paar maanden geleden verhuisd van een grote, vrijstaande woning naar een flat in Haarlem. Daar voelt hij zich niet thuis en samen met zijn vriendje Alek zoekt hij mogelijkheden om terug te gaan naar de oude situatie.

Jesse is iemand die helemaal weg is van alles wat met cijfers te maken heeft; hoeveel trappen hij heeft gelopen en hoeveel minuten het duurt voordat hij van huis naar school is gerend. Hij komt nooit ergens te laat!
Hier komt de keuze voor de cover in beeld; een afbeelding van een rugzak met een klok.
Maar dat kan ook te maken hebben met terrorisme. Een bom die in een rugzak zit en tot ontploffing gebracht wordt!

In de korte hoofdstukken komen een aantal onderwerpen aan bod. Onderwerpen die midden in onze samenleving staan zoals het draagmoederschap, homoseksualiteit, vluchtelingen en terrorisme.
Voor kinderen is het soms maar een rare toestand wat ze om zich heen zien gebeuren. In het journaal komen tegenwoordig een aantal van deze onderwerpen aan de orde en dat komt keihard over; zeker bij kinderen!

'Dat Hind een terrorist is, weet hij nu zeker. En dat ze samenwerkt met zijn buurman, dat kan niet anders. Ze heeft tenslotte de sleutel van zijn box. Maar voldoende bewijs heeft hij niet. Misschien is het handig om eerst voor zijn eigen veiligheid te zorgen. En die van zijn pappa's en Jetteke natuurlijk. Vanuit een veilige plek onderzoek doen, dat is het beste.'

Jesse en zijn vriend Alek hebben samen een detectivebureau opgericht om een aantal vreemde zaken te onderzoeken. Op deze manier leren ze vooral over het hebben van vooroordelen en verwachtingen.
Ook dat het niet aan het gebouw waar je woont hoeft te liggen of je je ergens 'thuis' voelt.

Het is een mooi en toegankelijk verhaal geworden voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Het kan ze een stuk geruststelling geven in onbekende situaties en zal bovendien benadrukken dat je jezelf uit moet durven spreken ingeval van twijfel en niet alles op moet kroppen. 

NB: Dat laatste geldt voor jong en oud!

De auteur:
(foto auteur: Twitter)

Annemarie Jongbloed heeft diverse kinderboeken geschreven. Ook is ze (o.a. educatief) tekstschrijver en geeft zij workshops in het basisonderwijs. 
'Terreur door IS.' 'Homostellen die in elkaar worden geslagen.' 
Nieuwsberichten die voor veel volwassenen best heftig kunnen zijn. Maar die ook kinderen beïnvloeden.
Ze schreef eerder kinderboeken maar nog niet eerder zo'n spannend verhaal als dit. Haar vijftien jarige dochter Jasmijn Bakker maakte de  strooisels (kleine tekeningen) in het boek. 

Eén minuut voor twaalf koopt u bij uw lokale boekhandel of via

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.