maandag 27 november 2017

Ik las: '6 x Vals', geschreven door Frenkie Teijzirb6 x Vals

Boekgegevens:
Titel: 6 x Vals
Auteur: Frenkie Teijzirb
Genre: Bundel spannende verhalen, geschikt voor lezers vanaf 16 jaar 
Uitgave: paperback, 199 pagina's
Uitgegeven via: Boeken uit Limburg, juli 2017
Imprint Mijnbestseller BV
ISBN: 978 94 63425 83 4
NUR: 305

De bundel 6 x Vals bestaat uit de volgende titels:

Lafbek, waarin je leest over Atze, Birthe en Onno. Drie mensen die in dit verhaal in onderlinge afkeer samenleven. Tijdens het lezen worden de verhoudingen grondig herzien.
‘Lafheid en angst leken ver weg en ik voelde dat ik eindelijk mijn eeuwige vijanden kon overwinnen die mijn hele leven hadden overheerst.’ 
Het totaal onverwachte einde zorgde voor een grijs op mijn gezicht.

Stalker, waarin een vrouwelijke stalker haar wraak zoekt en daar niet alleen haar beoogde slachtoffer in meesleurt. 
De reden waarom deze vrouw ging stalken lees je op het eind. Hoe ze hier mee omging was écht vals!
‘De saaie huiselijkheid verhulde voor een moment de wraak die op de loer lag.’ Op het moment dat je dit leest, weet je nog niet het naadje van de kous.

Moneymaker; in dit verhaal lees je over Hans die uit noodzaak in zee gaat met een louche investeerder. Maar zijn vrouw Annette raakt meer van deze man gecharmeerd dan hem lief is.
‘Iedere dag nam de twijfel bij hen beiden toe zonder een woord erover te wisselen. Ze wisten het van elkaar zoals elk echtpaar na vijfendertig jaar huwelijk wet wat een enkel gebaar en een verholen blik te zeggen heeft.’
Er gaat veel emotioneel geweld en achterdocht schuil in deze paar bladzijden.

Treiteraar. Dit is een verhaal waarin de treiteraar één keer te ver gaat en de gevolgen dodelijk zijn. 

Oplichter. Een vrouw, wiens naam we niet te weten zullen komen tijdens het lezen, is ten einde raad als ze haar winkel en woonboot dreigt te verliezen aan een oplichter. Een kort, maar onvoorspelbaar verhaal.

Hartendief. Het laatste verhaal is een novelle waarin seks en erotiek de voornaamste onderwerpen zijn. De hoofdpersoon maakt gebruik van vele namen en ruilt seks in voor geld en steelt daarbij het hart van menig vrouw. Waar houdt het op, denk je dan? 

De gebeurtenissen in deze verhalen zijn heel beeldend beschreven waardoor je een goede kijk krijgt op hetgeen plaatsvindt. De auteur is voor de goede lezer duidelijk in de beschrijving van de personages; dat is onmisbaar in dit soort verhalen met een knipoog. Je zou in het andere geval het overzicht kunnen verliezen tijdens het lezen.
De karakters hebben het hier niet nodig nog verder uitgediept te worden.

Het zijn lekker korte verhaaltjes voor even tussendoor, zonder teveel diepgang waardoor je er verder ook niet over na hoeft te denken. 
Als lezer krijg je niet de kans om een band met de hoofdpersoon op te bouwen, maar dat is hier ook niet de bedoeling, lijkt me. Verbazing is het grotere doel; dat doel is bereikt! 

Ik kijk zeker uit naar een groter werk van deze auteur. Met ‘groter’ bedoel ik een volledig (spannend) boek in plaats van korte verhalen in een bundel.
Dat geeft dan ruimte om een en ander nog meer uit te bouwen waardoor de betrokkenheid van de lezer zeker vergroot kan worden.

Ik heb 6 x Vals graag gelezen en kijk uit naar meer.

De auteur: 

Frenkie is geboren en getogen in Maastricht. 
Ze is afgestudeerd in de Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit in Maastricht, Nederland. Naderhand heeft zij de opleiding Tuina afgerond aan het OTCG (Opleiding Traditionele Chinese Geneeswijzen) in Antwerpen, België. 
Frenkie heeft gewerkt in allerlei branches en zich opgehouden in verschillende (a-)sociale milieus waardoor zij uit een breed scala aan achtergrondinformatie kan putten bij het schrijven van haar verhalen. 
Een greep uit haar culturele inspirators; Quentin Tarantino, Monk Thelonious, Ella Fitzgerald, Porgy & Bess, Fjodor Dostojevski, Lev Tolstoj, Dennis Lehane, René Appel, Agatha Christie, Oscar Wilde, Robert Galbraith (aka JK Rowling), Bret Easton Ellis. 
Frenkie is spiritueel geëngageerd maar afkerig van iedere kerk, ze draagt sleeves en wil nog meer tattoos, ze houdt van haar man, haar Thunderbird '61, haar katten, chocolade taartjes, en ze houdt bovenal van mensen en al hun eigenaardigheden.

Neem ook een kijkje op haar website.

6 x Vals koopt u via uw lokale boekhandel of via:

eBook:

2 opmerkingen:

  1. Bedankt Mieke voor je moeite om mijn verhalenbundel te lezen en te recenseren. Uiteraard ben ik erg blij met de positieve beoordeling maar ook met jouw inzicht; "Als lezer krijg je niet de kans om een band met de hoofdpersoon op te bouwen, maar dat is hier ook niet de bedoeling, lijkt me. Verbazing is het grotere doel; dat doel is bereikt!" Klopt, verrassing was het streven, niet zozeer een band, daar is het korte verhaal ook niet geschikt voor. Nogmaals dank en vriendelijke groeten! Frenkie Teijzirb

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.