maandag 13 november 2017

Ik las 'Brabantse Tranen', de debuutroman van Auguste van der Molenschot



Brabantse Tranen

Boekgegevens
Titel: Brabantse Tranen
Auteur: Auguste van der Molenschot
Genre: roman
Uitgave: paperback, 278 pagina's
Uitgever: Uitgeverij ASPEKT, september 2017
ISBN: 978 94 63382 59 5
NUR: 300

Samenvatting:
Brabantse Tranen is het verhaal van een jongetje dat opgroeit in een eenvoudig katholiek gezin in Brabant. Hij ontworstelt zich uit dat milieu en slaagt er uiteindelijk in een academische carrière te maken. Gezet in de jaren 1940-2000, spelen er vele sociale thema’s mee. Zoals de tweede wereldoorlog en zijn naweeën, emigratie, de Pil, toenemende welvaart, ontkerking, met als kantelpunt de eerste helft van de zestiger jaren. 

Als jonge promovendus trekt de hoofdpersoon dan naar Canada, samen met zijn jonge gezin. Daar wacht hem een professorale benoeming. Dertig jaar later komt hij terug naar Nederland, gescheiden, verarmd, vooral totaal gedesillusioneerd en eenzaam. Zijn leven is als een absurdistische film voorbijgetrokken, met plaatsvervangende schuldgevoelens als constant Leitmotif. Desondanks weet hij zijn problemen te boven te komen.

Mijn mening:
Deze quote voor in het boek is heel toepasselijk:

More people hate me for no reason
than I have hairs on my head
More are groundlessly hostile
than I have hair to show
Thy ask me to give back what I never took
 (the Jerusalem Bible, Doubleday 1966, The Psalms 69:4) 
De eerste regel in het voorwoord spreekt me bijzonder aan:
Taal is het fundament van de beschaving.
De auteur vertelt hierin over zijn liefde voor het geschreven woord en over de flashbacks en flashforwards zoals naar zijn mening ook in werkelijkheid gedacht wordt. Hij benadrukt dat het hier geen autobiografie betreft, maar een mengsel is van ervaringen en pure fictie.
Pas op de allerlaatste bladzijde lees je over het tot stand komen van de titel Brabantse Tranen.

De zestig vrij korte hoofdstukken zijn van Romeinse cijfers voorzien.
Deze roman leest lekker vlot, het betreft hier geen zware literatuur maar het neerschrijven van gebeurtenissen en gedachten in een prettige, ontspannen schrijfstijl. Ook de dialogen lezen natuurlijk.

Toeval of niet; in deze tijd waarin #MeToo ontstaan is benadrukt de hoofdpersoon dat hij als misdienaar nooit seksueel belaagd werd door welke priester, broeder of non dan ook.
Je kunt niet anders dan met de hoofdpersoon Guus meevoelen. Hij blijft bijna zijn hele leven gevangen door vragen die niet beantwoord worden, hij heeft vermoedens maar die worden niet bevestigd. 
Hij vraagt zich gedurende bijna het hele verhaal af of hij zelf oorzaak is van alles wat hem tegenhield om werkelijk van het leven te kunnen genieten en er iets moois van te maken.

Guus heeft een zeer vernederende ervaring tijdens zijn Leidse jaren. De veroorzaker hiervan is de enige mens die hij ooit gehaat heeft. Dat was heel verrassend om te constateren op het eind van dit verhaal.
Gezien alles wat hem aangedaan is, vooral door degenen die het dichtst bij hem stonden had dat heel anders kunnen aflopen en was het niet bij een persoon gebleven. Dat zegt veel over deze hoofdpersoon.
Tijdens het lezen had ik vaker de neiging om in het verhaal te klimmen en de hoofdpersoon eens goed door elkaar te schudden, opdat hij wakker zou worden in de realiteit waarin hij zich bevond. 
Het laatste hoofdstuk heeft als titel ‘Wraak’ en laat me na het lezen met een droge keel achter; onbewust heb ik door mijn mond geademd omdat mijn mond openstond van verbazing.

Brabantse Tranen is ondanks dat het bijna uitsluitend handelt over liefde zeker geen ‘lieve’ roman maar is onderhoudend, onthutsend en ontroerend tot de laatste bladzijde en zonder meer een knap romandebuut van de auteur.

De auteur:
(foto gemaakt tijdens NachtvandeLiteratuur)

Auguste van der Molenschot is van oorsprong Vlaams, maar heeft zijn jonge jaren in Noord-Brabant gewoond. Bovendien woonde hij in Frankrijk, Engeland, Canada en de Verenigde Staten. 

Auguste van der Molenschot is emeritus hoogleraar fysische scheikunde. In die kwaliteit publiceerde hij vele wetenschappelijke artikelen en enkele boeken. Hij presenteerde zich eerder al als literator in een gedichtenbundel, een bundel korte verhalen en essays. Op momenten dat het leven wat moeilijker ging werkte schrijven therapeutisch.
Behalve op literair gebied was hij ook zeer actief in de filatelie; ook daar publiceerde hij tientallen artikelen over de achtergrond van postzegels, postmerken en de historische achtergronden.

Brabantse Tranen is zijn debuut als romanschrijver.
Voor meer informatie over het werk van Auguste van der Molenschot kijk je op de website Nostalgia Publishing.

Brabantse Tranen koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.