De mannen die we oogstten
Binnen vier jaar raakte de gelauwerde Afro-Amerikaanse schrijfster Jesmyn Ward vijf dierbare mannen kwijt, onder wie haar enige broer.
Ze gingen ten onder aan drugsverslaving, geweld, ongelukken, zelfmoord, kortom: aan de wrede werkelijkheid die jonge Zwarte mannen in het Zuiden van de Verenigde Staten alt te vaak ten dele valt.
Telkens weer vroeg Ward zich af: waarom?
Om haar verlies te verwerken begon ze erover te schrijven. Dit hielp haar een verschrikkelijke waarheid onder ogen te zien: haar jeugdvrienden en broer waren domweg ten prooi gevallen aan hun afkomst.
Nog voordat de term ‘institutioneel racisme’ gangbaar was, wees Ward de geschiedenis, armoede, kansloosheid en gebroken familieverbanden aan die inherent zijn aan het leven van de Zwarte bevolking in Amerika.
Ward, zelf opgegroeid in een arme Zwarte gemeenschap op het platteland van Mississippi, schetst liefdevolle portretten van de vijf mannen en de wereld waarin ze groot zijn geworden – en die hen uiteindelijk heeft vermorzeld.
De auteur:
Jesmyn Ward (1977) groeide op in DeLisle, Mississippi, waar ze in 2005 de orkaan Katrina ternauwernood overleefde. Ward ontving de National Book Award in 2011. In 2017 kreeg ze hem opnieuw voor Het lied van de geesten, waarmee ze de eerste vrouw ooit is die de prijs twee keer heeft gekregen.
De mannen die we oogstten is door New York Magazine uitgeroepen tot een van de beste boeken van de 21e eeuw, en door The New York Times tot een van de vijftig beste memoirs.
De mannen die we oogstten koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: De mannen die we oogstten
Auteur: Jesmyn Ward
Genre: literaire roman, memoir
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, 18 mei 2021
ISBN: 9789025470616
ISBN: 9789025470852 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel: Men We Reaped
Vertaald door: Astrid Huisman
Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.