zaterdag 17 juli 2021

Ik las: 'Lulu in Leiden', geschreven door Dorian d'Oliveira

 Een vrouwengeschiedenis


Lulu in Leiden

Van de achterflap:

Katinka is een jonge vrouw met een geheimzinnig verleden. Ondanks haar opleiding en betoverende schoonheid slaagt ze er niet in een carrière als actrice en model op te bouwen. Ze neemt haar teleurstelling voor lief en besluit psychologie te gaan studeren, in de hoop aldus toch nog iets van haar leven te maken.

Als het verhaal begint, is ze inmiddels afgestudeerd en werkzaam als therapeute. Bovendien blijkt ze te zijn getrouwd met een succesvolle zakenman, Florentijn geheten. In een gesprek met haar broer verteld Katinka dat haar partner lijdt aan het syndroom van Asperger, ook al ontkent ze dit vervolgens direct en onverholen geërgerd.

Tijdens een etentje met haar man bij een bevriend stel in de Leidse binnenstad worden de problemen en spanningen in beide huwelijken haarscherp zichtbaar. Ondertussen geeft Katinka’s echtgenoot ongezouten zijn mening over diverse actuele onderwerpen, waaronder de gestage intocht van mensen uit den vreemde.

Een markant gegeven hierbij is dat alle aanwezigen hun geld verdienen met het bijstaan van vluchtelingen. De sfeer raakt steeds verhitter en de opmerkingen van de mannen over en weer krijgen een bijzonder vilein karakter. De vrouwen doen er evenwel alles aan om te voorkomen van het samenzijn in een knallende ruzie ontaardt.

Bovenal lijken zij ware hartsvriendinnen van elkaar te zijn, ondanks hun geraffineerde spelletjes en jaloerse gevoelens. Naarmate de avond vordert, blijkt het toch allemaal heel anders in elkaar te steken dan aanvankelijk het geval scheen te zijn.

Mijn mening:

Voor in het boek lees je een gedeelte uit de opera ‘Lulu’ van Alban Berg en wordt de keuze voor de titel duidelijk.
 
‘Hereinspaziert in der Menagerie, 
Ihr stolzen Herrn, Ihr Lebenslust’gen Frauen, 
Mit heisser Wollust und mit kaltem Grauen.’

Deze opera onderzoekt het idee van de femme fatale en de dualiteit tussen haar vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten.

Het was werkelijk genieten van A tot Z!
Wat een indrukwekkend verhaal wordt hier met humor neergezet door de auteur. Het is niet alleen maar lachen geblazen, want soms zit je met samengeknepen billen omdat je niet weet wat er zal gaan gebeuren; het zal toch niet tot een handgemeen tussen de dames komen?

‘Lulu in Leiden’ heeft terecht de ondertitel ‘Een vrouwengeschiedenis’.
Het is een uitgebreide bespreking geworden, met veel details.

“Mijn badmutsje deed ik voorzichtig af, met de bedoeling mijn haardos
elke nattigheid te besparen. Vervolgens smeerde ik vooral mijn menen en borsten uitbundig in met bodymilk.
Een pas gekocht zwart slipje trok ik gedachteloos van een rekje. Uit een kastje pakte ik een getailleerde blouse en een nieuwe, strakke spijkerbroek. De blouse liet ik deels over mijn broek vallen. In de enigszins beslagen spiegel zak het er nonchalant en zelfs sexy uit.”

De lezer vraagt zich zo nu en dan af of het heibel gaat worden in Leiden, of zullen ze het hoofd kunnen bieden aan alle verlokkingen.
De lekker korte zinnen waarin alles gezegd wordt wat gezegd moet worden, nodigen uit om te genieten van dit literaire hoogstandje van Dorian d’Oliveira.

Ik heb ‘Lulu in Leiden’ graag gelezen.
De auteur:

Dorian d’Oliveira  is schrijver en publiceert onder diverse pseudoniemen.
Hij studeerde Geschiedenis en Wijsbegeerte in Leiden en Amsterdam. Vervolgens voltooide hij in vlot tempo de opleiding Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland. Voordien was hij werkzaam bij een filmbedrijf. Tevens verdiende hij enige tijd zijn beleg als dagbladjournalist.
Meer wetenswaardigheden over de intrigerende persoonlijkheid staan op zijn website.

Eerder las ik van Dorian d’Oliveira Nachtengeltjes en driehoekjes. Druk op de gekleurde link voor mijn recensie.

Lulu in Leiden koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Lulu in Leiden
Auteur: Dorian d’Oliveira
Genre: novelle, met illustraties
Uitgave: paperback, 128 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2020
ISBN: 9789463388320
NUR: 300
Omslag en illustraties: Sylph Barrett (Lees hier meer)


Met dank aan Uitgeverij Aspekt en Dorian d’Oliveira voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.