vrijdag 14 april 2023

Ik las 'Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw' geschreven door Robertus Baeken

 


Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw

De hoofdpersoon in dit boek is Mieke. Ze is een slim meisje van het platteland. Ze heeft weinig opleiding genoten, dit in tegenstelling tot haar vriend Francis die een briljant student is. Zijn opvattingen roepen nogal wat gevoelens op bij zijn toehoorders waaronder Mieke. Hierdoor gaat ze meer nadenken over de vanzelfsprekendheden en de traditionele waarheden waarmee ze is opgegroeid.
Ze maakt haar eigen keuzes en komt daardoor in conflict met haar conservatieve ouders. Francis vertrekt naar de universiteit en Mieke raakt zonder dat het de bedoeling is, zwanger van de briljante student. Mieke was gestopt met de pil omdat ze er niet zo gemakkelijk aan kon komen.
Ze kan niet anders dan van huis weg lopen. Dit is het begin van een avontuur zoals ze zich dat nooit voor had kunnen stellen.

“Ik draag een kind, al ben ik zelf nog een meisje, dacht Mieke. Ze keek naar de overkant van het kanaal, waar het haar vertrouwde landschap dit keer de indruk wekte dat zij zich altijd met illusies had gevoed, want dat het leven op aarde slechts een zinloze strijd is op een schrale korst. Meermaals had zij zich verheugd bij de gedachte dat ze zich ondanks alles in een ongeëvenaarde politie bevond. Maar was het wel zo buitengewoon?
Wat zich in haar voltrok, gebeurde immers precies zo bij een hond of kat.” 

In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt gingen steeds minder mensen naar de kerk omdat ze niet meer ‘zeker’ wisten of het allemaal wel klopte, wat hen daar voorgeschoteld werd. Mieke merkt dat ze zelf keuzes moet maken in een wereld die bol staat van vernieuwingen.

“Tegelijk voelde Mieke hoe ze een drempel overschreed en het scherp van een snede haar leven voor altijd in tweeën zou delen: dat wat het was geweest en dat wat het zou worden, nu zij wegging zonder hem toe te wuiven.”

‘Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw’ beschrijft het leven van een gevoelig meisje in de jaren zeventig, dat erachter komt dat niets vanzelfsprekend is in het leven en ook weet dat ze het daar mee moet doen.
De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is goed neergezet door Robertus Baeken en de personages zijn heel geloofwaardig.


De auteur:

Robertus Baeken debuteerde in 1981 met de roman ‘Van Liefde en Ondeugd’. Als technisch tekenaar in de metallurgie actief, bleef hij elke dag trouw aan zijn roeping als auteur. Zo schreef hij gestadig een gigantisch en divers oeuvre bijeen. Volgens hem moet een schrijver erop vertrouwen dat het zuivere gevoel en de irrationele, onbewuste krachten in hem zijn verhaal naar de juiste vormgeving zullen leiden.

“Het gevaar loert in Mombasa’ is een heerlijke persiflage, geschreven door de eigenzinnige Robertus Baeken, die onwillekeurig doet denken aan Heart of Darkness, Tarzan en het verhaal van Stanley en Livingstone. (…) Er zit ook ernst verborgen achter de humor, want plots eindigt de bekende geschiedenis. Wie heeft wie vermoord, of is er helemaal niemand dood? Hoe ontstaan mythes en wat vermag de wetenschap ertegen? Ook dat intrigeert Baeken.”
Marnix Verplancke – Knack Focus (2021)

“Uit het werk van Baeken stijgt een toon op, kenmerkend voor verhalen waarin het gaat om mensen die met innerlijke problemen bezig zijn, die hun emoties proberen te ontleden, die op een soort van anti-intellectuele manier intellectueel zijn. Trefzeker peilt de auteur naar het innerlijk leven van zijn personages.”
Piet Van Aken – De Werker
(bron info: achterflap)

Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Portret van de aardbeienplukster als jonge vrouw
Auteur: Robertus Baeken
Genre: roman, literaire fictie algemeen
Uitgave: paperback, 254 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, april 2022
ISBN: 9789464624205
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Aspekt) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.