donderdag 7 december 2023

Vandaag in de brievenbus: 'Levend verkocht - De zaak Babylon' geschreven door Eric Oosthoek

 Severyn & Govaert (4)


Levend verkocht – De zaak Babylon
Gebaseerd op waargebeurde zaken

Een vijftienjarige Nederlands-Turkse jongen doet aangifte van verkrachting. Lydia Govaert start een tactisch opsporingsonderzoek. Een verdachte wordt diezelfde avond aangehouden. 

Twee jonge vrouwen springen uit het raam van een flatwoning in A'dam-Noord. De een overlijdt ter plekke, de ander overleeft, zwaargewond, en blijft onder politiebewaking in het ziekenhuis, buiten bewustzijn. Geen naam, geen identiteit. 

Dan blijkt er een link: in beide zaken spraken de verdachten over 'La Mama'. 

Maarten Severyn leidt het onderzoek…

INKIJKEXEMPLAAR


Over de serie Severyn & Govaert:

Severyn & Govaert is een serie misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crimefighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.

Wat deze reeks zo bijzonder maakt is dat Eric Oosthoek schrijft over waargebeurde zaken die hier en nu spelen, in de wereld van vandaag. De onderwerpen zijn bij wijze van spreken dagelijks in het nieuws. Oosthoek voegt achtergronden toe waardoor je de dader en zijn wereld beter begrijpt. Datzelfde geldt voor de complexe samenwerking van Openbaar Ministerie en de recherche. 

Maak kennis met de hoofdpersonen:

Maarten Severyn (1966) is een lange, magere man met grijsblond, steeds dunner wordend haar en blauw-groene ogen. Hij oogt jonger dan zijn leeftijd, is volbloed Fries, geboren in 1966 in Harlingen. Hij groeit op als jongste van drie broers. Zijn vader is visserman, net als diens twee oudste zoons. Maarten heeft niets met de zee en kiest zijn eigen weg, tegen de wens van zijn vader. Na zijn opleiding aan het atheneum van de RSG Simon Vestdijk gaat hij rechten studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn propedeuse besluit hij dat hij geen advocaat wil worden. Hij stapt over naar een meer praktijk gerichte studie: de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn. Het lukt hem om naast de studie in Apeldoorn in deeltijd in twee jaar zijn bachelor rechten te halen, ‘om zijn ouders een plezier te doen’.

Maarten Severyn over zijn dienstpistool:

“Ik heb niks met dat ding. Het ligt meestal op het bureau in mijn locker, of thuis in de kluis.”

Lydia Govaert is energiek, slank en heeft donkerbruin haar en bruine ogen. Ze wordt in 1980 geboren in de stad Groningen met als meisjesnaam de Wilde. Als kind leeft Lydia in een voortdurende concurrentiestrijd met haar twee jaar oudere zus Lieke. Op latere leeftijd blíjft hun verhouding afstandelijk.

Lydia groeit op in een intellectueel, upper-class milieu. Ze wordt bewust agnostisch opgevoed. Eerlijkheid en gerechtigheid zijn belangrijke waarden. Haar vader is rechter-commissaris en een succesvol bestrijder van misstanden in het Nederlandse rechtssysteem. 

Lydia Govaert over haar werkkleding:

“Ik heb er maar één, mijn RAIO-toga, nog zonder zijden banen. Die dingen kosten een godsvermogen. Ik heb wel drie beffen. Iedere zittingsdag naam ik een schone, en ik doe hakken aan, altijd.”

De pers over de serie:

Onder verdenking: ⭐️⭐️⭐️ VN Detective & Thrillergids 2020
Dood in opdracht: ⭐️⭐️⭐️ VN Detective & Thrillergids 2021
Kwaad ontwaakt: ⭐️⭐️⭐️ VN Detective & Thrillergids 2022

De auteur:

Eric Oosthoek (Nederland, 1948) werkte als dramaregisseur en scenarioschrijver voor de Publieke Omroep. Hij realiseerde sinds 1977 een groot aantal dramaproducties, zowel enkelvoudige televisiespelen als langer lopende dramaseries en televisiefilms. Opvallend en vaak succesvol televisiedrama, series als Sanne, Weekend, De rivier waarin ik zwom, Oog in oog en Over de liefde, televisiefilms als Zondag weet je alles, Wie aus weiter ferne, Het laatste glas melk, Morgen ga ik zelf en Respect, telefilms als Saint Amour, Novemberlicht, Gebroken Rood, Kilkenny Cross en Anna.

Een aantal van zijn televisiefilms zijn vertoond op buitenlandse publieke zenders in o.a. Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, IJsland en Bulgarije. Sinds 2008 richt hij zich volledig op het schrijven van fictie.

Lees meer over Eric Oosthoek en wat hem bezighoudt op zijn website.

NB: Wanneer je op de hoogte gehouden wilt worden over deze boekpresentatie en andere publicaties van All Fiction kun je je aanmelden voor de gratis nieuwsbrief Achter de woorden of luisteren naar de gelijknamige podcast.

Eerder las ik van Eric Oosthoek:
Onder verdenking - De zaak morgenstond
Dood in opdracht - De zaak Dantzig
Kwaad ontwaakt - De zaak Ananke

Levend verkocht – De zaak Babylon koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
bol.com
Bruna.nl
BookSpot
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Levend verkocht – De zaak Babylon
Serie: Severyn & Govaert (4)
Auteur: Eric Oosthoek
Genre: literaire thriller, misdaadroman
Uitgave: paperback met flappen, 304 pagina’s
Uitgever: All Fiction, november 2023
ISBN: 9789082993479
ISBN: 9789083359809 978-90-(eBook)
ISBN: 9789083359816 (luisterboek, voorgelezen door Dieuwertje Blok)

Met dank aan All Fiction voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: All Fiction) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.