donderdag 30 mei 2024

Ik las: 'Vervaagde streken' geschreven door Wouter Berns

 


Vervaagde streken

De jonge journalist Jochem Kuipers vindt een boek over het werk van kunstschilder Ruben Towers en raakt in de ban van diens verbeeldingskracht. Hij wil alles over hem weten. 
Maar zijn hoofdredacteur Marius wil alles wat Jochem over Towers te weten is gekomen aan hém zelf doorgestuurd krijgen.

“Waarom riep Marius me juist vandaag bij zich? Ik was Ruben Towers namelijk eindelijk op het spoor. Een week geleden had ik voor de tiende keer een oproep geplaatst op diverse artistieke platforms en in een aantal huis-aan-huisbladen. Op alle vorige plaatsingen had ik nul reactie gehad. Maar na de laatste plaatsing had ik een berichtje ontvangen met een tijdstip en een locatie. Het bericht was ondertekend met Chris. Het nummer was afgeschermd. Volgende week zou ik een ontmoeting hebben. Deze informatie zou ik niet met Marius delen.”

In ‘Vervaagde Streken’ neemt Wouter Berns ons mee naar een wereld waar kunst, macht en liefde botsen met de schaduw van een onderdrukkend regime. De hoofdrolspeler, een gevestigde kunstenaar, ziet zich geconfronteerd met een dilemma wanneer hij een prestigieuze opdracht krijgt van de heersende elite. Moet hij zijn artistieke integriteit bewaren of zijn talent gebruiken om zijn carrière te bevorderen en zijn geliefden te beschermen? Soms weten we meer dan goed voor ons is...

Berns verweeft op meesterlijke wijze de innerlijke strijd van de kunstenaar met de spanningen van de totalitaire samenleving. Je leest over de reden waarom de kunstenaar van de aardbodem ‘moest’ verdwijnen.
De woorden Wijsheid, Kracht en Schoonheid zijn een groot onderdeel van dit verhaal.

“Dat was waar het leven om zou moeten draaien. De Wijsheid om de goede beslissingen te nemen. De Kracht om ze uit te voeren en de Schoonheid om ze een aangenaam uiterlijk te geven.”

‘Vervaagde Streken’ is een indringende verkenning van de kracht van kunst en liefde in tijden van onderdrukking. Wouter Berns confronteert ons met vragen over de grenzen van de menselijke moraal. Deze zoektocht naar de verdwenen kunstschilder leest als een trein, omdat er zoveel herkenbaar is. Deze roman is zeker relevant in de hedendaagse wereld, waar we ons opnieuw bezinnen op de waarde van vrijheid en expressie en vooral verder moeten kijken dan onze neus lang is…

Het was bovendien leuk om vast te kunnen stellen dat de naam van de verdwenen kunstenaar een anagram is van de naam van de auteur van deze roman.



De auteur:

Wouter Berns (1970) is kunstschilder. Hij exposeert zijn werk al meer dan dertig jaar in binnen- en buitenland. Tussen het schilderen door kruipt hij achter zijn laptop om daar verder te schrijven waar zijn schilderijen ophouden. Eerder verscheen van Wouter Berns: Een hemel voor Theo. 
'Vervaagde streken' is zijn tweede roman.

Neem ook een kijkje op zijn prachtige website.

Vervaagde streken koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij: 

Boekgegevens:

Titel: Vervaagde streken
Auteur: Wouter Berns
Illustratie cover: Wouter Berns, The red line
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 140 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Van Warven, juni 2023
ISBN: 9789493288614
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Van Warven voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Van Warven)

1 opmerking:

  1. Wat een mooie samenloop, Mieke. Vandaag las ik het boek. Ik reageerde naar Wouter Berns als volgt:

    Schoonheid blijft leven, blind voor de wereld, maar met innerlijke rust. Schoonheid is de ware liefde van een kunstenaar. Als kracht de macht grijpt, gaat wijsheid verloren. Als de kunstenaar zich laat verleiden door kracht is het hoopvol als het als resultaat een onbedorven kind brengt dat op de rug van een olifant (symbool voor wisheid) met een bloem naar de hemel reikt.

    Je snapt al, beste Wouter, dat ik ‘Vervaagde Streken’ heb gelezen. In één dag uit. Een schrijfstijl die me aanspreekt en blijft meeslepen in het verhaal! Een mooie plot, die niet helemaal wordt prijsgegeven voor het eind, maar waarvan delen al lezend helderder worden door de ‘kunst van dramatische voorbereiding’.

    Jij bent een verhalend schilder, maar ook een schilderend verhalenverteller.

    En wat je politiek en maatschappelijk aanstipt, snijdt (helaas) hout in de alledaagse werkelijkheid van ons kikkerland; een niet volledig ondenkbaar scenario.

    Dank voor het boek, heb het met groeiende graagte gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.