woensdag 29 mei 2024

Ik las: 'Het kleine huis aan de Fazantlaan' geschreven door Ineke Bouwer

Twee vrouwen.
Twee levens zonder raakvlakken, zo lijkt het.
Schijn bedriegt.


Het kleine huis aan de Fazantlaan

Een ontroerend verhaal over vriendschap, herkenning en vergeving

‘Het kleine huis aan de Fazantlaan’ van Ineke Bouwer is een pakkend verhaal over twee vrouwen, Merel en Suze, die naast elkaar wonen in een idyllische straat, maar gescheiden worden door een muur van onwetendheid en verdriet.

Het boek bestaat uit twee delen.
Merel van Dijk is een teruggetrokken vrouw en worstelt met haar verleden en het plotseling verlies van haar echtgenoot Evert. Het blijkt dan dat hij diep in de schulden zat en het niet zo nauw nam met echtelijke trouw. Merel moet noodgedwongen verhuizen uit de Fazantlaan en komt in een flatje terecht.
Suze van Ebbelerhuis daarentegen is een extraverte vrouw die haar leven vult met werk en sociale activiteiten, maar ook zij draagt een geheim mee dat haar kwetst. Suze en haar man woonden niet in het grote huis, maar in een klein huisje in hun tuin.

Wanneer Merel op verzoek van Suze een tuinplan maakt om samen gaan werken in de tuin, botsen hun werelden onvermijdelijk. Langzaam maar zeker brokkelen de muren af en leren ze elkaar kennen als meer dan alleen buren. Ze ontdekken elkaars kwetsbaarheden en ontwikkelen een diepe band van vriendschap.

“De notaris legt het document op tafel.
‘U wist hier duidelijk niets van,’ stelt hij vast, bij het zien van Merels verraste gezicht.
Opnieuw schudt ze het hoofd. Ze kan niet bevatten dat dit haar overkomt, na de vele tegenslagen op haar pad, en verwacht een addertje onder het gras.
‘U kunt het huis betrekken wanneer u wilt. De stichting, waaraan het grote huis is nagelaten, wordt vandaag in kennis gesteld…’ ”

Ineke Bouwer weet de karakters van Merel en Suze op een realistische en ontroerende manier tot leven te brengen. De lezer voelt hun pijn, hun verdriet en hun verlangen naar verbinding. De beschrijvingen van de omgeving en de prachtige tuin dragen bij aan de sfeer van het verhaal.

“In de jaren daarop verdiept de relatie tussen Suze en Herald zich. Ze komen niet over het verdriet van Barry heen, maar geven het een plek in hun leven. Suze is milder geworden en heeft geleerd met Herald te overleggen, waardoor ze gelijkwaardiger me elkaar omgaan. Ze hebben een rijk cultureel leven ontwikkeld en reizen veel, vooral na hun pensionering. Herald heeft tal van baantjes gehad, terwijl Suze voor de universiteit is blijven werken.”

Het thema vergeving speelt een belangrijke rol in de roman. Zowel Merel als Suze moeten leren om vrede te sluiten met hun verleden en de fouten die ze hebben gemaakt. De weg naar vergeving is niet altijd makkelijk, maar Bouwer laat zien dat het mogelijk is om los te komen van pijn en trauma.

Ineke Bouwer heeft veel thema’s in ‘Het kleine huis aan de Fazantlaan’ verwerkt, zoals trouw en ontrouw, liefde voor de natuur en het omgaan met iemand die lijdt aan Alzheimer. Door de prettige schrijfstijl van de auteur lezen de twee delen lekker vlot en geniet je van het samenkomen van de verhalen over de hoofdpersonen in het laatste deel.

‘Het kleine huis aan de Fazantlaan’ is een warm en meeslepend verhaal over vriendschap, vergeving en de kracht van menselijke connectie. Het is een boek dat je lang bijblijft en dat je aan het denken zet over je eigen leven en relaties. Soms is het helemaal anders dan je in eerste instantie dacht...


Klik hier voor de boektrailer van 'Het kleine huis aan de Fazantlaan'. 

De auteur:

Over zichzelf op haar website:
“De eerste twintig jaar van mijn leven woonde ik in Amsterdam. Daarna waagde ik de 'reusachtige' sprong naar Diemen, waar ik heel wat jaren heb gewoond. Diemen werd Epe. Na een paar jaar op de Veluwe, besloot ik in 2023 naar Almere te verhuizen.

Schrijven en honden zijn mijn passie. Ik werkte jarenlang als directie-assistente voor de Raad van Beheer van een multinational, voordat ik besloot van schrijven mijn beroep te maken. Na het volgen van een aantal schrijfopleidingen ging ik aan de slag als copywriter bij een reclamebureau. Deze laatste job inspireerde me tot het schrijven van fictie.

In 2009 debuteerde ik met 'De Achtertuin'. Deze roman kwam op de shortlist van de AKO/Free Musketeers Nieuwe Schrijversprijs 2009. Korte verhalen werden gepubliceerd in het Parool en diverse verhalenbundels. In 2014 verscheen mijn literaire roman 'Pizza della Vita' bij uitgeverij Zilverspoor. Mijn eerste jeugdboek 'Breinsteins Missie' kwam in 2017 uit bij uitgeverij Droomvallei. Het spannende vervolg is verschenen in september 2019.”

Neem ook een kijkje op haar website.

Het kleine huis aan de Fazantlaan koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Het kleine huis aan de Fazantlaan
Auteur: Ineke Bouwer
Genre: psychologische roman
Uitgave: paperback, 382 pagina’s
Uitgever: Droomvallei Uitgeverij, september 2023
ISBN: 9789493314153
ISBN: 9789493314214 (eBook)


Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Droomvallei Uitgeverij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.