donderdag 23 mei 2024

Ik las: 'Zijn jongen' geschreven door Carry Slee

 Een verhaal in twee delen


Zijn jongen


Carry Slee ziet de dingen zoals ze zijn en kijkt liefdevol terug op haar onstuimige kindertijd.

Carry Slee neemt ons in de roman ‘Zijn jongen’ mee op een emotionele reis door haar eigen leven. Het boek, verschenen in september 2023, is meer dan een biografie; het is een eerlijk en ontroerend verhaal over de verhoudingen binnen het gezin en blij zijn met wie je bent.

Slee opent met het overlijden van haar vader, een man die ze omschrijft als "een vat vol tegenstrijdigheden." Dit zet de toon voor het boek, waarin ze haar jeugd en de complexe relatie met haar vader belicht.
Met openhartigheid beschrijft Slee de soms moeilijke momenten, de conflicten en teleurstellingen. Maar ook de onvoorwaardelijke liefde, de humor en de onbreekbare band die ze met haar vader had. Ze schetst een levendig beeld van haar opvoeding in het naoorlogse Voorschoten, met alle beperkingen en vooroordelen van die tijd.

“Papa kon altijd heel goed troosten als je pijn had.
‘Gaat het?’ vroeg hij na een tijdje.
‘Ja,’ zei Els.
Papa stond op. Hij gaf Els een nachtkust.
‘Lekker slapen.’
Mij aaide hij over mijn haar. ‘Jij ook lekker slapen, jongen van me.’ ”

‘Zijn jongen’ is geen chronologisch verslag, maar een mozaïek van herinneringen, anekdotes en bespiegelingen. Slee verweeft haar eigen verhaal met dat van haar ouders, haar zus, en de mensen die haar leven beïnvloedden. Zo krijgen we een completer beeld van de vrouw en schrijfster die ze is geworden.

De kracht van ‘Zijn jongen’ zit in de authenticiteit en kwetsbaarheid van Slee's vertelstem. Ze schuwt moeilijke onderwerpen niet en gaat openhartig in op haar eigen angsten, onzekerheden en fouten. Hierdoor voelt het boek als een intieme conversatie met een vertrouwde vriendin.

Slee's schrijfstijl is, zoals we van haar gewend zijn, pakkend en meeslepend. Ze weet met eenvoudige woorden complexe emoties te beschrijven en raakt zo de kern van de menselijke ervaring.
Het heden en verleden wisselen elkaar af. Hierdoor begrijp je wat voor worstelingen Carry Slee heeft moeten ondergaan om te komen tot de persoon die ze nu is.

‘Zijn jongen’ is niet alleen een aanrader voor fans van Carry Slee, maar voor iedereen die meer wil weten over de kracht van familie, je eigen identiteit vinden, de complexiteit van ouder-kind relaties en de onvoorwaardelijke liefde die ons leven vormt.

Een ontroerend, eerlijk en meeslepend verhaal dat je nog lang bijblijft.
Ik heb ‘Zijn jongen’ graag gelezen.




De auteur:

Carry Slee is de bekendste kinderboekenauteur van Nederland. Hele generaties zijn met haar kinderboeken opgegroeid. Ze schreef ook meerdere boeken voor volwassenen, o.a. het succesvolle Moederkruid in 2001 dat genomineerd werd voor de NS Publieksprijs. Tien keer won ze de prijs van de Nederlandse Kinderjury en vijf keer de Jonge Jury. Van haar boeken zijn meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht en een aantal van haar boeken werd succesvol verfilmd.

Neem vooral ook een kijkje op haar leuke website.

Zijn jongen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Zijn jongen
Auteur: Carry Slee
Genre: roman
Uitgave: hardcover, 224 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, september 2023
ISBN: 9789048868193 
ISBN: 9789048868209 (eBook)
ISBN: 9789048868216 (luisterboek)
NUR: 301


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Lebowski Publishers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.