zaterdag 18 mei 2019

Vandaag in de brievenbus: 'Executie aan de Meppelerstraatweg' geschreven door Samuel de Korte

Zwolle, 31 maart 1945


Executie aan de Meppelerstraatweg
Zwolle, 31 maart 1945


Samenvatting:

De Tweede Wereldoorlog was bijna afgelopen. Toch werden er op de vooravond van de bevrijding, op 31 maart 1945, vijf mannen doodgeschoten aan de Meppelerstraatweg in Zwolle als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman. Zij hadden allemaal gestreden tegen de gehate bezetter en waren voor verschillende vergrijpen vastgezet: Wapenbezit, spionage of hulp aan onderduikers. Zij zouden de doodstraf krijgen voor wat zij hadden gedaan. 

Ter nagedachtenis aan hun offer werd er een monument geplaatst op de Meppelerstraatweg en is er jaarlijks een herdenkingsplechtigheid. Maar wat was er werkelijk gebeurd die fatale ochtend? Wat was er misgegaan en wat had plaatsgevonden, waardoor zij daar terechtgesteld werden? 
Aan de hand van nooit eerder verschenen foto's, unieke bronnen, getuigenverhalen en nieuw archiefmateriaal uit Nederland en het buitenland worden de gebeurtenissen tot aan de fatale ochtend verteld en verklaard. 
Ook wordt het lot van de nabestaanden behandeld en wordt de executie in een bredere context geplaatst.
(bron info: achterflap)

De auteur:

Samuel de Korte is student geschiedenis aan de universiteit Utrecht.  In zijn vrije tijd schrijft hij artikelen of doet hij onderzoek. Inmiddels heeft hij zijn eerste boek af, over een executie in Zwolle tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierbij kwam zijn oudoom, Wilhelmus van Dijk, om het leven.
(bron info: mail auteur)

Executie aan de Meppelerstraatweg koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens
Titel: Executie aan de Meppelerstraatweg
Auteur: Samuel de Korte
Genre: Geschiedenis, Oorlog en vrede
Uitgave: paperback met illustraties, 179 blz.
Uitgever: Brave New Books, mei 2019
ISBN: 978 94 02190 45 8
NUR: 689


Met dank aan de auteur voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.