woensdag 22 mei 2019

Ik las: 'De Stilteverzamelaar', geschreven door Reinold Widemann

Verhalenbundel


De Stilteverzamelaar


De verhalen in dit boek worden bevolkt door mensen die uit alle macht proberen de greep op hun leven te behouden als ze in benarde omstandigheden terechtkomen. 
Wat doet een leraar als een leerling zich in zijn klas heeft opgehangen? Hoe houd je als begrafenisondernemer het hoofd boven water als je zaak failliet dreigt te gaan? Wat gebeurt er met je als je zit te vissen en een kikker naast je plaatsneemt die tegen je begint te praten? Hoe kun je de volmaakte stilte vangen in een door lawaai geteisterde wereld? 
De personen in dit boek streven vaak obsessief naar controle en zijn gesteld op een ordentelijk verloop der dingen. In dat streven belanden zij geregeld in bizarre situaties met een grimmig of hilarisch einde. 

Alle negentien verhalen verschenen eerder in de literaire tijdschriften Tirade, De Gids, De Tweede Ronde, Avenue, Fantastische Vertellingen, Ganymedes, Tjonge, Portulaan, Extaze en B├╝hne. Hier zijn ze voor het eerst gebundeld.

Ik las De Stilteverzamelaar en was behoorlijk onder de indruk van de fantasie van deze auteur. Op onnavolgbare wijze schotelt Reinold Widemann de lezer door middel van 19 verhalen een fantastische wereld voor waar je zeker van zult kunnen genieten. 
Het is zeker geen bundel voor tere zieltjes omdat geen enkel onderwerp wordt hier geschuwd. 

De verhalen zijn op een prettige manier geschreven en hebben een prachtig plot. Zelfs een verhaal over zelfdoding brengt aan het eind een glimlach op je gezicht.
Je leest in een ander verhaal over het feit dat een waarheid is zoals je er naar kijkt. Dat kan voor de een heel anders zijn dan voor de ander. Iets om over na te denken, lijkt me.
Van deze verhalen zul je het meest kunnen genieten door ze niet ineens te lezen, maar bijvoorbeeld iedere dag een verhaal; op deze manier laat je het ene verhaal niet de bovenhand krijgen over het andere verhaal. Ze zijn stuk voor stuk juweeltjes.
Verbaas je over kwispeldingen, huiver bij het fantastische resultaat van behandeling door een goudschrijver en pas op met het aangaan van een weddenschap!

"Ergens in een groot bed ontwaakte een mannetje van hooguit twintig centimeter, dat eenzaam en angstig over dikke dekens uitzag op een huizenhoog schepsel dat hem met gesloten ogen leek aan te staren. Hij stond op en begon zenuwachtig heen en weer te kruipen, van het kussen op de dekens en weer terug."

Ik heb de verhalen uit De Stilteverzamelaar graag gelezen en waardeer deze fantastische bundel met 5 sterren.


De auteur:

Reinold Widemann publiceerde enkele boeken voor het hbo over geld- en bankwezen, internationale economie en rentevorming. In 2012 verscheen Het Rentelabyrint - Conversaties over geld en intrest. Dat boek bouwde voort op het succesvolle Morgen gaat het beter - Wat doet de rente uit 1995, dat in de pers lovend werd besproken. In 2016 kwam de herziene derde druk van Bankzaken - Economie van commercial banking uit.

De auteur was onder meer werkzaam als hogeschooldocent economische vakken aan de Hogeschool voor Economische Studies in Amsterdam met een speciale belangstelling voor monetaire economie. Daar getuigden ook al twee vroege studieboeken van: Geld & Banken (3e druk 1992) en Geld & Internationale economie (2e druk 1991).
Lees meer over Reinold Widemann op zijn auteurspagina bij Uitgeverij Aspekt.

De Stilteverzamelaar koopt u bij uw lokale boekhandel of bij

Boekgegevens
Titel: De Stilteverzamelaar
Auteur: Reinold Widemann
Genre: literaire verhalenbundel
Uitgave: paperback, 236 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, januari 2019
ISBN: 9789463385619
NUR: 303


Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.