donderdag 7 oktober 2021

Ik las: 'Als een boom', geschreven door Marjan Bosch met illustraties door Vera de Backker

 


Als een boom
tussen aarde en hemel

Kijk en luister naar het verhaal van de appelboom. De boom begint als pitje in de appel, valt op de grond en groeit langzaam uit tot een boom die heerlijke vruchten draagt. De appels vallen van de boom en uit de appelpitjes kunnen weer nieuwe bomen groeien.
 
Kinderen leren luisteren naar hun lichaam. De bewegingsmeditatie is goed voor concentratie en plezier. Dit kan spanningen verminderen. De kinderen ervaren in Als een boom de combinatie van creativiteit, muziek en verbondenheid met de natuur.
(bron info: achterflap)

Net als de eerder verschenen boeken Als een lotus en Als een vlinder past Als een boom ieder kind. Kinderen leren luisteren naar hun lichaam. Ze oefenen met aandacht en concentratie. Dit kan spanningen verminderen. Juist de combinatie van creativiteit, muziek en verbondenheid met de natuur levert een natuurlijke vorm van leren op.
 
Het verhaal in zeven stappen laat zich op verschillend manieren lezen.

• Om je te verwonderen over de kracht van de natuur.
• Om je in te leven in een boom en nieuwe woorden te ontdekken.
• Om mee te bewegen met de boom, in zeven meditaties in beweging. 
• Om stil te worden. Rust te vinden. Kracht te voelen. Niets te doen.
• Om op school, thuis, bij yoga of mindfulness te oefenen met je adem en je aandacht.
• Om te groeien als een boom, van wachten als kleine pit, tot stevig en sterk staan in de storm. De spiritizers, creatieve ideeën en weetjes bieden verbreding en verdieping. 
NB: Spiritizers zijn oefeningen voor rust, aandacht en concentratie. Ze richten zich op het beleven en ervaren van wat er in je omgaat. Spiritizers geven speelsheid, bezinning en verbondenheid. Ze maken los, verdiepen, verbinden en creëren aandacht.
• Om in te zetten op verschillende niveaus, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

Mijn mening:

Het is belangrijk om als ouder, leerkracht of verzorger eerst zelf het hele boekje door te nemen. Hierna kun je op je eigen, persoonlijke wijze invulling geven aan de zeven stappen.
De handvatten zijn er; nu is het zaak om hier mee aan de slag te gaan.

Marjan Bosch is praktisch theoloog en heeft een praktijk voor stem- en stiltecoaching.
Ze woont in een woon/werkgemeenschap in de Boomstraat in Huijbergen. Liefde voor de natuur is nummer een.
Daar zorgt ze samen met veel anderen voor de tuin, de schooltuin en het tiny forest. En voor de gasten. Ze plant het liefst zoveel mogelijk bomen en planten. Website De Huijberg

Vera de Backker is geboren op 13 april 1962 in Heemstede. Als kind maakte ze heel makkelijk contact met de natuur, de elfjes, hoorde ze de fluisteringen van de wind en zag ze, als ze haar ogen sloot, prachtige kleuren. Ze vertelde ook graag verhalen. Die verbeeldingskracht en de tekenvaardigheden opgedaan op de academie vertaalde zich later in het illustreren van prentenboeken. Er zijn er zo’n vijftigtal verschenen, ware passie!
Neem een kijkje op haar website.

Als een boom gaat over de kringloop van het leven, het begint ergens maar het blijft niet hetzelfde. Deze keer gaat het verhaal over de appelboom. Dat is voor kinderen een gemakkelijke en tastbare manier om zich iets bij deze cyclus voor te stellen.

Wat ik bijzonder vind is dat in dit boek op een mooie manier aangeraden wordt om te bewegen;  bewegingsmeditatie is leuk om te doen en het kan zeker spanningen verminderen.
Mocht je geen noten kunnen lezen kun je toch het Lied van de boom dat achter in het boek staat zingen. Maak gewoon je eigen deuntje.
De illustraties zijn een mooie aanvulling op de teksten.Als een boom tussen aarde en hemel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Boekgegevens:

Titel: Als een boom tussen aarde en hemel
Auteur: Marjan Bosch
Illustrator Vera de Backker
Genre: kinderboeken met illustraties, 3 tot 8 jaar
Uitgave: hardcover, 32 pagina’s
Uitgever: Levendig Uitgever, september 2021
ISBN: 9789083140797
NUR: 273


Met dank aan Levendig Uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.