zaterdag 9 oktober 2021

Ik las: 'De mossel met de parel' geschreven door Rieks Veenker, met illustraties van Esther Rosier en Coen Hamelink. Lees hier mijn recensie:

Verhalen uit Verwonderrijk, deel 3


De mossel met de parel

Als Worp op een rustige herfstavond nog een rondje over het wad loopt, vindt hij daar een fles die is aangespoeld op het eiland.
Maar in plaats van een briefje, wat wel vaker gebeurt met een gevonden fles, zit in de fles een mossel.
Vreemd, denkt Worp. De mossel is duidelijk te groot om nog door de flessenhals naar buiten te kruipen. Maar hoe is hij er dan in gekomen?
Worp besluit de fles mee naar huis te nemen. Daar weet hij hem met een slimme truc open te krijgen. En zo bevrijdt hij de mossel uit zijn benauwde situatie.
Voor Worp begint daarmee een wel heel bijzonder avontuur.

NB In hoofdstuk 5 zitten de volgende liedjes:
* Het lied van de zeemeermin
* Jij en ik

Deze twee liedjes zijn hier op de website van Rieks te beluisteren. Ze worden voorafgegaan door ‘openingsmuziek’.

Mijn mening:

Een windstille herfstavond, een wandeling over het wad en volle maan; dat doet wat met iemand. 
Worp begint te fantaseren wanneer hij een fles vindt met iets erin. Zou het een bericht kunnen zijn van een meisje van zijn leeftijd dat net als hij ook op een eiland leeft? Bij fantaseren mag je dat tenslotte zelf verzinnen naar zijn mening.
Maar het blijkt een mossel te zijn, niet zomaar een mossel maar een mossel die tegen hem spreekt.
Op het moment dat de mossel begint te spreken, krijgt hij een naam en wordt Mossel. Mossel belooft Worp dat hij zal vertellen hoe hij in de fles terecht gekomen is, maar dan moet Worp hem eerst uit de fles halen.

Worp maakt daarna kennis met een wezen dat zelfs zijn overgrootvader gekend heeft. Het is een zeemeermin.

“...jij bent Worp. Dat is niet zo moeilijk. Je lijkt sprekend op je overgrootvader. Net zulke vriendelijke blauwe ogen. Hij heette trouwens ook Worp. Toevallig hè.’

De zeemeermin Weksile vertelt hem iets waarover Worp nog lang na moet denken want hij is erg onder de indruk van wat hij hoort.

Hiermee begint het avontuur voor Worp.
Hij leert dat eerlijk het langst duurt en dat je niet alles vanzelfsprekend moet vinden; soms is de natuur niet logisch, maar is het gewoon de natuur.
Worp had toen hij de fles met de mossel vond nooit kunnen vermoeden hoeveel vrienden hij nog zou krijgen en hij beseft dan ook wat een geluksvogel hij is.

“Jij en ik
samen aan het werk
samen slaan wij ons er wel doorheen
jij en ik
samen staan we sterk
niemand kan nu eenmaal alles alleen”

Ik heb genoten van ‘De mossel met de parel’. Het is een verhaal om van te genieten en bij weg te dromen. Als je de volgende keer over het strand wandelt let dan goed op want je zou zomaar iets kunnen vinden...


De auteur:

Bijna vijfendertig jaar is Rieks Veenker (1951) docent muziek/kunstgeschiedenis geweest aan een middelbare school voor havo/vwo in Middelburg. Naast zijn docentschap heeft hij elke twee jaar de muziek en de liedjes geschreven voor musicals die met gemiddeld honderd leerlingen zijn opgevoerd in de schouwburg van Middelburg. Samen met telkens weer een enthousiast team collega's en vrijwilligers. 


De mossel met de parel koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of


Boekgegevens:

Titel: De mossel met de parel
Serie: Verhalen uit Verwonderrijk, deel 3
Auteur: Rieks Veenker
Genre: kinderboek, voorleesboek
Illustraties: Esther Rosier en Coen Hamelink
Uitgave: hardcover met illustraties, 30 pagina’s
Uitgever: Oogappel Kinderboeken, maart 2020
NUR: 9789083010120
NUR: 280


Met dank aan Oogappel Kinderboeken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.