zaterdag 17 september 2022

Ik las 'Memento Monstrum' geschreven door Jochen Till, naar een idee en met illustraties van Wiebke Rauers


Memento Monstrum

Waarschuwing!

In dit boek staan de redelijk ware memoires van graaf Dracula. Er komen een heleboel afschuwelijke schepsels in voor. 
Reusachtige yeti’s, achterbakse weerwolven, slijmerige vismonsters … 
Je kunt het maar beter niet lezen! Je zou weleens dingen te weten kunnen komen die je nog niet over monsters wist. Dingen die deze monsters vriendelijk, ja zelfs menselijk laten lijken. 
Luister naar mijn advies, want je hebt maar één kans: leg dit boek snel weg en maak dat je wegkomt, voordat het je in zijn klauwen krijgt!

Hoogachtend,
Van Helsing

(bron info: achterflap)

De dagen worden weer korter … De avond ligt al snel op de loer.
Wat is er dan spannender dan een kijkje te nemen bij een monsterlijk leuke familie.

Met deze woorden start het verhaal ‘Memento Monstrum’:

“Afscheid nemen is zo moeilijk. En nooit eerder was het zo zwaar als vandaag, nooit eerder in al die 589 jaar dat ik al leef.”

Al meteen trekt het boek je aan; mede door de enigszins vergeelde bladzijden die je aan de leeftijd van de hoofdpersoon doen denken en de soms in een rode kleur geprinte teksten: rood als bloed.

Selena, de vrouw van vleermuis graaf Vladimir (Vlad) Dracula heeft een verwen-weekend Parijs gekregen van haar dochter Aima. Geweldig leuk natuurlijk, behalve dat Vlad dan op de drie kleinkinderen moet passen … helemaal alleen. 
Hoe moet hij dat voor elkaar krijgen vraag hij zich af? Hij is nog nooit alleen geweest met een kind, met geen enkel kind, laat staan met drie kinderen!

Maar dan vinden de kleindochters in de bibliotheek een oud fotoboek van opa Vlad terwijl ze aan het spelen zijn met zijn grote antieke boekenverzameling. Zelfs zijn kleinzoon is onder de indruk van zijn opa … het lijkt toch een echt monster, net zoals hijzelf ook is. Opa is zelfs verliefd geweest op een yeti.

De tekeningen brengen een lach op je gezicht en de afgebeelde personages zijn levensecht zonder dreigend over te komen.
Het zijn prachtige verhalen om voor te lezen, maar neem er wel de tijd voor want het zijn geen korte vertelsels en ze gaan ook écht ergens over.

Opa Vlad was nog een jonge Vladimir in het jaar 1436. Hij wilde graag een hond en zette alles op alles om er een van zijn ouders te krijgen met zijn verjaardag. Maar dat ging niet zo gemakkelijk.

“Elke dag zonder hond voelde voor mij aan als een jaar. Als je aan hunkering of ongeduld zou kunnen sterven, was ik elke avond vijf minuten na het opstaan dood neergevallen. De dagen tellen kon ik ook niet. Daarvoor waren het er gewoon te veel.”

Belangrijke gebeurtenissen in het verleden zijn mooi verpakt in een lekker griezelverhaal. Ga met opa Vlad, Rezo, Vira en Globelientje mee terug in de tijd en reis over de wereld, ontmoet de Beatles en lees over mummies. 
Maar de vampierjager Van Helsing kom je ook steeds weer tegen; gelukkig voor deze vampierfamilie is het niet de allerslimste jager. 

Memento Monstrum is een prachtig boek dat geschikt is om uit voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar en zelf te lezen vanaf 9 jaar. 
Wees gewaarschuwd: het heeft je in een mum van tijd te pakken en dan is ontsnappen geen optie meer!Jochen Till, geboren in 1966 in Frankfurt, is in 1995 door een schrijfvampier uit de oude adel gebeten. Sindsdien zit hij nacht in, nacht uit in zijn salon en zuigt de avontuurlijkste verhalen uit zijn duim.
Daarbij doet hij steeds zijn best om de bloedrode draad niet uit het oog te verliezen.

Wiebke Rauers, geboren in 1986 in Düsseldorf, is in 2007 door een schildervampier van de achtste generatie gebeten. Sindsdien zit ze nacht in, nacht uit in haar atelier en tekent de meest wonderlijke gestaltes, bij voorkeur in haar lievelingskleur: bloedrood.

Memento Monstrum koopt u bij (de webshop van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Memento Monstrum
Tekst: Jochen Till
Illustraties en idee: Wiebke Rauers
Genre: kinderboeken, voorlezen vanaf 7 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar
Uitgave: hardcover met illustraties, 200 pagina’s
Uitgever: De Vier Windstreken, november 2021
ISBN: 9789051168747
NUR: 282, 283
Oorspronkelijke titel: Memento Monstrum
Vertaald door: Django Mathijsen


Met dank aan De Vier Windstreken voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: De Vier Windstreken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.