vrijdag 11 november 2022

Ik las en genoot van 'De zee, de zee alleen' geschreven door Tineke Hendriks

 Roman over Betzy Akersloot-Berg


De zee, de zee alleen

Betzy Akersloot-Berg (1850-1922) was een Noors-Nederlandse kunstschilderes met een ongeremde zucht naar avontuur. 
Haar onverschrokkenheid bracht haar door heel Europa. In haar jonge jaren werkte ze als zendelinge in Lapland. Ze volgde schilderlessen in München, Parijs en in Den Haag bij Hendrik Mesdag. In de Noordelijke IJszee ging ze mee op walvisjacht. Ze kreeg goede kritieken en haar werk hing op vele tentoonstellingen, ook in de Salon van Parijs. De Salon van Parijs is een kunsttentoonstelling die regelmatig in Parijs plaatsvindt en vooral in de 19e eeuw van groot belang was voor de kunst.

Ze trouwde met de Nederlandse Gooswinus (Goos) Akersloot. Het echtpaar woonde bijna dertig jaar op Vlieland. Ze noemden hun huis Tromp’s Huys. Dit huis is nu een museum, een blijvende herinnering aan het leven en werk van Betzy.
Jaren geleden heb ik het museum zelf ook bezocht en heb kunnen genieten van al het moois dat ik daar zag. In 2022 herdenkt Museum Tromp’s Huys het honderdste sterfjaar van Betzy Akersloot. 

Na jaren onderzoek schreef Tineke Hendriks een boek over het leven van de Noorse Betzy Berg.

Het is een boeiende en avontuurlijke historische roman geworden over een vrouw met lef, een vrouw die opleeft als ze de zee ziet, hoort of voelt. 
De roman begint in 1870 als Betzy nog maar een paar maanden eerder verhuisd is van het platteland naar de stad. Ze is twintig en wil graag teken- en schilderles nemen, maar haar ouders hebben daar geen geld voor. Daarom ontwikkelt ze haar talent op eigen kracht. 
Ze kiest voor een opleiding tot verpleegster via diaconessen en kan op deze manier reizen naar een zendingspost in Finnmark, het huidige Lapland.

“Toen ze haar ouders op de kade steeds kleiner zag worden en ook de wuivende zakdoek van haar vader nog maar een stipje was, maakte haar opgetogenheid plaats voor angst. Als een steen plofte die in haar maag. Ze was alleen. De betekenis daarvan had ze nog nooit zo diep gevoeld.”

In de hoofdstukken die volgen, lees je in de titel steeds waar en wanneer dat stuk in haar leven zich afspeelt. Achter in het boek is een handige woordenlijst afgedrukt. 

Betzy kiest er voor haar talenten verder te laten uitgroeien en langzaam maar zeker lukt het haar schilderijen te verkopen. Ze reist naar München en Den Haag, waar ze een leermeester vindt in Hendrik Mesdag die haar onder zijn hoede neemt. Betzy is echter te eigenzinnig voor een rustig bestaan in de Haagse kunstwereld; ze voelt zich niet prettig bij het gevoel zo gebonden te zijn en trekt er op uit. 

Uiteindelijk trouwt ze met de Nederlandse Gooswinus (Goos) Akersloot en deze ontneemt haar niet de zucht naar avontuur, dat wilde hij ook niet. Ze reisde en werkte gewoon door.  Hij is weduwnaar en een kennis van de Mesdags. Ze vestigen zich op Vlieland, waar haar atelier uitkijkt op de Zuiderzee. Ze woont daar graag en blijft schilderen en reizen. In haar eentje zwerft ze langs de Europese kust, van de Noordkaap tot Napels en terug. Waar ze ook komt schildert ze de zee, het liefst in een hevige storm.

“In de tweede oorlogszomer stak het vertrouwde verlangen om weg te gaan in haar op. Juist nu het onmogelijk leek, miste ze meer dan ooit het licht en de zee van haar geboorteland en de kans om die met nieuwe ogen te bekijken. Want als ze er lang niet was geweest, was haar blik scherper. Toen ze van Ragnhild hoorde over een vrachtboot dit passagiers meenam, rustte ze niet voor de passage had geboekt.
Goos, die haar doorgaans geen strobreed in de weg legde, maakte deze keer bezwaar.”

In De zee, de zee alleen is heel goed het karakter van Betzy Akersloot-Berg beschreven. Je leest hier over een heerlijk eigenzinnige en ondernemende dame die leefde in een tijd waarin vrouwen nog niet zo veel kansen kregen. 
De liefde van Betzy voor de zee en haar geestdrift waarin ze over Rome vertelt spaken mij enorm aan. Toevallig zijn dat ook mijn grote liefdes.

De energie en het gevoel van meer willen zien en doen spat van deze roman af.
Deze roman leest lekker vlot door de prettige schrijfwijze van Tineke Hendriks.
Ik heb De zee, de zee alleen heel graag gelezen.De auteur:

Na een carrière in de hulpverlening richtte Tineke Hendriks (Den Haag, 1949) zich op het schrijven. Ze begon met korte verhalen over haar dochters en haar tuin en schreef zes jeugdboeken, die werden vertaald in het Duits en het Koreaans, en de roman Beminde zusters.

Lees meer over Tineke Hendriks op haar website.

De zee, de zee alleen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De zee, de zee alleen
Auteur: Tineke Hendriks
Genre: literaire roman, historische roman
Uitgave: paperback, 288 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, januari 2022
ISBN: 9789083146881
ISBN: 9789083146898 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.