donderdag 22 december 2022

Ik las: 'De visionair' geschreven door Anja Sicking

 Kan een mens wel grip krijgen op zichzelf en de ander?

De visionair

In ‘De visionair’ lees je over Roemer. 
De verteller van zijn verhaal is ‘het vervolg op Roemer’: wat er van Roemer is geworden.

Als Roemer op zijn middelbare school mee mag doen met een roboticaproject, wil hij niet in een groepje werken, maar alleen. Zijn project is het ontwerpen van een bril waardoor mensen kunnen kijken als keken ze door de ogen van dieren, bijvoorbeeld door de ogen een spin.
Maar gaandeweg het project krijgt hij het plan om een digitale bril te ontwerpen waarmee hij de gedachten en gevoelens van anderen kan lezen en op die manier proberen te begrijpen waarom ze zo reageren. 
Roemer is zelf slecht in staat om het gevoel dat anderen uiten met hun gezichtsuitdrukking, hun gebaren of hun muziek of andere kunstvorm te herkennen want hij leeft vooral in zijn hoofd en in een fantasiewereld. 

Roemer is een sociaal onhandige en gevoelig jongen zoals er zoveel zijn, maar hij gelooft in de onbegrensde mogelijkheden van technologie, en denkt dat we alles moeten kunnen meten en weten. Een bril die emoties leest zal al zijn problemen oplossen. Hij gaat aan de slag met zijn droom.

Als hij verliefd wordt op de eigenaresse van hotel het Roode Hert waar hij werkt, dreigen zijn opvattingen over de meetbare mens hun bestaansrecht te verliezen. Maar als hij zonder reden wordt ontslaan door deze eigenaresse worden zijn onbegrip en daarom ook zijn motivatie voor zo’n bril nog groter.

“Er verschoof iets in zijn borstkas toen hij de hoteleigenaresse haastig aan zag komen lopen. Haar opgestoken, dikke haar viel iets opzij. Ze drukte het met een hand weer omhoog. Haar zwarte kokerrok bewoog mee op haar snelle stappen. Het tapijt dempte het geluid van haar korte, zwart laarsjes. Haar roze, hooggesloten blouse leek wel nieuw, zo glansde die.”

Roemer is jaren later hartstikke rijk geworden met zijn uitvinding YourEyes, staat midden in de door technologie beheerste wereld en is getrouwd, wanneer zijn verliefdheid weer opbloeit.
Periodes in zijn leven waarvan hij dacht dat ze er niet meer toe deden komen weer in zijn herinneringen naar boven drijven. 
Kan de mens wel grip krijgen op zichzelf en de ander?

In deze roman kom je steeds weer het feit tegen dat een ander mens voor jou zelf niet helemaal kenbaar is en dat het ook zo zal blijven, wat je ook doet. Dat is op zich niet iets om bang voor te zijn, maar naar mijn mening meer iets om van te genieten. 
Stel dat je alles al weet van en over iemand anders...
Kunstmatige intelligentie is van deze tijd en we doen er ons voordeel mee, maar we moeten het zeker niet ons leven laten dicteren.

“We hebben met YourEyes veel meer kapotgemaakt dan de droom van de vrouw van wie ik hield, we hebben eraan meegewerkt een gigantische onderklasse te creĆ«ren. Niet alleen de tijd van deze mensen, of hun energie, maar ook hun gedachten waren op den duur van hun werkgever.”

Volg Roemer samen met zijn vrienden Noud, Mick en Zara op hun reis door hightech-land naar het moment van besef dat ze alle vier een andere reden hadden om te doen wat ze deden.

Ik heb De visionair graag gelezen.



De auteur:

Anja Sicking debuteerde in 2000 met Het Keuriskwartet, waarvoor ze de Geertjan Lubberhuizenprijs ontving. Haar tweede roman, De stomme zonde, is vertaald in het Duits, Engels en Turks. Ze is redacteur van het literaire tijdschrift Tirade en geeft les op de Schrijversvakschool Amsterdam. 
Ze schreef meerdere essays over 'de schrijfrobot', onder andere in Trouw en trad eerder dit jaar op in Waag for the Future in een programma over 'De verbeelding van de toekomst'. Ze was ook te gast bij het Brainwash Festival in een programma over Deep Fake.
Neem een kijkje op haar website.

De visionair koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De visionair
Auteur: Anja Sicking
Genre: literaire roman
Uitgave: paperback, 272 pagina’s
Uitgever: Lebowski Publishers, januari 2022 
ISBN: 9789048862498
ISBN: 9789048862504 (eBook)
NUR: 301


Met dank aan Lebowski Publishers voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Lebowski Publishers)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.