woensdag 25 oktober 2023

Ga je met me mee op ontdekkingsreis?

 Amerigo Vespucci


Vandaag geen blog over een boek of een schrijver, maar over een schip.
Ik moet er even tussenuit.

De zee, wind, schepen en vooral ontdekkingen zijn onderwerpen waar je me wakker voor mag maken. En dat gegeven in combinatie met mijn favoriete vakantieland Italië leek als een droom die uitkwam toen ik las over de Amerigo Vespucci. Ik ging op reis en neem jullie mee...

De Amerigo Vespucci is een Italiaans driemast volschip uit 1931 en is vernoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Een volschip is een zeilschip waarvan alle masten vierkantgetuigd zijn, dus voorzien van ra's. Het schip is gebouwd van staal, heeft een totale lengte van 101 meter, waarvan de romp 82,4 meter is, en een breedte van 15,5 meter. Het schip steekt 7,3 meter diep. De masten zijn 43 meter, 54 meter en 50 meter lang. Het totale zeiloppervlak bedraagt maar liefst 2800 m². 

Dit Italiaanse opleidingsschip  maakt momenteel een tocht van meer dan 40.000 zeemijlen door Europa. Deze tocht die 1 juli dit jaar (2023) startte in Genua duurt ongeveer 20 maanden en zal 31 havens aandoen en komt langs 28 landen en vijf continenten. De driemaster dient als opleidingsschip voor kadetten van de Italiaanse marine, die gedurende drie maanden van de Atlantische Oceaan en Noord-Europa naar de Baltische Zee varen. Aan boord zitten 121 studenten, waaronder 28 vrouwen en 20 buitenlanders, van de Italiaanse Naval Academy uit Livorno. 

De route:


Bekijk hier de mooie video over dit schip op YouTube


Over Amerigo Vespucci:

Amerigo Vespucci (Florence, 9 maart 1454 – Sevilla, 22 februari 1512) wordt in 1454 geboren in Florence als telg van een rijke familie. Na de dood van zijn vader, die notaris was, gaat hij werken als bankier voor de rijke ‘Medici-familie’. Die stuurt hem in 1492 naar Spanje, waar hij schepen moet gaan bevoorraden. Deze schepen gaan naar de Nieuwe Wereld, die dan net door Columbus is ontdekt. Vespucci besluit daarop zijn baan op te zeggen en ook ontdekkingsreiziger te worden.

Amerigo Vespucci zegt zelf vier reizen te hebben gemaakt, maar of hij de eerste en de vierde reis die hij noemt ook echt heeft gemaakt wordt betwijfeld. Die eerste reis is volgens de meeste historici verzonnen om zo de indruk te wekken dat Vespucci het Amerikaanse vasteland eerder bereikte dan Columbus, die dat deed in 1498. Vespucci is vermoedelijk in Venezuela en Brazilië geweest.

Vespucci is er van overtuigd dat Columbus niet in Azië is geweest maar in een totaal nieuw continent. De kustlijnen zouden niet overeenkomen met de kustlijnen in India, die Vasco da Gama in 1498 ontdekte. 

Amerigo Vespucci schrijft veel over zijn reizen en dan met name over de volkeren die hij er ontmoet. Hij beschrijft zijn bevindingen zo uitvoering en mooi dat de Europeanen plat voor hem gaan. Ook introduceert hij de term: ‘de Nieuwe Wereld’ Mundus Novus. (bron info: historiek.net)

Deze zoektocht naar Amerigo Vespucci was een mooie ontdekkingsreis waar ik over kan blijven dromen.


Warme groet uit Oostburg,
Mieke Schepens

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.