zondag 22 oktober 2023

Ik las: 'Dansen naar de ochtend' geschreven door Wilco Harbers

 gedichten


Dansen naar de ochtend

Over liefde en rouw
Over mij
Over jou 


‘Dansen naar de ochtend’ ontstond naar aanleiding van het overlijden van zijn grote liefde Arno. Hij was echtgenoot en geliefde van Wilco Harbers.
Het was geen plotseling overlijden, maar een lang proces. Een proces van ontkennen van de waarheid, daarna afscheid nemen en het verwerken van het verlies van een geliefde.

Een groot gedeelte van dit proces hebben ze gelukkig samen kunnen doorlopen en Wilco werd zelfs sterk genoeg om geïnspireerd te raken poëzie te gaan schrijven.
Hierdoor werd zijn rouwproces iets draaglijker. Het is mooi om in deze gedichten te lezen wat zijn gevoelens waren.

Voor in het boek siert een foto van Arno een aangrijpend bericht:

Je strijd gestreden
Het gevecht gestaakt
De demonen verjaagd
Het gebroken kind geheeld
Straal nu
Schitter en schijn 

En wees bij mij

6 februari 1970 ~ 20 december 2021

In de ochtend van 20 december om 7.55 uur heeft mijn allerliefste Arno het aardse leven verlaten.

Rustig in mijn armen.

Ik mis je zo ontzettend.

Wilco,
Bonaire, 20 december 2021

De gedichten lezen vlot en er worden geen moeilijke woorden gebruikt om de gevoelens te versterken. Hier en daar worden zinnen op een wat vreemde manier afgebroken, maar de bedoeling is duidelijk.
De mooie tekeningen zijn een prachtige aanvulling op het gedicht.
Het laatste gedicht van Wilco heeft dezelfde titel als het boek: ‘Dansen naar de ochtend.’
Lees zo nu en dan een paar gedichten en leg het boek dan weer even weg, want hetgeen je leest kan soms heel heftig zijn en dan raak je zelfs tot tranen geroerd. 
In ‘Dansen naar de ochtend’ staan meer dan zestig gedichten en achter in het boek lees je welke gedichten door Arno geschreven zijn.

Met ‘Dansen naar de ochtend’ heeft Wilco Harbers laten zien dat hij behalve dat hij een designer is, ook gevoelens vorm kan geven door middel van gedichten. De auteur:

Geboren in het Twentse Nijverdal heeft Wilco Harbers (1964) gedurende tweeëntwintig jaar een carrière opgebouwd binnen de jeugdhulpverlening. Met name in de dagbehandeling en pleegzorg.
De liefde en het werk brachten hem naar Breda, Middelburg en uiteindelijk, inmiddels getrouwd met zijn grote liefde, in 2007 naar het Caribische Bonaire.
Hier heeft hij onder meer een aantal jaren in het het middelbaar beroepsonderwijs en de hulpverlening aan schoolgaande kinderen gewerkt.

In 2014 maakte hij op Bonaire een rigoureuze carrièreswitch. Hij gaf gehoor aan de innerlijke roep om zich volledig op het creatieve vlak te storten.
Uiteindelijk besloot hij een eigen bedrijf in interieurdesign te beginnen, Harbers Interior Design Bonaire. Zo kon hij zijn creativiteit geheel inzetten en tot zijn recht laten komen. Tot op heden is hij hierin succesvol als directeur en designer.

Kijk voor meer informatie over ‘Dansen naar de ochtend’, voorstellingen en andere poëzie-activiteiten van Wilco op zijn website.

Bericht van Wilco:

“In de studio van Lamedia Bonaire van Michiel Van Bokhorst zijn de eerste opnames gemaakt van gedichten voor het audioboek van mijn dichtbundel "Dansen naar de ochtend". De planning is dat eind van dit jaar (2023) alle gedichten zijn opgenomen en dat het audio-boek in de eerste helft van 2024 uitgebracht kan worden. Wat een prachtig vervolg van dit mooie avontuur! “

Dansen naar de ochtend reserveert u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Dansen naar de ochtend
Auteur: Wilco Harbers
Illustraties: Alie Nicolay
Genre: poëzie, bundel
Uitgave: paperback, 98 pagina's
Uitgever: Palmslag, 27 januari 2023
ISBN: 9789493245730
ISBN: 9789493245952 (eBook)
Audio-boek verwacht: begin 2024 
NUR: 306
Met dank aan Palmslag voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Palmslag)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.