zondag 29 oktober 2023

Ik las: 'Wolvenwolken' geschreven door Ingen Wagenaar met illustraties van Luc Houweling

 De bende van tweeënhalf, deel 1


Wolvenwolken

In dit eerste avonturenverhaal over Bram, zijn zusje Pippa en Soof de hond ga je mee op reis naar Italië. De kinderen zijn helemaal niet blij omdat ze verwachten dat het een grote saaie bende zal worden, maar gelukkig hebben ze ook Soof nog. Maar die moet wel braaf zijn…

Voor in het boek stelt Pippa zichzelf en haar familie aan de lezer voor. 
Ze is elf jaar en wat besproken wordt is zeker nog niet van toepassing op kinderen van acht jaar. Daarom zou ik het boek voor oudere kinderen aan willen raden.

“Pippa is een stoere meid. Daar is Bram stiekem ook best trots op. Ze is geen zeikerd en loopt niet te trutten zoals haar vriendinnen dat doen, maar hij weet dat ze veel gevoeliger is dan ze laat merken.”

De emoties van de kinderen worden goed weergegeven, maar soms wisselt de auteur van perspectief. Zoals ‘wij’ in de volgende regel ‘zij’ is.
Maar als je daar niet teveel op let en de typefoutjes ook niet meeneemt in je beoordeling is het een aardig avonturenboek geworden.
Het is wel jammer dat terwijl ze in Rome zijn de kinderen niets te horen krijgen over Remus en Romulus die door een wolvin opgevoed zijn, tenminste als je die legende wilt geloven.

Pippa is vrij serieus en een beetje onzeker over zichzelf maar heeft een goede band met haar broer en haar ouders.
Het is mooi om in dit verhaal te lezen hoe belangrijk het is om goed zorg te dragen voor de natuur en alles wat leeft. Dat maakt de auteur hier goed duidelijk.

Wat je wel met een korreltje zout moet nemen, is de snelheid waarop Pippa de Italiaanse taal onder de knie krijgt en dat ze even alleen naar Italië vertrekt. Ze plundert haar spaarrekening en koopt een ticket naar Italië. Haar ouders krijgen wel een brief, maar die ontvangen ze natuurlijk pas later. Gelukkig is Pippa behoorlijk slim voor haar leeftijd.

“Pippa kijkt Julio nadenkend aan. ‘Zijn de beten van de schapen eigenlijk door een arts opgemeten? Daaraan kun je zien hoe groot de kaak is van de killer. Ik heb op internet gelezen dat je de afstand tussen de tanden en kiezen kunt opmeten om te ontdekken welke beet bij welk dier hoort,’ zegt ze.”

Het avontuur dat de club van tweeënhalf beleeft is niet erg geloofwaardig en het klinkt ook niet als een sprookje. Het is belangrijk dat voordat je begint met voorlezen duidelijk maakt dat het niet echt gebeurd kan zijn.
De auteur legt achter in het boek nog uit dat dit verhaal fictie is.

Het was leuk om te lezen waarom de kinderen een fotoboek willen maken met de titel: ‘Wolvenwolken.’ Het was alsof ik hier mee aan luisteren was naar het gesprek van Bram en Pippa.
De mooie tekeningen van Luc Houweling passen goed binnen het verhaal.
De auteur:

Vanaf het moment dat Ingen Wagenaar, de schrijfster van De bende van tweeënhalf, als kind leerde lezen, verslond ze het ene na het andere boek. Vooral sprookjes, spannende avonturen, mythes en legendes hadden haar voorkeur. 

Lezen bleef haar favoriete bezigheid. Op latere leeftijd is ze gaan schrijven. Spannende verhalen voor kinderen en volwassenen. Ingen heeft drie zonen, een grote zwarte hond en woont in Breda. 
Neem ook een kijkje op haar website.

De illustrator:

Luc Houweling (1961) is na 34 jaar lesgeven als docent tekenen, handvaardigheid en CKV gestopt en richt zich nog meer op het maken van originele werken. 

Sinds november 2017 is hij actief in zijn nieuwe galerie, atelier en workshopruimte aan huis in Diemen centrum.
Lees meer over hem op zijn website.

Wolvenwolken koopt u bij (de webwinkel van) uw favoriete lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Wolvenwolken
Serie: De bende van tweeënhalf, deel 1
Auteur: Ingen Wagenaar
Illustrator: Luc Houweling
Genre: avonturenroman vanaf 8 jaar
Uitgave: paperback, 172 pagina’s 
Uitgever: Uitgeverij Sam Northerlake, november 2022
ISBN: 9789464495331
ISBN: 9789464495348 e(Book)
ISBN: 9789464498165 luisterboek


Met dank aan Uitgeverij Sam Northerlake voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Sam Northerlake)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.