donderdag 14 maart 2024

Ik las: 'Kleimonologen' geschreven door Johan van der Dong

 

Kleimonologen

In zijn bundel 'Kleimonologen' schetst Johan van der Dong een indringend portret van de Groninger identiteit. De bundel is, zoals de auteur zelf in het voorwoord aangeeft een eigentijds loflied op Groningen in een snel veranderende wereld.

Van der Dong heeft een scherp oog voor detail en weet met eenvoudige woorden de schoonheid van het alledaagse te vatten. De gedichten zijn momentopnamen, observaties van de natuur, de mensen en de interactie tussen beide.

Een rode draad door de bundel is de klei. De Groninger klei, waaruit het landschap is gevormd, maar ook de klei waaruit de mensen zijn gemaakt. De klei symboliseert de hardheid van het leven, maar ook de veerkracht en de verbondenheid met de streek.

Van der Dong schuwt de melancholie niet. De bundel is doordrenkt van een gevoel van nostalgie en gemis. De Groninger wereld die hij beschrijft is aan het veranderen, en de dichter beseft dat dit onomkeerbaar is. Ondanks deze melancholie is 'Kleimonologen' geen sombere bundel. De humor en de liefde voor de streek en de mensen komen telkens weer bovendrijven. De bundel is een ode aan Groningen, en aan de kracht van de kleine dingen in het leven. 

De auteur:

Johan van der Dong, van huis uit beeldende kunstenaar, bekend met projecten zoals de Postbus van God en de Hotline van God. Later werden deze projecten nog gevolgd door een afsluitend concept waarbij hij op zoek ging naar de precieze betekenis van het ‘kwaad’ en de beleving daarvan in onze samenleving.

Tijdens zijn ziekte schreef hij een gedichtenbundel over het dorp waar hij opgroeide, ‘Hoogkerk’, het dorp waar hij een deel zijn jeugd en een deel van zijn volwassen leven doorbracht. Johan van der Dong woont in Grijpskerk.

Neem een kijkje op zijn website.

Kleimonologen koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
bol.
Bruna.nl
Libris
Standaard Boekhandel

Boekgegevens:

Titel: Kleimonologen
Auteur: Johan van der Dong
Genre: gedichten, dichtbundel
Uitgave: hardcover met illustraties, 40 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, mei 2023
ISBN: 9789491737886
NUR: 373

Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.