donderdag 21 maart 2024

Ik las: 'Je brein als medicijn - Hoe doe je dat?' geschreven door John van Heel

 


Je brein als medicijn
Hoe doe je dat?

In ‘Je brein als medicijn’ schetst John van Heel een helder beeld van de immense kracht van ons brein om onze gezondheid en welzijn te beïnvloeden. Hij legt uit hoe neuroplasticiteit ons in staat stelt om onze hersenen te trainen en te conditioneren, waardoor we mentale en fysieke klachten kunnen verminderen of zelfs overwinnen.

Stress heeft een negatieve invloed op neuroplasticiteit. Om neuroplasticiteit te bevorderen is het daarom belangrijk om stress te verminderen. Mindfulness, yoga en meditatie kunnen hierbij helpen. Mediteren draagt ook bij aan het versterken van de verbindingen tussen de hersencellen en dus aan neuroplasticiteit. 

Van Heel slaagt erin om complexe wetenschappelijke inzichten op een eenvoudige en begrijpelijke manier te presenteren. Hij maakt gebruik van heldere taal en concrete voorbeelden, waardoor het boek toegankelijk is voor een breed publiek.

Naast de wetenschappelijke basis, biedt het boek ook praktische handvatten. Van Heel reikt een scala aan oefeningen en tips aan om de kracht van ons brein te benutten. Mindfulness, meditatie, visualisatie en positieve gedachtepatronen komen hierbij aan bod.
Aan het eind van het hoofdstuk staat een ‘Uit de praktijk’- verhaal. Hierin beschrijft de auteur de persoonlijke uitdagingen van mensen die ervaringen of kennis hebben opgedaan en zelf de switch hebben kunnen maken.
Dit is een mooie aanvulling op de wetenschappelijke aspecten. 

Een waardevol aspect van het boek is de nadruk op de preventieve werking van een gezonde geest. Van Heel toont aan dat we door onze hersenen te trainen, onze veerkracht en weerstand kunnen verhogen, waardoor we minder vatbaar zijn voor stress, angst en depressie. 
‘Je brein als medicijn’ is een waardevolle bron van informatie en inspiratie voor iedereen die meer wil leren over de kracht van het brein en hoe we deze kunnen gebruiken om een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

‘Je brein als medicijn’ is helder en begrijpelijk geschreven, het heeft een wetenschappelijke basis met praktische handvatten en de nadruk ligt op preventieve werking.
Om de lezer nog meer te betrekken bij hetgeen deze gelezen heeft, wordt aan het eind van ieder hoofdstuk gevraagd: ‘Wat kan ik hiermee?’. 
Het is een oproep om hiermee zelf aan de slag te gaan. Het werkt zeker inspirerend.

’Je brein als medicijn’ is een aanrader voor iedereen die meer wil leren over de kracht van het brein en hoe we deze kunnen gebruiken om onze gezondheid en ons welzijn te bevorderen. John van Heel toont in dit boek duidelijk de invloed van ons denken op ons leven en onze acties. 



Dit boek is het derde deel van een trilogie geschreven door John van Heel. 
Eerder verschenen in deze reeks Bewegen als medicijn en Voeding als medicijn.

De auteur:

John van Heel startte in 1983 met een sport- en leefstijlinstituut. In 1988 startte hij met EFAA-opleidingen, opleider op gebied van fitnesstrainer, personal trainer en leefstijlcoach. Tussentijds startte Van Heel met Bewegenismedicijn.nl, Leefstijlclub.nl en Nieuwe-Gezondheid.nl, is hij mede-ontwikkelaar van de NL Actief Diabetes- en overgewicht protocollen voor de Fitnessbranche, van FitCoach.nl en van de Leefstijlcoach opleiding. 
John gelooft in ‘terug naar natuurlijk gezonder leven’ en werkt daarom al 35 jaar aan de wat hij noemt, Leefstijl als medicijn trilogie: Bewegen als medicijn, Voeding als medicijn en Je brein als medicijn.

Je brein als medicijn koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Je brein als medicijn
Trilogie: Leefstijl als medicijn
Auteur: John van Heel
Genre: Gezondheid & Lichaam, Religie, Spiritualiteit & Filosofie, Lifestyle
Uitgave: paperback met illustraties, 328 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Elmar, februari 2023
ISBN: 9789038927220
NUR: 450


Met dank aan Uitgeverij Elmar voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Elmar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.