Het einde van het boek
'Het einde van het boek' is een vertaling van het verhaal ‘La Fin des livres’ van de Franse schrijvers Octave Uzanne en Albert Robida.
Het verscheen in 1895, bijna 130 jaar geleden. De auteurs voorspellen allerlei veranderingen die zich op het terrein van het boek gaan voordoen. Met verbluffend veel fantasie spreken zij over technologische vernieuwingen die ertoe zullen leiden dat het papieren boek gaat verdwijnen.
Intussen weten wij dat, hoezeer hun voorspellingen deels ook zijn uitgekomen, het gedrukte boek gelukkig nog steeds springlevend is. Een buitengewoon opmerkelijk en amusant verhaal voor alle liefhebbers van het boek. Deze uitgave mag niet ontbreken in uw boekenkast!
Uzanne en Robida voorzagen het al in 'La Fin des livres' (1895): luisterboeken voor onderweg!
Mijn mening:
“Desiderata worden ze genoemd, de lijstjes die boekenliefhebbers en boekverzamelaars elkaar bij tijd en wijle sturen. Ze bevatten gegevens over de boeken die de afzender zou willen bijzetten in zijn boekerij”
'Het einde van het boek' is een fascinerende verkenning van de toekomst van boeken in het digitale tijdperk. De Franse schrijvers Octave Uzanne & Albert Robida schetsen in 1895 een levendig beeld van een wereld waarin gedrukte boeken steeds zeldzamer worden en digitale media de overhand nemen. Met name de luisterboeken worden in die wereld steeds belangrijker en dat is niet het enige waarover in ‘Het einde van het boek’ gesproken wordt.
Het verhaal volgt een fervent lezer die worstelt met de overgang naar de digitale leescultuur. Terwijl hij zich vastklampt aan zijn geliefde papieren boeken, wordt hij geconfronteerd met de voordelen en nadelen van digitale literatuur. Hij gaat hierover in discussie met een groep mensen. Het boek begint met de volgende beschrijving:
“Circa twee jaar geleden werd in Londen, in een select gezelschap van Bibliofielen en geleerden, gediscussieerd over het einde van het Boek en zijn volledige metamorfose. Dit gebeurde tijdens een opmerkelijke soirée die zonder enige twijfel in het geheugen van iedere aanwezige gegrift zal zijn.”
‘Het einde van het boek’ bevat thema's als nostalgie, technologie, en de toekomst van kennisoverdracht. De auteurs roepen vragen op over de waarde van het fysieke boek en de impact van digitalisering op onze leeservaring. 'Het einde van het boek' is een intelligente en boeiende vertaling die stof tot nadenken geeft over de toekomst van boeken. Het is zeker een aanrader voor lezers die houden van boeken over boeken, technologie, en de toekomst van onze samenleving.
De schrijfstijl is helder en toegankelijk, met een vleugje humor en nostalgie. Het is zonder meer een amusant verhaal geworden voor alle liefhebbers van het boek.
Ik ben dol op papieren boeken en heb bovendien ‘Het einde van het boek’ heel graag gelezen.
De roman is relevant voor een breed publiek, van lezers tot technofielen.
Het boek kan aanleiding geven tot interessante discussies over de toekomst van literatuur.
'Het einde van het boek' is een waardevolle toevoeging aan de hedendaagse literatuur.
Hieronder ziet u een paar voorbeeldpagina’s:
Het einde van het boek bestellen gaat als volgt:
U kunt de uitgave bestellen via de mail.
KLIK
HIER om naar de contactpagina van Stichting Desiderata te gaan.
De prijs van het boek is € 14,50 (exclusief verzendkosten).
U hoeft nog niet te betalen. Bij bestelling ontvangt u het exemplaar met de rekening.
Neem bovendien een kijkje op de mooie website van Stichting
Desiderata.
Boekgegevens:
Titel: Het einde van het boek
Auteur(s): Octave Uzanne & Albert Robida
Originele titel: La Fin des livres
Vertaald door: Martin Hulsenboom
Uitgever: Stichting Desiderata, december 2023
Uitgave: 40 pagina’s, gebrocheerd met cahiersteek en een stofomslag
Voorzien van ruim 20 illustraties uit de oorspronkelijke uitgave van 1895
ISBN: 9789083340210
Met dank aan Stichting Desiderata voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Stichting Desiderata)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.