maandag 21 juli 2014

Mijn recensie van : 'De Donut Man' van Jess WalterDe Donut Man
Citizen Vince

Auteur: Jess Alter
Genre: spannende roman
Uitgave: paperback met flappen, 303 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Marmer BV, 2014
ISBN: 978 94 60682 03 2

Samenvatting:

Het is het najaar van 1980, acht dagen voor de presidentsverkiezingen waarin een vermoeide Jimmy Carter het moet opnemen tegen de altijd opgewekte Ronald Reagan. In Spokane, Washington, is Vince Camden op zijn dagelijkse gangetje naar zijn getuigenprotectiebaan bij ‘Donut Make You Hungry’.
Als Vince merkt dat hij wordt achtervolgd, herkent hij de man als een huurmoordenaar, een oude bekende uit een verdrongen crimineel verleden. Vince herinnert zich de afrekening die nog uit staat en besluit geruisloos van het toneel te verdwijnen.
In de week die volgt valt zijn creditcardoplichterij als een kaartenhuis in elkaar, raakt Vince verstrikt in de problemen van een plaatselijke politicus en wordt hij heen en weer geslingerd tussen een aantrekkelijke, jonge advocate en een neurotische prostituee. Als hij heeft besloten om te vluchten naar New York, om de uitstaande kwestie voor eens en voor altijd op te lossen en het verleden te laten zwijgen, komt hij erachter dat de enige plek waar hij vrijheid kan vinden een stemhokje is…

Met De Donut Man schreef Jess Walter een indringende psychologische roman over kleine criminaliteit, moord en getuigenbescherming, tegen de achtergrond van een politieke verkiezingscampagne die de wereld veranderde.

Wat ik er van vond:

Een donkere roman vol misdaad maar met een vleugje humor.

De karakters, heel geloofwaardig neergezet leven ieder hun eigen leventje en passen wonderlijk goed samen in het verhaal. Zelfs een bestaand iemand in persoon van John Gotti komt voor in dit boek met zachte, maar macabere humor.
Een verhaal dat aangeeft hoe de hoofdpersoon gelooft in het land waarin hij leeft en de mooie kans die hem geboden is door de overheid.
De dialogen zijn heel goed en met een soort van zwarte humor doordrenkt, waardoor het boek heerlijk leest. Ook de korte zinnen, afgewisseld met diepgaande, soms wat zware tekst maakt het tot een briljant boek!
Het wordt nergens saai en er blijft een onderhuidse spanning aanwezig.

We kunnen zelf keuzes maken en maken wellicht niet altijd gebruik van de mogelijkheden die we hebben. Het is de bekende 'eerste stap naar een beter leven' waar het in dit boek over gaat. Zo lees ik het in ieder geval.

Ik waardeer dit boek met 4/5 sterren ****Over de auteur:

Jess Walter (20 juli, 1965) schreef gedurende de afgelopen vijftien jaar met tussenpozen aan Schitterende ruïnes. Hij debuteerde in 2001 metOver Tumbled Graves. Daarna volgden vijf romans, waaronder National Book-award finalist The Zero en The Edgar Allen Poe-award winnaar Citizen Vince. Hij woont in Spokane, Washington.
Bovendien is hij journalist. Zijn werk is gepubliceerd in o.a.The New York Times, Washington Post en Boston Globe.

2 opmerkingen:

  1. Heel mooi verwoord, Mieke, je hebt me nieuwsgierig gemaakt! Spannend is het volgens mij ook ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.