zaterdag 12 juli 2014

Mijn recensie van 'Poppenhuis' van David Hewson


Poppenhuis

Auteur: David Hewson
Genre: thriller
Uitgave: paperback,
Uitgever: Meulenhoff Boekerij bv, 2014
ISBN: 978 90 22568 00 2

Samenvatting:

Sinds zijn tienerdochter Anneliese spoorloos verdween, is Pieter Vos een gebroken man. Daarvoor maakte hij naam bij de Amsterdamse politie, nu leeft hij teruggetrokken op een woonboot. Totdat de jonge rechercheur Laura Bakker hem wijst op een nieuwe vermissing met dezelfde kenmerken als de verdwijning van zijn dochter.

Het slachtoffer is Katja Prins, de dochter van een politicus met een eigen agenda. Met de provinciale maar intrigerende Laura stort Vos zich op de zaak. Ze ontdekken oude geheimen die al snel bloederige gevolgen krijgen. Vos houdt echter obsessief vol, in de hoop op een aanwijzing naar het lot van zijn dochter.


Wat ik er van vond:

Vanaf de eerste bladzijde zat ik vastgeklonken aan Pieter Vos. Ik kon het boek ook moeilijk wegleggen. Het verhaal over de onvoltooide zoektocht naar zijn tienerdochter Anneliese en de nieuwe zoektocht naar Katja is verdeeld in vijf delen. Ieder deel beschrijft één dag.
Er komen behoorlijk wat karakters in voor, en het is een lijvig verhaal maar ze zijn zo duidelijk beschreven dat ze meteen mensen voor me werden. Ik las op dat moment niet slechts het boek, maar ik keek naar hen, de mensen in het verhaal.
De diverse verhaallijnen lopen goed in elkaar over. Tot het laatst blijf je als lezer geboeid het verhaal volgen, je weet niet hoe het af zal gaan lopen. Op het eind werd ik verrast.

Het is duidelijk dat deze auteur veel onderzoek heeft gedaan naar Amsterdam, de Nederlandse gebruiken en gewoonten. Ook de verbintenis van Nederland en Suriname is onderdeel van het verhaal. De personages delen hun gedachten met de lezer, waardoor je als toeschouwer nog meer in het verhaal getrokken wordt.

Een verhaal van deze tijd, uit dit land, met óns als lezers. Met échte mensen als personages.
Je hebt er terwijl je leest geen idee van dat dit boek niet door een Nederlands auteur is geschreven.
Ik heb er van genoten.

Ik kijk uit naar het vervolg van 'Poppenhuis', waar David Hewson momenteel aan werkt.
Dit boek waardeer ik met 5/5 sterren *****

Over de auteur: 

David Hewson was journalist en werkte voor The Sunday Times, The Times en The Independent. Hij heeft inmiddels een vijftiental thrillers op zijn naam staan, waaronder de succesvolle reeks met Nic Costa in de hoofdrol, die zich afspeelt in Rome. Samen met de Deense scenarioschrijver Søren Sveistrup werkte hij aan de boeken gebaseerd op de tv-serie The Killing. Voorafgaand en tijdens het schrijven heeft Hewson, die in Kent woont, veel tijd in Kopenhagen doorgebracht. Voor het schrijven van Poppenhuis bracht hij veel tijd door in Amsterdam. Momenteel werkt hij aan een vervolg.

6 opmerkingen:

 1. Mooie recensie Mieke. Goedberwoord. Net sls jij vond ik het een superboek, dat ik niet weg kon leggen, simpelweg omdat t me xo boeide.
  Annette Bons

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie, Annette! Het is een verhaal dat je pakt en niet meer loslaat. Dat is mijn mening ook.

   Verwijderen
 2. Klinkt als een spannend boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een heel spannend boek. Het is allemaal heel geloofwaardig en dat maakt het nog akeliger op sommige stukken. Dank je voor je reactie :-)

   Verwijderen
 3. Een hele mooie recensie, Mieke, je enthousiasme voor het verhaal is voelbaar! Ik ben nieuwsgierig geworden naar het boek en heb de titel op een lijstje gezet!

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.