dinsdag 15 juli 2014

Mijn recensie van 'Gebroken' van Jennefer Mellink


Gebroken

Auteur: Jennefer Mellink
Genre: thriller, young adult vanaf 16 jaar
Uitgave: hardcover, 215 pagina's
Uitgever: Clavis Uitgeverij, juni 2014
ISBN: 978 90 44819 54 0Samenvatting, zoals op de achterflap:

Waar ben ik? Ik knipper nog een paar keer met mijn ogen, het zicht verandert echter niet. Alles is pikzwart. Met mijn pijnlijke, koude handen tast ik over de grond. Het voelt zacht aan. Ik wil me bewegen. Met pijn en moeite strek ik voorzichtig mijn armen. Ik voel aan mijn gezicht. Alles zit er nog aan. Pas als ik mijn benen wil bewegen, merk ik dat ik vastzit. Shit. Waar ben ik in hemelsnaam?

Anna is een echte geluksvogel. Ze is populair bij haar vrienden, heeft een goede relatie met haar ouders en ook op school gaat het haar voor de wind. Aan het begin van de zomervakantie geeft Anna een groot feest voor haar zestiende verjaardag. Wat begint als een vrolijke avond, eindigt voor Anna in een nachtmerrie. Als ze zich even in het donker afzondert, komt er plots een man met een bivakmuts haar kamer binnen. Hij verkracht haar en laat haar in shock achter. Anna zegt niets tegen haar vrienden en gaat de volgende dag helemaal alleen op onderzoek uit. Alle mensen in haar omgeving lijken verdacht. Algauw komt Anna de dader op het spoor. Maar heeft ze het wel bij het rechte eind? Of zal er voorgoed een einde komen aan haar geluk?

Zodra ze een spoor heeft gevonden, wordt ze overmeesterd en ontvoerd. Maandenlang zit ze opgesloten in een pikdonkere ruimte. Als ze eindelijk weet te ontsnappen, heeft ze nog maar één doel: wraak.

Wat ik er van vond:

Een goede cover voor een boek met een indrukwekkende inhoud.

De proloog is wit op zwart gedrukt. Het geeft goed het gevoel van onmacht en wanhoop weer van de hoofdpersoon Anna.
Het verhaal wordt afwisselend door twee personen verteld. Dat heel persoonlijke iets wat van je afgepakt wordt en waarvan je niet weet wat er mee gebeurd is. Dat maakte het een onheilspellend verhaal. Dat gevoel bleef ik gedurende het lezen houden, bijna tot het einde toe.
Wat ik heel bijzonder vind is dat er geen details worden prijsgegeven van de verkrachting. Dat is ook niet nodig omdat het zo ook al spannend genoeg is. Less is more in dit geval. Goed gedaan!

De auteur weet de spanning goed vast te houden, terwijl op zoek gegaan wordt naar de dader.
Het einde heeft me enorm verrast. Ik was totaal op het verkeerde been gezet.
Een echte aanrader. Een heel spannende young-adult.

Ik waardeer dit debuut op 4/5 sterren ****

Over de auteur:

Jennefer Mellink (Amersfoort, 1985) is opgegroeid in Leusden. In juni 2014 debuteerde ze met Gebroken, een zenuwslopend spannende young-adult thriller.
Ze schrijft ook columns en korte (spannende) verhalen en boekrecensies voor Hebban/crimezone. Jennefer wandelt graag met haar hondjes door de natuur en houdt ook van lezen, schrijven, koken en reizen.
Behalve auteur werkt ze parttime als medewerker binnendienst bij een bedrijfsmakelaar.
Momenteel woont ze samen met haar hondjes in Twello.
Zelf schrijft ze het volgende over 'Gebroken':
'Ik wil jonge lezers enthousiasmeren voor thrillers, omdat ikzelf gek ben op het genre. De plot zat vanaf het begin in mijn hoofd, daar begon het allemaal mee. Maar al schrijvende werd het verhaal spannender en sloeg mijn hoofdpersoon nieuwe wegen in...'

Kijk ook even op haar website.

2 opmerkingen:

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.