zaterdag 19 december 2015

Ik las: 'Het Rode Leger wankelt' van Perry PierikHet rode leger wankelt

Waar gaat dit boek over?

De start van operatie ‘Barbarossa’ was het begin van een van de meest dramatische veldtochten uit de Wereldgeschiedenis. Twee titanen botsten op elkaar. De zomer van 1941 was ronduit catastrofaal voor het Rode Leger. Toch hield men uiteindelijk stand. Over dit met bloed betaalde wonder gaat dit indringende boek, dat laat zien dat heroïek en terreur hand in hand gaan in het tegenhouden van de Duitse aanvallers voor de poorten van Moskou.

De auteur geeft met dit boek een impressie van de gebeurtenissen tijdens en voorafgaand aan deze verschrikkelijke tijd. Indrukwekkend om de feiten bij elkaar vermeld te zien staan vergezeld van foto's in zwart-wit over de onderwerpen waar het op dat moment over handelt in het boek.
Het gaat niet alleen over oorlogvoering maar ook over het willen wegvegen van verschillende bevolkingsgroepen, alleen maar om plaats te maken voor 'Lebensraum' voor Duitse kolonisten.
Ook deze verschrikkingen worden in dit boek ook onder de aandacht gebracht.

Hier wordt duidelijk uitgelegd hoe Operatie 'Barbarossa' door overmoed tot stand kwam en hoe het afliep. Het Rode Leger wankelde.
Maar er werd op voorhand geen winterkleding of antivries geregeld voor de Duitse troepen omdat het allemaal zo lang niet zou duren. Duitsland had verwacht dat de duur van deze veldtocht maximaal zes weken zou zijn. Dat bleek anders uit te vallen.
'Moskou ging vanaf dag één voor het uiterste. Nazi-Duitsland leefde nog op kanonnen en boter. Het grondstofarme Duitsland, vanaf december 1941 met praktisch de hele wereld in oorlog, zou jaar op jaar meer het initiatief verliezen om in 1945 ten onder te gaan. De basis van deze ondergang werd gelegd in 1941… '

De lezer wordt door dit boek goed geïnformeerd. Het is een klein boek, maar het geeft genoeg aanknopingspunten voor verder onderzoek over dit onderwerp, zoals een overzicht van de geraadpleegde literatuur dat achter in het boek staat.

Over de auteur:
Dr. Perry Pierik (1965) is auteur van verschillende historische boeken. Het bekendste werk van zijn hand is Van Leningrad tot Berlijn, over de Nederlanders aan het oostfront.
Lees op de site van Uitgeverij Aspekt meer over de auteur.

Boekgegevens:
Titel: Het rode leger wankelt
Auteur: Perry Pierik
Genre: geschiedenis
Uitgave: paperback, 148 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, september 2015
ISBN: 978 94 61534 65 1

Bestel dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.