Vurrukkulluk
101 beproefde recepten
voor het moderne gezin
Koken met kinderen:
waar vroeger steevast aardappelen, groenten en vlees op het menu
stonden, wil het moderne gezin wel iets meer variatie. Maar hoe doe
je dat als je weinig tijd hebt en je kinderen lastige eters zijn?
Wat vond ik van dit
boek?
Dit is het eerste
kookboek in Nederland waarvan de foto's met behulp van een iPhone
zijn vervaardigd, volgens de methode Jan Bartelsman. Jan is een
toonaangevende voedselfotograaf met toprestaurants zoals De Librije
als vaste opdrachtgevers.
'Wat leuk!' was mijn
eerste reactie na het lezen van de inleiding.
Daar begint Ronald
Giphart met het volgende 'weetje';
'Er was ooit een volk
in het Midden-Oosten waar huwelijkspartners het recht hadden om na
één jaar van elkaar te scheiden. Dat jaar was bedoeld om te wennen
aan elkaars… eetgewoonten. Tijdens hun 'eetjaar' moesten de
geliefden bewijzen dat ze elkaar konden bekoren met kookkunsten en
betoverende gerechten.'
Bij de bereiding van de
gerechten uit het boek volstaat een standaardkeukenuitrusting. Indien
er iets anders nodig is, wordt het aangegeven. De recepten zijn
bedoeld voor vier personen, tenzij anders aangegeven wordt.
'Vurrukkulluk'
is een gezamenlijk project geworden van Ronald, Masha, de
kinderen, hun buurman Tirso voor de vormgeving en anderen.
Ronald sluit af met het
volgende: 'Voor mij is dit boek een bezegeling van wat mij al twintig
jaar bindt aan de vrouw van mijn leven.'
Na deze mooie woorden
ben ik het gerecht gaan kiezen dat ik hier wil bespreken.
De inhoud bestaat uit
de hoofdstukken:
* Inleiding
* Ontbijt, boterham en
lunch
* Snacks en
borrelhappen
* Soepen
* Voorgerechten
* Gevogelte
* Gevogelte
* Vlees
* Vis en schaaldieren
* Vegetarische gerechten
* Bijgerechten
* Toetjes en taarten
* Dank!
* Register
Een register gesorteerd
op ingrediënten gerangschikt op alfabet. Dat is gemakkelijk!
Bij elk recept staat
iets vermeld over het tot stand komen van het gerecht. Leuk om te
lezen dat het recept dat ik koos om te gaan koken een voortborduursel
is op het gerecht van Julius Caspers uit het kookboek Smart Cooking.
Mijn keuze: Gehaktbrood
Ingrediënten
* 1 kg
half-om-halfgehakt * 1 el worcestersaus* 1 ui, gesnipperd *
250 ml currysaus
* 1 teentje knoflook,
geperst * 250 ml ketchup* 1 ei * 2 el
mosterd
* 2 el paneermeel *
2 el bruine basterdsuiker * flinke snuf zout *
80 ml water
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op
200 °C
Meng in een grote kom
het gehakt met de ui, knoflook, ei, paneermeel, zout, worcestersaus
en 2 eetlepels currysaus. Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal
en druk het goed aan zodat je de saus er straks gelijkmatig over kunt
verdelen. Roer in dezelfde kom de rest van de currysaus, ketchup,
mosterd, basterdsuiker en het water tot een gladde saus en giet deze
over het gehakt. Bak het gerecht ongeveer 60 minuten in de oven.
Bereidingstijd: ± 1
uur en 10 minuten (waarvan 50 minuten baktijd)
Wow, een kind kan de
was doen! Alle ingrediënten had ik in huis behalve het gehakt. Kies
voor ongekruid gehakt, want kruiden doe je zelf. Weinig af te wassen
zodat je meer tijd hebt voor elkaar.
Het was smullen, zonder
meer!
Ik heb ook al het
recept voor een snack uitgezocht dat ik zeker ga proberen: Kipnuggets
met sesamzaad!
Een mooi, handzaam kookboek met (actie) foto's. Een aanrader! Vurrukkulluk! Van mij mag er een uitroepteken achter.
(foto: Uitgeverij Podium)
Ronald Giphart en zijn
vrouw Mascha Lammes verzamelen al twintig jaar de lekkerste recepten
uit alle windstreken, waar zij en hun drie kinderen dagelijks van
genieten.
In hun kookboek
Vurrukkulluk (2015) staan 101 recepten van de perfecte
gehaktbal tot pompoensoep, van tosti’s tot kreeft, van rendang tot
andijviestampot, steeds smakelijk ingeleid.
Ronald Giphart heeft
momenteel een column in het culinaire tijdschrift Foodies.
Eerder publiceerde hij het eetdagboek Keukenprins (2008) en
het leeskookboek Eten, drinken en slapen (2010).
Boekgegevens:
Titel: Vurrukkulluk
Titel: Vurrukkulluk
Auteur(s): Ronald
Giphart & Mascha Lammes
Genre: basis kookboek
Uitgave: paperback, 256
pagina's
Uitgever: Uitgeverij
Podium B.V, oktober 2015
ISBN: 978 90 57597 36 7
NUR: 441
NUR: 441
Omslagontwerp en
boekverzorging:
Freek Rutkens, Bas Wilken en Tirso Francés (Dietwee)
Freek Rutkens, Bas Wilken en Tirso Francés (Dietwee)
Met dank aan Uitgeverij Podium voor het recensie-exemplaar
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.