donderdag 23 maart 2017

'Amanda', geschreven door Jelmer JepsenAmanda

Boekgegevens:
Titel: Amanda
Auteur: Jelmer Jepsen
Genre: roman
Uitgave: paperback, 288 pagina's
Uitgever: Xander Uitgevers BV, maart 2017
ISBN: 978 94 01606 35 6
NUR: 301

Amanda White is 11 jaar, rookt menthol-sigaretten en drinkt oploskoffie als ontbijt. De hoofdpersoon is bepaald geen alledaags meisje. Ze woont met haar vader in Miami, maar feitelijk is ze daar helemaal alleen en moet ze maar zien hoe ze het redt. Hierdoor voelt ze zich behoorlijk volwassen. 
Als huisdier heeft ze een tamme boa constrictor die ze Gloria heeft genoemd en deze wurgslang is het enige levende wezen in huis waar ze een band mee heeft. Gloria is de vriendin aan wie ze alles kan vertellen.

Op bepaalde momenten tijdens het lezen had ik te doen met de toch ook naïeve Amanda en werd ik bovendien behoorlijk boos op de vader, doordat hij haar steeds maar weer teleurstelt.
Bijvoorbeeld wanneer ze thuiskomt van een zomerkamp;
'Amanda was niet vaak blij geweest haar vader weer terug te zien, maar toen ze een week later uit de opnieuw snikhete bus uit Tallahassee was gestapt, had ze haar tranen niet kunnen bedwingen. Al kwam dat vooral doordat haar vader haar helemaal niet op had staan wachten.'

Wanneer haar vader overlijdt besluit Amanda dat het maar het beste is dat niemand daar van op de hoogte is omdat ze anders wellicht in een opvanghuis van de Children's Home Society terecht komt. Dat is de laatste plek op aarde waar ze heen wil.
Op school doet ze net als anders zodat ze niet extra opvalt. Ze heeft verder geen familie en contact met de buren hadden ze toch al nooit, behalve een enkele schriftelijke klacht waar ze dan weer schriftelijk op reageerde in het handschrift haar vader. Dus dat was ook geen probleem.

De ongedwongen schrijfstijl en de fantasie waarmee Jelmer Jepsen deze roman doordrenkt heeft zorgt er voor dat je het boek in een mum van tijd uitgelezen hebt. 
Het is ondanks het hoge fantasiegehalte een geloofwaardig verhaal geworden dat realistisch overkomt. Knap hoe deze auteur dat voor elkaar heeft gekregen.

Ook vind ik het mooi hoe Amanda door de auteur neergezet is. 
Ze komt voor je ogen tot leven. Je geniet er van hoe ad rem Amanda reageert op vragen en situaties en wat ze allemaal al bedacht heeft op haar jonge leeftijd. Zo vroegrijp, intelligent en wereldwijs als ze is wist ze me vaak te verbazen. Amanda is soms ook verbaasd over zichzelf wanneer ze op een vraag antwoord geeft. Dan vindt ze zichzelf heel bijzonder. Ook de andere personages zijn duidelijk beschreven, daar waar dat van belang is voor het verhaal.

Amanda weet inmiddels ook dat haar moeder toen Amanda drie jaar was niet zomaar vertrokken is. Ze heeft ontdekt waar ze is en waarom ze daar is. Ze smeedt een plannetje om bij haar te kunnen gaan wonen maar dat is niet eenvoudig om dat te realiseren. Ze is tenslotte nog maar elf jaar en het moet op een bepaalde manier gebeuren zodat de andere mensen haar kunnen geloven. Ze zal door heel Florida moeten reizen, maar daarvoor moet nog wel het een en ander geregeld worden.

Zal ze het voor elkaar krijgen, zal haar plannetje lukken?
Daar ga ik hier niets over vertellen. Het is tenslotte leuker voor jou om dat zelf te lezen. 
Wat ik nog wel even kwijt wil is dat Gloria onverwacht geschiedenis zal schrijven...

De auteur:
(foto:  Xander Uitgevers)

Jelmer Jepsen (1976) studeerde communicatiewetenschappen. Met zijn eerdere twee romans Vallen als het heet is en De circusvrouw veroverde hij reeds de harten van de lezers. Zijn beeldend geschreven verhalen kennen vaak twee thema’s: disfunctionele familierelaties en de geloofwaardigheid van de leugen.

Lees op mijn blog ook de recensie van De circusvrouw. Dit was mijn eerste kennismaking met deze auteur. 

Amanda koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.