zaterdag 11 maart 2017

'Hank & Heinrich', geschreven door Hans MuidermanHank & Heinrich

Boekgegevens:
Titel: Hank & Heinrich
Auteur: Hans Muiderman
Genre: roman
Uitgave: paperback, 238 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Aspekt BV, oktober 2016
ISBN: 978 94 63380 31 7 
NUR: 300

Korte samenvatting zoals op de achterflap:

‘Ik wil je dat toch maar vertellen. Op haar verzoek is jouw voornaam in het geboorteregister gewijzigd…’ 
‘Mijn voornaam?’ vraagt Hank. ‘Waarom!?’ 
‘Ach, zo veel verschil is er niet. Het is gewoon jouw naam maar dan in een andere taal…’

‘Het lijkt alsof ik achteruit leef,’ zegt Heinrich, ‘misschien omdat de momenten uit mijn jeugd nu zo helder zijn. Mijn moeder was mijn onderwijzeres, ik hoor het stampen met de aanwijsstok en haar duidelijke stem. Ik zie haar nu voor me en “toen” wordt steeds preciezer…’

Hank & Heinrich is een ontroerende roman over herinneren en vergeten. Over het romantiseren en verdringen van het verleden en de uiteindelijke confrontatie met ons noodlot.

Mijn mening:
Een verhaal dat me tot en met de laatste bladzijde heeft weten te boeien.
Het lijkt alsof de hoofdpersonen helemaal niets met elkaar te maken hebben, behalve dat hun naam met een H begint, ze problemen hebben met hun geheugen en dat de Tweede Wereldoorlog belangrijk is geweest.
Vooral Heinrich herinnert zich kleine gedeelten van wat zich afspeelde tijdens zijn jeugd bij de Hitlerjugend, maar niet alles.
De verhalen worden niet chronologisch verteld en laten steeds een stukje zien uit het leven van Hank of Heinrich. Hoe belangrijk deze kleine stukjes zijn wordt pas aan het einde van het verhaal duidelijk.

'Wanneer Hank 's ochtends opstaat heeft hij een plan voor een fotoserie. Het komt uit het niets. Heb ik gedroomd over oude mensen, vraagt Hank zich af, en dat iemand een stap naar voren doet en een wapen op mij richt? Schoot de deksel van mijn moeders kost los? Stond ze bij mijn bed en zwaaide ze? Wilde ze wat vertellen?'

Wat Hans Muiderman de lezer met het schrijven van Hank & Heinrich duidelijk heeft gemaakt is hoe belangrijk herinneringen zijn. 
Het zich herinneren van personen, dingen en gebeurtenissen die plaatsgevonden hebben maken mensen tot de personen tot wie ze uiteindelijk uitgroeien. 
Soms mag je van jezelf en je omgeving iets niet vergeten terwijl je datzelfde in een ander tijdperk niet mag onthouden omdat men zich er dan voor schaamt. Herinneringen die bewust verwijderd moeten worden om jezelf op dat moment in het leven te kunnen accepteren.

Een boeiende opbouw van een prachtig verhaal!
Hank & Heinrich heb ik graag gelezen.

De auteur:
(foto: Facebook)

Als jonge dichter publiceerde Hans Muiderman (Den Haag) in de Groene Amsterdammer, hij schreef en regisseerde voor cabaret. Zijn loopbaan begon hij als docent film en scenarioschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Als auteur en redacteur was hij betrokken bij vele publicaties over kunst, cultuur en media.

Sinds 2010 is hij fulltime schrijver. Zijn debuutroman Souvenir Utopia werd gepresenteerd in 2013. Daarna verschenen twee verhalenbundels. De pers reageerde lovend op deze publicaties. Hij geeft lezingen, treedt op en publiceert in literaire tijdschriften.

Lees meer zijn werk op zijn website.

Hank & Heinrich koopt u bij uw lokale boekhandel of via:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.