woensdag 8 maart 2017

'Roodvonk', geschreven door Sybold Deen

Verder van huis

Roodvonk - verder van huis

Boekgegevens:
Titel: Roodvonk
Auteur: Sybold Deen
Genre: SF thriller
Uitgave: paperback, 264 pagina's
Uitgever: Lycka till Förlag, november 2016
ISBN: 978 94 92040 15 2

In 2037 wordt de allereerste bemande missie naar Mars gelanceerd. De coalitie van NASA, ESA en Roscosmos steekt China de loef af in de Tweede Ruimterace door twee Amerikanen, twee Europeanen en twee Russen als eerste mensen op Mars te zetten. Gezamenlijk planten de astronauten op 4 april 2038 hun vlaggen op de planeet.

Tijdens een storm in de dagen daarna doen zich echter onverklaarbare problemen voor. Als een van de ruimtepakken verdwijnt, is het duidelijk dat er iets mis is. Goed mis. Laat de techniek hen in de steek of is er iets heel anders aan de hand?

Mijn mening:
Een bemande missie naar Mars... Het lijkt nog ver weg, maar dit verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en het is helemaal niet ondenkbaar dat het op de beschreven manier tot stand zou kunnen komen.
Heel nuchter, zonder de ijzingwekkende details die we tegen zullen komen wordt in de proloog in het kort verteld wat er in het verhaal gebeurt.
In de hoofdstukken die volgen hebben als titel de naam uit wiens perspectief we mee kunnen lezen. Deze afwisseling zorgt voor een extra demensie en geeft de auteur de kans de spanning nog meer op te bouwen.

Vanaf het moment dat ontdekt wordt dat een ruimtepak verdwenen is, kom je bij de bemanningsleden en de leden van ground control in Houston soms onbegrip maar vooral wantrouwen tegen. De personages zijn goed beschreven zodat je ze een goede plek in het verhaal kunt geven. Men is het er over eens dat ze niet alles weten wat er zich afspeelt in het universum, misschien is er meer leven dan we weten, maar dat mag een belemmering vormen voor hun missie. Niemand wil toegeven dat er wellicht toch iets over het hoofd is gezien, dat zou een ware blamage zijn! Dat gegeven maakt het verhaal zeker spannend en de lezer wordt heel lang in onzekerheid gehouden over wat precies gevonden is op Mars en na het lezen weet je echt nog niets helemaal zeker wat dat betreft. Heel knap gedaan, ook dat verhoogt de spanning. 
De spanningsboog groeit gestaag naar het einde toe en je zult zeker verrast worden. 
Maar de mens met zijn/haar eigenschappen maakt dit boek tot een ware thriller. 

De auteur:

Sybold Deen (1962) wilde als tiener graag striptekenaar worden, maar ontbeerde, hoewel hij heel aardig kon tekenen, voldoende talent om die droom waar te maken. Na tientallen jaren actief te zijn geweest in de wereld van marketing en reclame voelde hij toch de behoefte om verhalen te vertellen en besloot te gaan schrijven. 

Eerder las ik van deze auteur zijn filosofische debuut met de titel Tijdloos – zoektocht naar de werkelijkheid (2014). In deze roman las Sybold zijn vader een hoofdstuk voor uit een SF-thriller, die hij nog aan het schrijven was. Dat hoofdstuk is uitgegroeid tot dit boek; 'Roodvonk - verder van huis'. 

Roodvonk koopt u via uw lokale boekhandel of bij:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.