vrijdag 12 mei 2023

Vandaag in de schijnwerpers: ‘De schaduw van Perseus’, geschreven door Claire Heywood.

 Nieuwe roman in de succesvolle serie mythologische hervertellingen van Uitgeverij Orlando.

‘Een reeks hervertellingen van klassieke mythologie met vrouwen in de hoofdrol, die het eenzijdige beeld bijstellen, nuanceren of uitbreiden.’
 - de Volkskrant


De schaduw van Perseus

Hij is de geschiedenis in gegaan als held, maar de vrouwen die hem het beste kenden, herinneren zich een heel andere man…

Na Dochters van Sparta waagt bestsellerauteur Claire Heywood zich nu aan de hervertelling van de mythe rond de grote held Perseus. De stemmen van drie vrouwen die in de traditionele mythologie buitenspel werden gezet komen tot leven: zijn moeder Danae, zijn trofee Medusa en zijn vrouw Andromeda.

Danae werd verbannen uit haar thuisland vanwege een profetie die voorspelde dat haar ongeboren kind op een dag de dood van haar vader, de koning van Argos, zou veroorzaken. Zwanger en alleen is ze gestrand in een afgelegen vissersdorpje, een harde wereld voor een jonge vrouw die opgroeide als prinses. Onder deze omstandigheden moet ze een nieuw leven opbouwen voor zichzelf en voor haar jonge zoon Perseus.

Medusa maakte deel uit van een teruggetrokken groep vrouwen die diep in de bossen woonden, de Gorgonen. Ze heeft altijd elk contact met de buitenwereld gemeden, tot de dag dat ze een gewonde jongen genaamd Perseus in het bos aantreft.

Andromeda weet dat er een offer aan de goden nodig zal zijn wanneer een zandstorm haar nomadische woestijnstam dreigt te vernietigen. De goden dienen gunstig gestemd te worden. Als de sterke jonge Perseus tussenbeide komt, neemt Andromeda’s leven een nieuwe wending.

Perseus raakt steeds meer geobsedeerd door zijn eigen lotsbestemming, en zijn heroïsche reis werpt een schaduw van geweld en vernietiging over de levens van drie vrouwen. Wanneer hij ze het zwijgen probeert op te leggen, ontdekken zij dat het herwinnen van hun eigen stem de enige hoop is op een betere toekomst.


De pers:

‘(Een) opmerkelijk frisse draai aan een klassiek verhaal, de vermeende dappere avonturen van Perseus, de Griekse held die de angstaanjagende Medusa doodde (…)
Verteld vanuit het perspectief van drie zeer verschillende maar even boeiende vrouwen, is Heywoods tweede roman onderhoudend en indrukwekkend.’ 
- Booklist

‘Levendig (…) Heywood verbeeldt goed hoe de slimme, sterke vrouwelijke personages hun leven opbouwen naast wraakzuchtige en destructieve mannen.’
- Publishers Weekly

‘Uniek en ontroerend (…) De schaduw van Perseus sleept je mee in de hartverscheurende tragedie (…) Een aanrader.’
- Historical Novel Society

De auteur:

Claire Heywood studeerde klassieke talen aan de universiteit in Warwick, werkte in Bath als gids bij het museum voor Romeinse baden en woont momenteel in Bristol. 
Eerder verscheen van Claire Heywood: Dochters van Sparta. (Lees hierover meer op mijn blog)

De schaduw van Perseus koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De schaduw van Perseus
Serie: mythologische hervertellingen
Auteur: Claire Heywood
Genre: vertaalde literaire roman
Uitgave: paperback met flappen, 324 pagina's
Uitgever: Uitgeverij Orlando, mei 2023
ISBN: 9789083255255
ISBN: 9789083255262 (eBook)
NUR: 302
Oorspronkelijke titel:  The Shadow of Perseus
Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte


Met dank aan Uitgeverij Orlando voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.