dinsdag 30 mei 2023

Vandaag in de schijnwerpers: 'Een heel nieuw leven' geschreven door Gerrit Brand

 


Een heel nieuw leven

Ter gelegenheid van het verschijnen van Cinemascope, de zesde roman van Gerrit Brand en een vervolg op Een heel nieuw leven, is deze laatste die oorspronkelijk verscheen in 2011 ook opnieuw uitgebracht - als hardcover. 
 
Een briljant boek over een horlogemaker en zijn vrouw die allebei tot de conclusie komen dat het tijd wordt een heel nieuw leven te beginnen.
Het leven van Tadema komt helemaal op de kop te staan als zijn vrouw Adèle verliefd wordt op de beste klant van de juwelierszaak. 
Als deze ook nog eens zijn rekening niet betaalt, klopt bovendien het spook van de financiële crisis aan bij de horlogemaker. Tadema, die op het standpunt staat dat alles met alles samenhangt en dat de gebeurtenissen in een mensenleven als de radertjes van een horloge in elkaar grijpen, besluit in actie te komen. De gebeurtenissen nemen een wending die zijn ergste voorgevoelens te boven gaat.

Gerrit Brands wrange verslag over het zakenleven in tijden van crisis is zowel geraffineerd als vol mededogen geschreven. Zijn proza is rustig, hartverscheurend en geestig, en bovenal volstrekt overtuigend.


De auteur: 

Gerrit Brand werd geboren in Zwolle en groeide op in Dedemsvaart. Hij ging naar school in Hoogeveen (Gymnasium β), waarna hij aan de Rijksuniversiteit te Groningen Nederlandse Taal- en Letterkunde studeerde. Bijvakken Zweeds en Portugees. Hij behaalde zijn doctoraal, plus eerstegraads lesbevoegdheid in 1982 met een scriptie over het Nederlands op Curaçao. 
Banen in het onderwijs waren begin jaren '80 schaars en Brand werkte enkele jaren als barkeeper en als tolk‐vertaler Portugees. Daarnaast schreef hij, vingeroefeningen voor zijn latere werk. 
Sinds 1984 werkt hij als zelfstandig ondernemer in het communicatievak en als uitgever.   
Gerrit Brand behaalde in 2002 een vliegbrevet (PPL- Private Pilots License) en is zeer actief in de vliegerij. 
Hij bekleedt een aantal bestuursfuncties: Stichting Vrienden Groningen Airport Eelde (2002- heden), IAOPA Europe (Aircraft Owners and Pilots Association) (2014-heden).

Eerder las ik van Gerrit Brand:

Boekgegevens Een heel nieuw leven:

Titel: Een heel nieuw leven
Auteur: Gerrit Brand
Genre: roman
Uitgave: gebonden met stofomslag, 294 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Nobelman, maart 2023 (nieuwe uitgave)
ISBN: 9789491737930
ISBN: 9789081715164 (eBook)
ISBN: 9789178619474 (luisterboek)
NUR: 301

Een heel nieuw leven koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:


Cinemascope & Een heel nieuw leven | product bundle koopt u tegen een speciale prijs bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan Uitgeverij Nobelman voor het toezenden van een exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Nobelman)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.