dinsdag 16 juli 2024

Ik las en genoot van: 'Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek' geschreven door Ronald de Leeuw

 De invloed van Lord Byrons dood op de kunsten


Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek 

In ‘Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek’ duikt Ronald de Leeuw, oud-directeur van het Rijksmuseum diep in de impact op de kunstwereld van Lord Byron's dood door een koorts in Missolonghi, Griekenland.
Uitgegeven op 19 april 2024, 200 jaar na de tragische gebeurtenis in 1824, verkent dit boek de verregaande invloed van Byron's werk en persona op de creatieve uitingen van de 19e eeuw.

“Zijn dood bracht een schokgolf teweeg in Europa. In korte tijd verschenen tientallen gedichten waarin zijn dood werd betreurd. Maar de invloed van zijn leven en zijn werk reikte verder dan de poëzie.”

De Leeuw belicht meesterlijk hoe thema's uit Byron's poëzie en leven resoneerden bij kunstenaars van die tijd. Hij gidst ons langs schilderijen, sculpturen en andere kunstwerken die geïnspireerd zijn door Byron's rebelse geest, zijn donkere romantiek en zijn betrokkenheid bij de Griekse onafhankelijkheidsoorlog. Byron verbleef in Griekenland om een bijdrage te leveren aan de bevrijdingsoorlog tegen de Turken.

NB Missolonghi is de hoofdstad van het Griekse departement Etolië-Akarnanië. De stad ligt in het vlakke deltagebied van de rivieren Acheloös en Évinos. ‘De stille stad’ werd voor altijd beroemd door haar heldhaftig verzet tegen de Turken in de Onafhankelijkheidsoorlog. 

Het boek bevat 100 illustraties van deze werken, die na zijn dood werden vervaardigd en die de kracht van Byron's inspiratie visueel tot leven brengen. Byrons werk diende als inspiratie voor de grootste kunstenaars van de negentiende eeuw: dichters, componisten, beeldhouwers, en vooral schilders en grafici.
De Leeuw's analyse is diepgaand en onthullend, en hij toont ons hoe Byron's nalatenschap verder strekte dan de literatuur, en hoe het een blijvende stempel drukte op de kunsten.

“In tegenstelling tot de overweldigende hoeveelheid portretten die zowel tijdens als postuum van Lord Byron zijn vervaardigd, is zijn dood in Missolonghi, hoe spraakmakend ook, nauwelijks uitgebeeld. Het was de Belgische portrettist en historieschilder Joseph Denis Odevaere (1775-1830) die tekende voor de meeste eloquente schildering van het sterfbed van Byron (zie pag 46). De streng neoklassiek geschoolde Odevaere koos ervoor Byron te verheerlijken als gold het hier een held uit een ver Grieks verleden, eerder dan de held van het contemporaine Missolonghi.”

‘Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek’ is meer dan een boek over kunstgeschiedenis; het is een eerbetoon aan een iconische dichter en diens voortdurende impact op de menselijke verbeelding. De Leeuw's passie voor zijn onderwerp is voelbaar op elke pagina, en hij weet de lezer te boeien met zijn eruditie en enthousiasme.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in Lord Byron, de kunst van de 19e eeuw, of de wisselwerking tussen literatuur en andere kunstvormen. 
De Leeuw's werk is niet alleen deskundig, maar ook gepassioneerd geschreven, waardoor ‘Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek’ een onvergetelijke leeservaring wordt, waarbij je zeker ook zult genieten van de illustraties die de besproken kunstwerken tot leven brengen.

Het is zeker geen somber boek geworden. Het is een waar eerbetoon aan een literaire reus. 
Ik heb ‘Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek’ graag gelezen.

De auteur:

Ronald de Leeuw (Rotterdam, 5 oktober 1948) is een Nederlands kunsthistoricus en voormalig directeur van het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Van 1994 tot 2008 was hij tevens bijzonder hoogleraar museum- en verzamelbeleid aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Kenmerkend is ook zijn uitspraak: "Kunst is iets dat je deelt. Als je het niet deelt is het helemaal niets".

Op 29 april 2005 werd De Leeuw benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Boekgegevens:

    • Titel: Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek. 
       De invloed van Lord Byrons dood op de kunsten. 
    • Auteur: Ronald de Leeuw 
    • Uitgever: Stichting Desiderata, Tilburg, april 2024
    • Met literatuuropgave en Resume in English, 72 pagina’s binnenwerk
    • Hardcover boek, genaaid gebonden, voorzien van 100 illustraties  in full colour
    • Papier: houtvrij getint biotop 90/135/140 grs; afmeting van het boek: 17 x 23,5 cm
    • ISBN: 9789083340227

Bestellen: 

    •  U kunt ‘Wat ik ooit ook ben geweest, nu ben ik klassiek’  bestellen door een bericht te sturen en te laten weten dat u een exemplaar wilt ontvangen. Klik hier om naar de contactpagina te gaan.
    •  De prijs van het boek is € 19,50 (exclusief verzendkosten).
    •  U hoeft nu nog niet te betalen. Bij bestelling ontvangt u het exemplaar met rekening.

Neem bovendien een kijkje op de mooie website van Stichting Desiderata.


Met dank aan Stichting Desiderata voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Stichting Desiderata)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.