woensdag 17 juli 2024

Vandaag in de schijnwerpers: 'De vergeefse waarschuwing' geschreven door Manès Sperber

 Alles wat voorbij is (2)


De vergeefse waarschuwing 

Najaar 2022 verscheen ‘De waterdragers van God’, het eerste deel van de trilogie All das Vergangene (Alles wat voorbij is) waarin Manès Sperber verhaalt over zijn jeugd in Oost-Europa. 

In juli 2024 verscheen het tweede deel ‘De vergeefse waarschuwing’. 
Dit deel geeft een levendig beeld van het turbulente interbellum in Wenen en Berlijn door de ogen van een van de belangrijkste intellectuelen en activisten van de eeuw. 
Manès Sperber, psycholoog, romanschrijver, essayist en politiek theoreticus, begint zijn verhaal in Wenen, toen hij dertien jaar oud was, en eindigt het boek met een aangrijpend verslag van zijn gevangenschap in Berlijn. Sperbers relaas over zijn politieke ontwikkeling en de politieke onrust in de wereld om hem heen laat scherp zijn eigen conflicten en die van zijn generatie zien. 
Tegen de achtergrond van een dreigende oorlog onderzoekt ‘De vergeefse waarschuwing’ de grote en blijvende betekenis van de gebeurtenissen in Sperbers vroege jaren en geeft het een indringend beeld van de wreedheden waar Europa mee te maken zou krijgen.

De auteur:

Manès Sperber is een Oostenrijks-Franse romanschrijver. Hij werd geboren op 12 december 1905 en groeide op in Zabolotiv, in een streek die nu West-Oekraïne is en kwam via Wenen naar Berlijn en uiteindelijk in Parijs terecht. Alwaar hij op latere leeftijd aan zijn memoires begon. Manès Sperber overleed op 5 februari 1984 in Parijs. 
Drie delen met herinneringen (en reflecties daarop) aan zijn rijke leven te midden van woelige wereldgeschiedenis zullen bij Van Maaskant Haun gaan verschijnen. 
 ‘Alles wat voorbij is’  is de titel van deze trilogie. 

De vergeefse waarschuwing koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De vergeefse waarschuwing
Trilogie: Alles wat voorbij is (II)
Auteur: Manès Sperber 
Genre: roman, memoires 
Uitgave: paperback, 320 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Van Maaskant Haun, juni 2024
ISBN: 9789083166155
ISBN: 9789083402253 (eBook)
NUR: 320
Oorspronkelijke titel: Die vergebliche Warnung
Vertaald door: Jan Bert Kanon

Met dank aan Uitgeverij Van Maaskant Haun voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Van Maaskant Haun)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.