donderdag 18 juli 2024

Graag uw aandacht voor: 'De vrouw van Montparnasse' geschreven door Caroline Bernard

 Roman over het leven van filosofe en schrijfster Simone de Beauvoir


De vrouw van Montparnasse


Simone de Beauvoir komt al op jonge leeftijd in opstand tegen de burgerlijke regels – ze wil meer dan de dochter van een gegoede familie zijn en later echtgenote en moeder. In plaats daarvan wil ze studeren, schrijven en haar leven in vrijheid kunnen leiden. Het grote verlangen naar persoonlijke ontwikkeling drijft haar, maar de tegenwerking die ze als vrouw ondervindt doet haar steeds weer twijfelen. 

Eind jaren twintig ontmoet ze Jean-Paul Sartre, enfant terrible, genie en al snel haar minnaar, met wie ze een liefdespact sluit dat voor beiden de vervulling van hun romantische verlangens en tegelijkertijd alle vrijheid betekent. Zij aan zij ontwikkelen de twee de filosofie van het existentialisme, worden het middelpunt van de Parijse bohémienscene en later het intellectuele modelpaar van de eeuw. 

Lange tijd kan Simone haar droom om te schrijven echter niet verwezenlijken – uitgevers wezen haar manuscripten af met het argument dat ze ‘ongeschikt’ waren voor een vrouw. Daarnaast moet zij vechten voor haar liefde met Sartre, die ze niet wil dwingen in het korset van burgerlijke conventie. Maar kan de liefde worden geleefd in volledige individuele vrijheid?

Simone de Beauvoir was een voorbeeld voor vele generaties vrouwen. In 1949 verscheen haar toonaangevende meesterwerk De tweede sekse, waarin zij pleit voor economische onafhankelijkheid van de vrouw.

De auteur:

Caroline Bernard is het pseudoniem van literatuurwetenschapper Tania Schlie (Hamburg, 1961). 
Als Caroline Bernard schrijft ze over sterke vrouwen die vaak als muze fungeerden voor bekende mannen. Ze is de auteur van de bestseller Frida Kahlo en de kleuren van het leven, en van  Die Muse von Wien, een roman over de Weense componiste Alma Mahler.

De vrouw van Montparnasse koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: De vrouw van Montparnasse
Serie: Vrouwen in de kunsten
Auteur: Caroline Bernard
Genre: roman
Uitgave: paperback met flappen, 320 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Orlando, juli 2024
ISBN: 9789083335858
Oorspronkelijke titel: Die Frau von Montparnasse
Vertaling: Jacqueline Smit


(bron info: Uitgeverij Orlando)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.