zaterdag 22 februari 2014

'Ik ga naar Mars en neem mee' van Mary Roach

Auteur: Mary Roach
Genre: Populaire non-fictie.
Uitgave: paperback, 383 pagina's
Uitgever: Maven Publishing november 2011
ISBN: 978 94 9057 429 1

Over de auteur: 

Mary Roach verkocht wereldwijd al meer dan 1 miljoen boeken in 26 talen. Ze wordt gezien als een van de grootste opkomende talenten op het gebied van populaire non-fictie. Roach kiest uitgesproken en eigenzinnige onderwerpen en benadert deze met een mix van fascinatie, scepsis en humor. Haar eerdere bestsellers zijn Stiff (over lijken),Spook (over geesten),Packing for Mars (over ruimtereizen) en Bonk (over seks).
Ze groeide op in een klein huisje in Etna, New Hampshire. Haar vader was 65 jaar oud toen ze geboren werd. Haar buren leerden haar een sneeuwmobiel besturen en met een geweer schieten, maar ze heeft daar verder nooit iets mee gedaan.
Nadat ze afstudeerde aan de Wesleyan University in 1981, reed ze met enige vrienden naar San Francisco, waar ze enige jaren als freelance-copy editor werkte voordat ze halve dagen een PR-baan had bij de SF-Zoo. Haar kantoor was langs het gorilla-verblijf te vinden. Als ze niet in de Zoo aan het werk was, schreef ze freelance artikelen voor de lokale Sunday Magazine. Toen haar bazen het hoger op zochten, namen ze haar met zich mee. Ze schrijft nu meestal boeken, maar soms nog een stukje voor Sunday Magazine, wat dan vaak overgenomen wordt door: Outside, National Geographic, New Scientist, Wired, The New York Times Magazine en vele anderen.
In 1995 haalde een door haar geschreven artikel het tot een finaleplaats voor de National Magazine Award en in 1996 kreeg een artikel van haar de Engineering Journalism Award.
(Ze was ook de enige die ingestuurd had)
Ze schrijft vaak over wetenschap, maar ze heeft geen wetenschappelijke opleiding gedaan. Daardoor moet ze zich vaak door interviews met wetenschaps-experts bluffen. Bovendien schrijft ze recensies voor boeken van The New York Times.


De rode draad door alle boeken van Mary Roach, is het menselijk lichaam.  Roach zegt over haar publicatie geschiedenis, 'Mijn boeken zijn allemaal over het menselijk lichaam, 
Spook is een beetje van vertrek want het gaat meer om de ziel in plaats van het vlees en bloed het lichaam, maar de meeste van mijn boeken gaan over menselijke lichamen in abnormale omstandigheden.
Toen haar werd gevraagd hoe ze een keuze maakt uit de onderwerpen van haar boeken, was haar antwoord:
'Het moet een beetje wetenschap hebben, het moet een beetje geschiedenis zijn, een beetje humor hebben en iets schokkends.'
Mary Roach verkocht wereldwijd al meer dan 1 miljoen boeken in 26 talen. Ze wordt gezien als een van de grootste opkomende talenten op het gebied van populaire non-fictie. Roach kiest uitgesproken en eigenzinnige onderwerpen en benadert deze met een mix van fascinatie, scepsis en humor. Haar eerdere bestsellers zijn Stiff(over lijken),Spook(over geesten), Packing for Mars over ruimtereizen) en Bonk (over seks).

Bij Maven Publishing verschenen de boeken Ik ga naar Mars en neem mee (oorspr. titel: Packing for Mars)en Wip(oorspr.  titel: Bonk). In november 2013 zal haar nieuwste boek Hap slik weg verschijnen.

Website: 
www.maryroach.net
Facebook: Mary Roach
Twitter: @mary_roach

Samenvatting:
In de ruimte missen we bijna alles wat het leven prettig maakt: een warme douche, privacy, frisse lucht, verse maaltijden en zwaartekracht. Ruimtereizen is in veel opzichten een verkenning van wat het betekent om mens te zijn. Met een mix van fascinatie, scepsis en humor doet Mary Roach verslag van onze grootste prestatie tot nu toe: leven in de ruimte.

Wat ik er van vond:
Dit was het eerste boek dat ik las van Mary Roach.
Het is een heel ander boek dan je gewend bent om te lezen, over ruimtevaart en ruimtereizen.
In de 16 hoofdstukken worden onderwerpen behandeld, zoals de gevolgen van gewichtloosheid, persoonlijke hygiëne, wat er gegeten wordt, sanitaire behoeften,
wat de gevolgen zijn van de lange opsluiting en eenzaamheid en ga zo maar door. 

Hier en daar is er sprake van een humoristisch tintje, maar ze blijft heel duidelijk over de Russische en Amerikaanse bronnen, (voormalige)astronauten
en ex-medewerkers van de luchtmacht. De informatie is zeker serieus.
De  voetnoten daarentegen, zijn soms hilarisch te noemen.
Alle onderwerpen, met betrekking tot ruimtereizen, zelfs sex in de ruimte, worden behandeld in dit boek.
'Het zou de eerste keer niet zijn. In 1952 werden, in een verbijsterende pr-blunder die bekend staat als Project Barbecue, varkens die waren gesneuveld in een veiligheidsgordeltest op de crash-sleden van de Luchtmacht, later die avond
in de kantine opgediend.' 
'Houston, we hebben een schimmel (hoofdstuk 10): Ruimtehygiëne en de mannen die zich niet meer wasten voor de wetenschap.'
Het is een leerzaam boek. Een heleboel dingen waarover ik nooit had nagedacht met betrekking tot ruimtevaart komen aan de orde, het is op een luchtige manier geschreven met hier en daar een komische toets.

Ik heb het boek graag gelezen en ben zeker benieuwd naar Hap slik weg, de ranzige, hilarische en leerzame tocht door ons maag-darmkanaal.


31 augustus 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.