donderdag 17 september 2015

Ik las: 'Crime Top 100' samengesteld door Crimesite


Crime Top 100
De grootste criminelen van Nederland & België

Want wie is de grootste crimineel van ons land? De man die bij zeven liquidaties betrokken was, de rijkste drugsdealer of de bloeddorstigste seriemoordenaar? Een groep misdaadjournalisten ploegde door honderden rechterlijke uitspraken en politiedossiers, en raadpleegde collega’s en wetenschappers. Daarnaast konden lezers meestemmen via de website, www.crimesite.nl.

Dit boek barst uit z’n voegen van de zware jongens, zowel dode als levende criminelen. Van wijlen John Mieremet tot serial killer Koos Hertogs en politiek moordenaar Volkert van der Graaf. Willem Endstra, de bankier van de onderwereld en van ‘Scarface’ tot Willem Holleeder.
Maar het boek biedt meer dan alleen portretten van de grootste criminelen. Zo bevat het ook de terugkerende rubrieken Gangsterliefjes, Boeven in getuigenbeschermingsprogramma’s, De moordenaar vermoord, Zo vader zo zoon en velen meer. Kortom, een onmisbaar en verrassend boek voor wie de voornaamste misdaadfeiten op een rij wil hebben. Een beetje crimineel zal zichzelf tenminste in een van de lijsten van de Crime Top 100 terug willen zien.

Afgelopen week las ik dit boek en dit is mijn mening;
Dit boek heeft een hoog thrillergehalte en zou verplicht moeten worden in de kast van een thrillerliefhebber. Maar het heeft niets te maken met fictie, helaas. De korte rubrieken zijn een mooie aanvulling op de weetjes en feiten in de rest van het boek. Ik herkende veel namen niet, maar door de beschrijving kwam de herkenning veelal.
Een bijzonder indrukwekkend boek, dat je niet in een keer moet lezen. Het grijpt je soms naar de keel, het is echt heftig wat je te lezen krijgt! Ikzelf lees toch heel veel thrillers, maar non-fictie is toch indrukwekkender naar mijn mening.
Waar ik ook zo van schrok was het feit dat er zoveel misdadigers in dit kleine landje te vinden zijn dat uit die hoeveelheid een Crime Top 100 samen te stellen is geweest. Het is niet meer de ver-van-mijn-bed-show!
België komt ook aan de orde, maar in een kleiner formaat. Terwijl ik niet het idee heb dat in België minder misdadigers te vinden zijn dan in Nederland. We weten het misschien niet!
Dat idee is nog akeliger! Zo vlak bij huis en onbekend…
'Crime Top 100' is een spannend naslagwerk, voorzien van mooie illustraties. Knap gedaan!
Zoals Crimesite het zelf aangeeft:
'Vandaar dat we de Crime Top 100 niet beschouwen als een verheerlijkende hitparade of een als positief te waarmerken erelijst. Wel is het een journalistieke vorm om feiten te presenteren en verhalen te vertellen.'
I rest my case...

Luister ook naar de bekendmaking van de Crime Top 100 bij Edwin Evers.
Je kunt er ook over lezen op Crimesite.nl

Boekgegevens:
Titel: Crime Top 100
Categorie: true crime, lifestyle
Uitgave: paperback, 224 pagina's
Uitgever: Karakter Uitgevers, mei 2015
ISBN: 978 90 4520 803 9
NUR: 339

Met dank aan Karakter Uitgevers voor het recensie-exemplaar
Koop dit boek via uw lokale boekhandel of via:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.