Van de Velde De Smet
Van de Velde De Smet van Kobe Lecompte is een ontroerend en hoopvol verhaal over een jongen die opgroeit in een caravan op een soort van woonwagenkamp. Een aantal daklozen wonen daar in tentjes die op omvallen staan.
De jongen, die alleen Van de Velde De Smet wordt genoemd is al vanaf zijn geboorte alleen. Zijn moeder Hadewijch komt af en toe langs om de caravan te versieren met plastic bloemen maar ze blijft nooit lang. Van de Velde De Smet leert helemaal niet om voor zichzelf te zorgen en om te gaan met zijn eenzaamheid. Hij krijgt op zijn veertiende nog borstvoeding van zijn moeder (en meer...). Hij was de hoofdrolspeler in haar verhaal.
Een specifiek element dat ik erg goed vond aan het boek is de manier waarop Lecompte de eenzaamheid van Van de Velde De Smet weet te verbeelden. Van de Velde De Smet is een jongen die constant op zoek is naar contact met anderen maar hij wordt keer op keer afgewezen. Zijn moeder leert hem van alles; het is volgens haar werkelijkheid, maar de realiteit is anders. Dit wordt op een zeer aangrijpende manier weergegeven in het boek.
‘Alle boekjes waar ze uit voorlas waren zorgvuldig geselecteerd. Ze had er woorden uit geschrapt en vervangen door andere woorden. Ze had dat grafische zo knap gedaan dat ik het wellicht nooit had gezien. Laat staan dat ik er me vragen bij stelde. Ik geloofde haar. Ze leerde me alles verkeerd aan. Niet zomaar af en toe, maar consequent altijd. Ze loog over kleuren, vormen, woorden en hun betekenissen. Ze maakte me wijs dat rood groen was. Dat geel zwart was, dat een cirkel een vierkant was, dat een hond een giraf was, dat diezelfde giraf brulde en zeker niet blafte, dat een huis een boom was, dat een caravan een zwembad was.’
Wanneer Van de Velde De Smet dankzij Gerrit naar school gaat, komt hij voor het eerst in contact met andere kinderen. Hij leert om vriendschappen te sluiten en om deel te nemen aan de samenleving. Gerrit is een vriend die hem jarenlang op allerlei manieren zal helpen voordat Gerrit ook aan zijn eigen leven zal beginnen.
‘Gerrit begint volgende week met zijn eigen leven. Hij gaat hier iets verderop in het buurtcentrum als vrijwilliger gaan werken. Hij zal er koken en eten bedelen aan de daklozen uit de omgeving.
“Het is echt iets voor jou!” heb ik hem overtuigd, waarna hij snel de knoop doorhakte.’
Ook de relatie tussen Van de Velde De Smet en zijn moeder is erg goed uitgewerkt. De moeder van Van de Velde De Smet is een complexe figuur die zowel liefdevol als afstandelijk kan zijn. Lecompte weet deze tegenstrijdige gevoelens op een overtuigende manier te verbeelden.
Van de Velde De Smet is een aangrijpend verhaal over een jongen die opgroeit in moeilijke omstandigheden en die ondanks alles hoop en het echte leven weet te vinden.
Let wel: hetgeen je leest is soms te bizar voor woorden.
Van de Velde De Smet is een verhaal dat je zelf zult moeten lezen om een beetje te kunnen begrijpen van wat hierboven geschreven is. De fantasie van Kobe Lecompte lijkt onuitputtelijk!
De auteur:
Kobe Lecompte (Brussel, 1979) is een filosoof pur sang. Kobe is gefascineerd door diepgang en door mensen, door relaties en door bijzonder gedachtegangen. Hij staat voor het mogelijk achten van ieders leven. Elk leven hoort mogelijk, haalbaar en vederzacht te zijn, mits de juiste inzichten. En daar helpt Kobe bij.
In de vorm van persoonlijke begeleidingen, boeken en lezingen, pelt hij de zwaarte af. Zijn werk als schrijver en als ervaringsdeskundige is voor Kobe gelijkaardig. Het gaat om perspectief bieden. Binnen het schrijven schrijft hij het op, als ervaringsdeskundige zegt hij het luidop.
Neem een kijkje op zijn
website: KobeLand.
Eerder las ik van Kobe Lecompte:
Van de Velde De Smet koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:
Boekgegevens:
Titel: Van de Velde De Smet
Auteur: Kobe Lecompte
Genre: roman
Uitgave: paperback, 233 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Aspekt, maart 2023
ISBN: 9789464629330
NUR: 301
Met dank voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Aspekt)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.