donderdag 29 maart 2018

Ik las: 'Brieven aan een jonge schrijver', geschreven door Colum McCann

Enkele praktische en filosofische adviezen


Brieven aan een jonge schrijver


Boekgegevens
Titel: Brieven aan een jonge schrijver
Auteur: Colum McCann
Genres: non-fictie, proza
Uitgave: gebonden, 176 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Harmonie, december 2017
Oorspronkelijke titel: Letters to a Young Writer
Vertaling: Frans van der Wiel
ISBN: 978 94 63360 30 2 
NUR: 320

‘Ik hoop dat er iets in zit voor elke jonge schrijver – en trouwens ook voor elke oudere schrijver – die toevallig op zoek is naar een leraar die mee optrekt, een leraar die, uiteindelijk, werkelijk niets anders kan overbrengen dan vuur.’

Colum McCann biedt met Brieven aan een jonge schrijver hulp aan beginnende schrijvers. Aan de hand van persoonlijke verhalen en praktische adviezen begeleidt hij hen bij de artistieke en professionele keuzes die op hun pad kunnen komen. 
Van de voors en tegens van een creative writing opleiding en het omgaan met een slechte recensie tot het absolute geluk dat kan voortkomen uit het schrijven, want: ‘De beste literatuur zorgt dat we rechtop gaan zitten en opletten en maakt ons blij dat we – hoe kort ook – leven.’

Mijn mening:
Brieven aan een jonge schrijver is een boekje om van te genieten; zowel voor jonge schrijvers als voor enthousiaste lezers is het een prettig lezend boek geworden. Lekker korte hoofdstukken met tips waar je iets mee kunt doen of in het slechtste geval alleen geniet van de quotes waar elk hoofdstuk mee begint.
In de hoofdstukken neemt Colum McCann je mee door het hele traject van het tot stand komen van een boek. En van het produceren van je eerste zin tot en met je laatste zin.

In dit boek richt hij steeds het woord tot de jonge schrijver. Een allerlaatste opmerking van hem spreekt me bijzonder aan: ‘Laat je gedachten niet in krimpfolie pakken.’
Het boekje met adviezen moet niet met gefronste wenkbrauwen gelezen worden, maar met een glimlach op het gezicht. Dat is hoe ik het gelezen heb.

Het is geen overzicht van wetten maar je kunt er wel iets van opsteken. Een boek voor schrijvers van alle leeftijden, maar ook een lezer kan er zeker van genieten.
Tenslotte: ‘Vergeet nooit dat schrijven de vrijheid is om je tegen macht uit te spreken.’

Ik heb ‘Brieven aan een jonge schrijver’ graag gelezen. 

De auteur:
(foto: ©Roeland Fossen)

McCann doet veel onderzoek voor zijn werk. Zo verbleef hij voor Het verre licht bijna een jaar bij de daklozen in de tunnels onder New York. Voor Danser reisde hij af naar Rusland.

Voor zijn roman Laat de aarde draaien mocht hij de National Book Award en de IMPAC Award in ontvangst nemen, daarnaast werd het verkozen tot Booksellers’ International Book of the Year.

Hierna verschenen de roman Transatlantisch (2013), en de novelle Dertien manieren van kijken, die samen met drie sterke korte verhalen gebundeld werden onder dezelfde titel.

McCann behoort tot de dynamische generatie Ierse schrijvers, die een nieuwe dimensie weet toe te voegen aan de rijke traditie van het Ierse verhalen vertellen. Zijn verhalen zijn bekroond met de Hennessy Award for Irish Literature en de Rooney Prize.

Colum McCann woont en werkt in New York.

Lees meer over Colum McCann op de auteurspagina van Uitgeverij De Harmonie.

Brieven aan een jonge schrijver koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
BookSpot (ECI)

Met dank aan Uitgeverij De Harmonie voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.