donderdag 8 maart 2018

Ik las: 'Oorsprong', geschreven door Dan BrownOorsprong

Boekgegevens
Titel: Oorsprong
Auteur: Dan Brown
Genre: thriller
Uitgave: dwarsligger #500 
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff bv, oktober 2017
ISBN: 978 90 49805 70 8 
NUR: 305
Oorspronkelijke titel: Origin
Vertaald door: Erica Feberwee, Yolande Ligterink

NB: Enige tijd terug won ik deze dwarsligger #500 nadat ik de code had gekraakt.

Het verhaal:
Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, bezoekt het hypermoderne Guggenheim-museum in Bilbao voor een belangrijke onthulling van een ontdekking die de wetenschap voor altijd zal veranderen. De gastheer van de avond is Edmond Kirsch, een veertigjarige miljardair en futurist wiens oogverblindende hightech uitvindingen en gewaagde uitspraken hem wereldberoemd hebben gemaakt. Maar de nauwkeurig georkestreerde avond barst plotseling uit in chaos, waardoor Kirsch’ waardevolle ontdekking voorgoed dreigt te verdwijnen. Duizelig en geconfronteerd met een directe dreiging, ontsnapt Langdon uit Bilbao, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal.

Ze vluchten naar Barcelona, gehaast op zoek naar een cryptisch wachtwoord dat Kirsch’ geheim kan ontsluiten. Langdon en Vidal zoeken hun weg door de donkere gangen van verborgen geschiedenissen en extreme religies, terwijl ze een gekwelde vijand moeten ontwijken die zijn alwetende macht rechtstreeks aan het Spaanse koninklijk huis lijkt te onttrekken – en die voor niets zal wijken om Edmond Kirsch tot zwijgen te brengen.

Moderne kunst en raadselachtige symbolen manifesteren zich veelvuldig in het spoor dat ze volgen, en Langdon en Vidal ontdekken aanwijzingen die ze uiteindelijk oog in oog brengen met Kirsch’ schokkende ontdekking. En met de adembenemende waarheid die ons zo lang is ontgaan…

Mijn mening:
Ik het heerlijk kunnen genieten van Oorsprong van Dan Brown in de vorm van een Dwarsligger.
Een wat langzame start moet je niet beletten verder te lezen. Want langzaamaan wordt de spanning opgebouwd tot een lekker spannende thriller waarbij je je niet druk hoeft te maken of het wel goed afloopt. 

Het is een echte pageturner en helemaal in de stijl van zijn andere boeken.
Niet teveel nadenken, maar genieten! De locatie is om je vingers bij af te likken; door de ogen van Robert Langdon zie je Barcelona in al zijn pracht voor je eigen ogen verschijnen en kunt daar van genieten. Dan Brown zal me nooit gaan vervelen, denk ik. 

Een ietwat abrupt einde heeft geen afbreuk gedaan aan mijn leesplezier. Oorsprong zit vol geschiedenis, codes, religie, architectuur maar ook technologie van de hoogste orde in de vorm van Winston, de robotassistent van Kirsch. Hoewel er wat minder geweld in dit boek te vinden was dan in zijn eerder werk, is Oorsprong een echte Dan Brown gebleven die ik graag heb gelezen.Over de auteur:
(foto: © Dan Courter)

Dan Brown is een van de succesvolste thrillerauteurs van het moment. 
Hij brak wereldwijd door met zijn thrillers De Da Vinci Code, Het Bernini Mysterie, Het Verloren Symbool en Inferno. September 2016, dertien jaar na het fenomenale, internationale succes van De Da Vinci Code, verschijnt  een Young Adult versie voor 13+ van deze wereldwijde bestseller. 

Als zoon van een prijswinnend wiskundige en een moeder die religieuze muziek speelde, werd Dan Brown in zijn jeugd omringd door de tegengestelde ideeën van wetenschap en geloof. Deze tegenstellingen vormden de inspiratiebron voor Het Bernini Mysterie, het eerste boek met professor Robert Langdon in de hoofdrol.  

Tot hij besloot zich volledig op het schrijven te storten, doceerde Dan Brown Engels aan de Philips Exeter Acadamy. Samen met zijn vrouw Blythe, die kunsthistorica en schilderes is, gaat hij regelmatig op reis om research voor zijn boeken te doen.

Oorsprong (dwarsligger #500) koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Oorsprong is ook verkrijgbaar als:
paperback ISBN: 978 90 2457 679 1
hardcover ISBN: 978 90 2457 792 7
eBook ISBN: 978 90 2457 680 7
luisterboek ISBN: 978 90 2457 794 1

Met dank voor het toezenden van mijn gewonnen exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.