vrijdag 2 maart 2018

Ik las: 'Dodelijke affaire', geschreven door Peter James

Jodie Bentley had als kind twee grote wensen: mooi zijn en rijk worden...


Dodelijke affaire

Boekgegevens
Titel: Dodelijke affaire
Auteur: Peter James
Genre: thriller
Uitgave: paperback, 400 pagina's
Uitgever: Uitgeverij De Fontein, 10 oktober 2017
ISBN: 978 90 26142 79 6
ISBN: 978 90 26142 80 2 (eBook)
NUR: 332
Oorspronkelijke titel: Love You Dead
Vertaald door: Lia Belt


De twaalfde Roy Grace van Peter James! 

Jodie Bentley had als kind twee grote wensen: mooi zijn en rijk worden. Het eerste heeft ze bereikt met behulp van plastische chirurgie en nu werkt ze hard aan het tweede doel. Haar idee daarover is simpel: je kunt het zelf verdienen of je kunt een rijke man zoeken. Zo’n man trouwen is makkelijk, van hem af komen is lastiger, daarvoor zijn bepaalde vaardigheden vereist, maar oefening baart kunst…

Inspecteur Roy Grace is de 'zwarte weduwe' op het spoor. Meer en meer dringt het tot hem door dat deze moordenaar een zeer gevaarlijke, doortrapte vrouw moet zijn. Hij mag haar niet onderschatten, voordat ze meer slachtoffers weet te maken.

Mijn mening:
Dodelijke affaire is naar mijn mening de beste Roy Grace-thriller tot dusver!
In het eerste gedeelte zien we nog niet zoveel van Roy Grace maar dat wordt helemaal goed gemaakt in het laatste gedeelte van het boek.

Het verhaal start op dinsdag 10 februari en eindigt op dinsdag 17 maart.
In de vijf weken waarin je zult lezen over Jodie Bentley, maar ook over Roy Grace en wat hem bezighoudt, kom je ook in aanraking met vrijdag de dertiende. Deze dag doet voor een van de personages zijn naam eer aan. Je leest in deze samenhang ook over ‘Paraskevidekatriafobie’... alweer iets geleerd.

In deze vijf weken reis je over de hele wereld, samen met de personages; je komt ze tegen in New York, Lyon, Brighton, Duitsland en India.
De omgeving wordt duidelijk beschreven, deze is soms herkenbaar voor de lezer, een andere keer is het een avontuur waarvoor je dankbaar bent.
Wat de personages daar doen is heel divers. De een achtervolgt een moordenaar, terwijl de ander een moordenaar is en bovendien achtervolgt een moordenaar een moordenaar.
Door de plattegronden die voor in het boek gedrukt staan kun je nog meer genieten van de trip door Brighton waarop Peter James je meeneemt. Ik zou daar zelf graag een keer naartoe gaan met deze plattegrond in mijn handen.

Je leest ook over een Russische misdaadbende en Interpol; ze zijn ieder op hun eigen manier druk bezig met het zoeken naar de verblijfplaats van een persoon om deze uit te kunnen schakelen.
De rust in de cottage van Roy en Cleo is een heerlijk moment van ontspanning in deze spannende en meeslepende thriller. Maar ook daar zijn geheimen te vinden die roepen om onthuld te worden...

Peter James weet de lezer aan het boek vastgeklonken te houden door de duidelijke beschrijving van de personages, de lekker korte hoofdstukken, een onomwonden schrijfstijl en zeker geen poespas.
Wanneer je iets tegenkomt dat je niet meteen een plaatsje kunt geven, wordt dat later in het verhaal goedgemaakt en slaak je een zucht van herkenning. Je hoeft daar meestal niet heel lang op te wachten.
Zo nu en dan wordt door de hoofdpersoon Roy Grace teruggekeken in de tijd waardoor de leesbaarheid nog vergroot wordt voor diegenen die niet eerder een Roy Grace-thriller gelezen hebben.
Ook Jodie geeft de lezer regelmatig een kijkje in haar verleden, waardoor er veel duidelijk wordt.

Er zijn een paar vaste factoren in het leven van Roy Grace: de verdwijning van zijn eerste vrouw Sandy, een moordenaar die hem steeds een stap voor is en zijn teamleden die hem bijstaan in zijn zoektochten. Marlon de vis is een van mijn lievelingen en de laatste link met Sandy. Hij heeft een thuis gekregen bij het gezin van Grace.

Zoals ook in het bedrijfsleven worden bij de recherche medewerkers door hogerhand op hun vingers gekeken om te zien of ze niet ergens op berispt kunnen worden.
‘Een extra bonus was het telefoontje dat hij had gekregen vlak voordat hij het kantoor verliet. Het was van Pat Lanigan, die bijna buiten zichzelf was van opwinding.’...’Er stonden namen, connecties en relaties op die het hele maffiateam van de NYPD al jaren zocht. Grace vroeg hem of hij hem een plezier wilde doen en zijn klootzak van een baas, adjunct-hoofdcommissaris Pewe, wilde mailen om te vertellen hoe dankbaar ze waren.’

Het is een genot een thriller te lezen van de hand van Peter James; ik hou er van hoe alle losse draadjes aan elkaar gebreid worden, het verleden en het heden bijeen komen terwijl nog niet alles verteld is en daardoor de lezer achterlaat met een gevoel van ‘Ik wil meer!’.

Want het is duidelijk dat nog niet het hele verhaal is verteld… Ik kijk uit naar het vervolg.


De auteur:
(foto: Twitter)
Peter James is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld. In de zeer succesvolle serie over inspecteur Roy Grace zijn alle delen afzonderlijk te lezen.
Peter James produceert ook films en tv-series, hij werkte onder meer samen met Robert DeNiro, Al Pacino, Donald Sutherland en Sharon Stone. Zijn boeken worden vertaald in meer dan dertig landen.

Eerder las ik van Peter James:

Dodelijke affaire koopt u bij uw lokale boekhandel of bij:

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van een recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.