zaterdag 31 maart 2018

Ik las: 'Recht', geschreven door Rik RavenRecht

Boekgegevens
Titel: Recht
Auteur: Rik Raven
Genre: fantasy
Uitgave: paperback, 246 pagina’s
Uitgever: Nimisa Publishing House, maart 2017
ISBN: 978 94 92337 24 5

Hoewel de geur van kruit al een concrete aanwijzing was, schrok Lennard zich het apezuur toen hij een zware, monotone stem hoorde zeggen: ‘Kom mee. Ik heb jullie de moeilijke weg naar beneden laten gaan, de terugweg wordt wat comfortabeler, dat beloof ik.’
Alf Markobar kwam uit de muur stappen, zijn hoofd met de grote hoed naar voren gekanteld. Zijn handen lagen uiteraard op de kolven van zijn revolvers. De jas waaierde breed uit achter hem en hij bracht een buitenlucht mee die geurde naar droog gras.
‘Die lange val? Was dat niet nodig geweest?’ vroeg Lennard. ‘Man, ik was gewond, ik moest terug.’

Het leven van Ilse Kastein en Lennard Henley werd al op jonge leeftijd door een en dezelfde persoon verwoest. De verdrongen herinneringen bepalen nog steeds hun dagelijks leven.
Wie is de mysterieuze Endrezar die hen beiden wraak – of op zijn minst afsluiting – belooft? En tegen welke prijs?

In de wereld die Rolf Dorint schreef, zoeken Ilse en Lennard naar Geluk en de Bloem die zij bij zich draagt. Maar Rolf heeft zijn wereld verlaten, zijn inspiratie is opnieuw opgedroogd. Zijn wereld denkt daar anders over en trekt hem terug in zijn eigen creatie. 
Rolf is terug…
(bron: achterflap)

Mijn mening:
Dit was het eerste boek van Rik Raven dat ik gelezen heb en ben onder de indruk van de kwaliteit!
Als lezer reis je tussen twee werelden en komt in aanraking met een aantal personages die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Gaandeweg het verhaal raak je steeds meer geïntrigeerd en wil je meer weten wat er eigenlijk gaande is of wat de reden is dat bepaalde personen reageren op de manier dat ze doen.

De karakters worden levensecht beschreven; dat gegeven maakt het verhaal soms echt gruwelijk en zorgt er voor dat ik weer terugkeer naar mijn eigen benedenwereld
Op het moment dat Ilse en Lennard zich aan elkaar voorstellen wordt het al duidelijk dat hier in een paar korte zinnen vreselijke gebeurtenissen samengevat worden en mijn nieuwsgierigheid werd alleen nog maar groter.
Fantasy en realiteit lopen in ‘Recht’ naadloos in elkaar over.

Al tijdens het lezen van de eerste bladzijden werd me duidelijk dat de auteur graag gebruik maakt van een anagram. Hier viel me op dat in de titel van de proloog ‘Conventus Veriatis deliberat’ het woord deliberat bijna een anagram is van de naam van een de karakters in deze proloog: Libertad. 

In de proloog wordt ook verwezen naar het boek ‘Bron’ van Rolf Dorint. Hierdoor ben ik informatie gaan opzoeken over ‘Bron’ van Rik Raven en hierdoor begreep ik beter waarom er steeds sprake is van een bepaald deuntje.
‘Recht’ kan goed als alleenstaand boek gelezen worden, omdat veel informatie uit ‘Bron’ vermeld wordt. Hierdoor wordt een en ander duidelijker. Bovendien is het belangrijk dat je het boek met aandacht leest, zodat je niet het spoor bijster raakt. Maar eerst 'Bron' lezen kan ik zeker niet afraden.

Rik Raven hanteert een nuchtere, heldere manier van schrijven waardoor het ondanks dat je fantasy leest, het geen ver-van-mijn-bed show wordt.
Dit maakt het verhaal toegankelijk voor lezers waarvoor dit een eerste kennismaking is met het genre en geeft het de lezer de kans om heel dichtbij het verhaal komen. 
Vanzelfsprekend besef ik goed dat hetgeen beschreven wordt niet mogelijk is, maar dat kon me er niet van weerhouden om me mee te laten voeren naar deze bovenwereld en benedenwereld.

Ik heb werkelijk kunnen genieten van de fantastische beschrijvingen, zoals deze:
‘De zwarte haren lagen plat op het hoofd, glanzend van dierlijk vet. Hij had een bleek gelaat, alsof het schetsen van de lijnen waaruit het was opgebouwd de tekenaar zoveel energie had gekost dat er niets meer over was om het in te kleuren.’

Ik heb ‘Recht’ graag gelezen.


De auteur:
(foto: Facebook)

Rik Raven is het pseudoniem voor Rik van Woerkum.
Ze schrijft naast artikelen voor een tweewekelijks magazine, korte verhalen, gedichten en lange verhalen. Ze schrijft wat ze graag zou willen lezen, verhalen die zich afspelen in onze wereld, maar waarin niets is zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Haar werk heeft een eigen herkenbare stijl die aan het denken zet. De thema’s verwerking en confrontatie komen vaak terug en geven de lezer stof tot nadenken.

Rik schreef een stukje op Be My Guest voor Thrillerlezers.nl 
Lees meer over de auteur op haar website.

Recht koopt u bij uw lokale boekhandel of bij
BookSpot (ECI)

Met dank voor het toezenden van dit gesigneerd exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.