donderdag 22 juni 2023

Ik las 'Alles wat je liefhebt wordt mooi' geschreven door Babs Gons

 


Alles wat je liefhebt wordt mooi

De achterflap

De teksten van Babs Gons leven en bewegen: gedichten monden uit in columns, een verhaal leest als een vers, continu vloeien vorm en inhoud in elkaar over. 
Telkens weer blijkt Babs met haar warme observaties lezers te raken, of ze nu spreekt over de coronacrisis, over de stad, het (stief)ouderschap, over de schoonheid van het woord ‘veerkracht’, over zomerlichamen (of juist niet), over gastvrijheid, harten die breken en/of helen, over bijzondere ontmoetingen, zomaar op straat – het is Babs’ zachte, verbindende blik die zoveel lezers aanspreekt. 
Tijd om haar observaties te verzamelen in een boek dat, wat er ook in de wereld speelt, leest als een geruststelling.

Mijn leeservaring

Voor in het boek lees je een paar regels uit het gedicht ‘The More Loving One’ van W.H. Auden. Wystan Hugh Auden (York, 21 februari 1907 – Wenen, 29 september 1973) was een Brits-Amerikaans dichter, essayist en literatuurcriticus.

"If equal affection cannot be,
Let the more loving one be me."

Het zijn woorden om te onthouden. Het is hoe je overal naar kijkt en hoe je handelt; dat kan het hele verschil maken.

Deze bundel is samengesteld uit columns die eerder gepubliceerd zijn in Het Parool
'Verwondering' verscheen eerder op Nite.nl.
Zelf ben ik dol op columns; de auteurs hiervan zijn mensen die het lef hebben om te verwoorden waar het op staat. Ze gaan op een heel persoonlijke manier om met politieke en maatschappelijke thema’s, soms zelfs iets waar je zélf op dat moment over nadenkt.
Ik ben onder de indruk van de hier gepresenteerde columns en de grote variatie in thema’s.

Uit 'Sorry voor de wereld':

“Die avond zie ik een prachtig geschoten documentaire over het leven in de oceaan. Een orka zwemt in het helblauwe water met een jong in haar armen. De voice-over vermeldt dat het kindje al een paar dagen dood is, de orka kan het niet loslaten.
Mijn hart breekt in duizend stukjes. We hebben haar kind vermoord met ons plastic. Hoe maken we dat ooit weer goed?”

‘Alles wat je liefhebt wordt mooi’ lezen is telkens weer een feest van herkenning; het geeft vreugde om iets te lezen waar je zelf misschien een beetje mee zit. De auteur weet door gevoelens van compassie op te wekken je achter achter te laten met je eigen herinneringen. Ik ga voor mijzelf ook een ‘Atlas van het verleden’ maken. Dat is een van mijn ‘Goede nanemens’.

De laatste column heeft als titel: ‘Rouwen’.
Het gedicht van Edward van de Vendel ‘Wat je moet doen als je moeder huilt’, dat aangehaald wordt door Babs Gons is hier heel goed gekozen.

‘Alles wat je liefhebt wordt mooi’ is een bundel om telkens weer een of meer bladzijden uit te lezen. De onderwerpen waar Bab Gons ons hier mee verrast, zijn menigmaal onderdeel van ons leven.
Haar woorden werken als een warme omarming en je weet: ‘het is goed’.De auteur:

Babs Gons (1971) is dé koningin van spoken word. Ze is schrijver, performer, 'Het Parool'-columnist, theatermaker, host en docent. Een selectie van haar eigen teksten verscheen eerder onder de titel 'Hoe kan het toch?' 
In 2018 ontving ze de Black Achievement Award in de categorie Kunst en Cultuur voor haar jarenlange werk binnen de culturele sector. Haar boek 'HARDOP' kwam uit in 2019, waarin zij achttien toonaangevende performers uit de spoken word-scene voor het voetlicht brengt. 
In april 2021 is haar dichtbundel 'Doe het toch maar' verschenen die vervolgens werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. 
In juni 2022 verscheen 'Alles wat je liefhebt wordt mooi'.

Babs Gons is vanaf september 2023 twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Zij volgt in die functie Lieke Marsman op, wier termijn eind januari eindigde. Babs Gons (1971) werd tot Dichter des Vaderlands benoemd op voordracht van een comité van dichters en poëziekenners. Zij zal, in het ambt van Dichter des Vaderlands, optreden als ambassadeur voor de poëzie, onder andere door te dichten bij landelijke (nieuws)gebeurtenissen.

Neem voor meer informatie over Babs Gons, haar agenda en impressies van haar werk een kijkje op haar website.

Alles wat je liefhebt wordt mooi koopt u bij (de webwinkel van) uw lokale boekhandel of bij:

Boekgegevens:

Titel: Alles wat je liefhebt wordt mooi 
Auteur: Babs Gons
Genre: literaire fictie
Uitgave: paperback met flappen, 160 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij Atlas Contact, juni 2022
ISBN: 9789025470623
NUR: 300


Met dank aan Uitgeverij Atlas Contact voor het toezenden van een recensie-exemplaar.
(bron info: Uitgeverij Atlas Contact)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust een reactie achter. Dat waardeer ik. Ik zal zo snel mogelijk op de vraag of opmerking reageren. Bij voorbaat mijn dank.